Ένα διαλυμένο φέρετρο που αναπτερώνει τις ελπίδες των ιστορικών να βρεθεί ο τάφος του Μιγκέλ Ντε Θερβάντες, αποκάλυψαν οι έρευνες σε μία κρύπτη σε μοναστήρι στο κέντρο της Μαδρίτης. Σε ένα κομμάτι ξύλου διακρίνονται εμφανώς τα γράμματα «M» και «C».

Οι έρευνες για να λυθεί το μυστήριο με τον τόπο ταφής του κορυφαίου ισπανού συγγραφέα άρχισαν τον περασμένο Απρίλιο σε μυστικές κρύπτες του μοναστηριού, όπου ο Θερβάντες είχε ζητήσει να ταφεί.

Οι ερευνητές ανακοίνωσαν τη Δευτέρα ότι βρήκαν μέσα στην κρύπτη κομμάτια από το κατεστραμμένο φέρετρο, αλλά και θρυμματισμένα οστά.

«Δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι έχουμε βρει τα λείψανα του Θερβάντες, δεν μπορούμε να εγγυηθούμε ότι αυτό είναι το φέρετρο του Θερβάντες. Η πραγματικότητα είναι ότι έχουμε βρει ένα πολύ κατεστραμμένο φέρετρο και μερικά θρυμματισμένα οστά σε μια γωνιά της κρύπτης» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο ερευνητής ιστορικός, Φρανσίσκο Εξτεμπερία.

Το γνωστότερο έργο του Θερβάντες, ο «Δον Κιχώτης», εκδόθηκε σε δύο μέρη το 1605 και το 1615 και είχε παγκόσμια απήχηση.

«Για την πόλη μας, η ανεύρεση των λειψάνων του συνιστά ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά έργα που έχουμε αναλάβει» πρόσθεσε ο Γκαρθία, επισημαίνοντας ωστόσο: «Θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να περιμένουμε τα αποτελέσματα των πρώτων ερευνών».

Ο Μιγκέλ Ντε Θερβάντες Σααβέρδα γεννήθηκε το 1547 στην πόλη Αλκαλά δε Ενάρες, κοντά στη Μαδρίτη. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του τα πέρασε σε μια γειτονιά της ισπανικής πρωτεύουσας που σήμερα έχει μετονομαστεί σε Μπάριο δε λας Λέτρας (Συνοικία των Γραμμάτων) προς τιμή των διάσημων κατοίκων της: του Θερβάντες αλλά επίσης του Λόπε ντε Βέγα, και των μεγάλων αντιπάλων του Χρυσού Αιώνα, Φρανθίσκο ντε Κεβέδο και του Λούις ντε Γκόνγκορα.

Ο Θερβάντες ενταφιάστηκε στη συνοικία αυτή, στην εκκλησία της Αγίας Τριάδας, τον Απρίλιο του 1616.

Είναι άγνωστο, όμως, πού ακριβώς βρίσκεται ο τάφος του, ο οποίος «χάθηκε» λόγω των εργασιών επέκτασης και συντήρησης της εκκλησίας και του γειτονικού μοναστηριού. Επί πολλά χρόνια, ήταν σχεδόν αδύνατο να γίνουν έρευνες στα τυφλά στον χώρο αυτό, ο οποίος κατοικείται ακόμη από μοναχές. Η εκκλησία χαρακτηρίστηκε μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της Μαδρίτης το 1921.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Γράψτε το σχόλιό σας