Την εκτίμηση ότι η «ισχυρή επικράτηση» του ΣΥΡΙΖΑ στις ελληνικές εκλογές σηματοδοτεί μια «ιστορική καμπή» για τις χώρες που προσπαθούν να βγουν από την υποτονική οικονομική ανάπτυξη και την υψηλή ανεργία διατυπώνει το Κέντρο για την Οικονομική και Πολιτική Έρευνα (Center for Economic and Policy Research – CEPR) με έδρα την Ουάσιγκτον σε ανάλυση που έδωσε στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με το CEPR ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υποσχεθεί να θεσπίσει εναλλακτικά μέτρα πολιτικής στο σκέλος των περικοπών δαπανών και να αντικαταστήσει πολιτικές που οι ευρωπαϊκές αρχές έχουν επιβάλει στην Ελλάδα.

Όπως τονίζει, οι πολιτικές της ευρωζώνης έχουν οδηγήσει σε εξαιρετικά υψηλή ανεργία την Ελλάδα -επί του παρόντος στο 25,5%, με την ανεργία των νέων να ανέρχεται στο 49,6%- η δε απώλεια παραγωγής ανέρχεται περίπου στο 26% από τα επίπεδα προ της ύφεσης.

Ο διευθυντής του CEPR, γνωστός αμερικανός οικονομολόγος Μαρκ Γουάισμπροτ (Mark Weisbrot) δήλωσε ότι η επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα για την υπόλοιπη ευρωζώνη.

«Οι ψηφοφόροι απέρριψαν την παρατεταμένη μαζική ανεργία και εξέλεξαν νέα κυβέρνηση με εντολή να διαπραγματευτεί μια καλύτερη συμφωνία. Και αυτή η νέα κυβέρνηση θα έχει διαπραγματευτική ισχύ. Μια κυβέρνηση που είναι πρόθυμη να σταθεί στο ύψος των ευρωπαϊκών αρχών μπορεί πραγματικά να βοηθήσει την Ευρώπη να κινηθεί μακριά από οικονομικές πολιτικές που έχουν αποδειχθεί αξιοθρήνητη αποτυχία» δήλωσε ο Γουάισμπροτ.

Θανάσης Κουκάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ