Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οι στατίνες εμποδίζουν την μετάσταση του καρκίνου

Οι στατίνες εμποδίζουν την μετάσταση του καρκίνου

Οι στατίνες, θεραπεία πρώτης γραμμής για τον έλεγχο των επιπέδων της χοληστερόλης, εκτός από καρδιο-προστατευτική δράση, φαίνεται να συμβάλλουν και στην πρόληψη του καρκίνου.

Οι στατίνες, θεραπεία πρώτης γραμμής για τον έλεγχο των επιπέδων της χοληστερόλης, εκτός από καρδιο-προστατευτική δράση, φαίνεται να συμβάλλουν και στην πρόληψη του καρκίνου.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ υποστηρίζουν ότι, οι στατίνες μπορούν να σταματήσουν την εξάπλωση του καρκίνου στο σώμα, και μάλιστα με χαμηλό κόστος, σύμφωνα με άρθρο του επιστημονικού εντύπου Scientific Reports.

Εκατομμύρια άτομα ανά τον κόσμο κάνουν θεραπεία με στατίνες και μέχρι σήμερα έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές στην μείωση της χοληστερόλης, άρα και στην πρόληψη των εμφραγμάτων και των εγκεφαλικών επεισοδίων.

Τα καρκινικά κύτταρα χρειάζονται την χοληστερόλη για να «αποδράσουν» από την αρχική εστία του καρκίνου και να δώσουν μεταστάσεις σε άλλα σημεία του οργανισμού. Οι στατίνες λοιπόν, φαίνεται να αναστέλλουν αυτή τη διαδικασία.

Οι αμερικανοί ειδικοί μάλιστα απέδειξαν ότι οι στατίνες είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές έναντι κυττάρων όμοιων με αυτών που προκαλούν επιθετικές καρκινικές μεταστάσεις.

Συγκεκριμένα, με εργαστηριακά πειράματα τεκμηρίωσαν ότι οι στατίνες είναι πιο αποτελεσματικές έναντι συγκεκριμένων καρκινικών κυττάρων.

Αυτό ίσως επιτρέψει στους γιατρούς να επικεντρώσουν τη θεραπεία στους κατάλληλου ασθενείς.

«Αν και οι στατίνες αποκλείεται να είναι αποτελεσματικές κατά του κύριου όγκου, μπορούν όμως να μπλοκάρουν την ικανότητα του να δώσει μεταστάσεις σε άλλα σημεία. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό, διότι οι περισσότεροι ασθενείς πεθαίνουν εξαιτίας των μεταστάσσεων», σχολιάζει ο Δρ Ζολταν Ολτβάι, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Προτείνει μάλιστα την χορήγηση των στατίνων μαζί με το κλασσικό αντικαρκινικό σχήμα χειρουργείο-χημειοθεραπεία-ακτινοθεραπεία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, δεν είναι η πρώτη φορά που οι στατίνες διαπιστώνεται ότι έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες. Μελέτη που έγινε το 2012 στη Δανία έδειξε ότι, τα άτομα που έπαιρναν στατίνες στη φάση της διάγνωσης του καρκίνου, είχαν 15% λιγότερες πιθανότητες θανάτου από τη νόσο, ή άλλη αιτία, συγκριτικά με καρκινοπαθείς που δεν έπαιρναν στατίνες. Ωστόσο, η ίδια μελέτη κατέληγε στο συμπέρασμα ότι, ασθενείς τελικού σταδίου επιβίωσαν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα αν σταματούσαν τη λήψη των στατίνων.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Έτοιμος για θρυλικό μπρέικ ο Ολυμπιακός στη Βαρκελώνη

Με στόχο να σπάσει την έδρα της Μπαρτσελόνα με το… καλημέρα ο Ολυμπιακός στο πρώτο παιχνίδι της σειράς με τους Καταλανούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024