Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αργεντινή: Ούτε η πρόεδρος δεν πιστεύει ότι ο εισαγγελέας Νίσμαν αυτοκτόνησε

Αργεντινή: Ούτε η πρόεδρος δεν πιστεύει ότι ο εισαγγελέας Νίσμαν αυτοκτόνησε

Βέβαιη ότι ο εισαγγελέας Νίσμαν, ο άνθρωπος που ερευνούσε την υπόθεση της τρομοκρατικής επίθεσης στο εβραϊκό κέντρο του Μπουένος Αίρες το 1994, δεν αυτοκτόνησε εμφανίστηκε η πρόεδρος της Αργεντινής. Η Κριστίνα Φερνάντες, είπε χαρακτηριστικά: «Το χρησιμοποίησαν ζωντανό και τον χρειάζονταν νεκρό. Τόσο τρομερό και θλιβερό».

Βέβαιη ότι ο εισαγγελέας Νίσμαν, ο άνθρωπος που ερευνούσε την υπόθεση της τρομοκρατικής επίθεσης στο εβραϊκό κέντρο του Μπουένος Αίρες το 1994, δεν αυτοκτόνησε εμφανίστηκε η πρόεδρος της Αργεντινής.

Η Κριστίνα Φερνάντες, είπε χαρακτηριστικά: «Το χρησιμοποίησαν ζωντανό και τον χρειάζονταν νεκρό. Τόσο τρομερό και θλιβερό».

Ο Νίσμαν επρόκειτο να καταθέσει στο Κογκρέσο τα επιχειρήματά του που θα αποδείκνυαν -όπως ο ίδιος υποστήριζε- ότι η πρόεδρος παρεμπόδισε την έρευνα για την εμπλοκή του Ιράν στην βομβιστική επίθεση εναντίον εβραϊκού κέντρου (ΑΜΙΑ) το 1994 κατά την οποία σκοτώθηκαν 85 άνθρωποι.

Ο Νίσμαν, ο οποίος είχε δεχτεί απειλές, βρέθηκε νεκρός λίγες ώρες πριν από την προγραμματισμένη κατάθεσή του. Το διαμέρισμά του ήταν κλειδωμένο με το κλειδί στην πόρτα.

Η ομοσπονδιακή εισαγγελέας Βιβιάνα Φέιν ανακοίνωσε ότι ο Νίσμαν πέθανε «από τραύμα που του προκάλεσε όπλο στην κροταφική χώρα» και «δεν υπήρξε ρόλος τρίτου προσώπου (στον θάνατό του)».

Στο μήνυμά της, μέσω Facebook, η Φερνάντες υποστηρίζει ότι ο Νίσμαν υπήρξε θύμα σε όλη αυτή την υπόθεση, στο πλαίσιο μιας γενικότερης επιχείρησης κατά της κυβέρνησής της. «Του φύτεψαν ψεύτικα στοιχεία» σημείωσε χαρακτηριστικά.

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = «//connect.facebook.net/en_US/all.js#xfbml=1»; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, ‘script’, ‘facebook-jssdk’));

Η πρόεδρος δέχεται έντονη κριτική στο εσωτερικό για το γεγονός ότι προτίμησε το Facebook προκειμένου να σχολιάσει το γεγονός, ενώ σε πολλές άλλες περιπτώσεις μιλά ζωντανά σε εθνικό δίκτυο από την τηλεόραση.

«Είναι ακατανόητο το γεγονός ότι η πρόεδρος μιλά μέσω των κοινωνικών δικτύων για το ζήτημα. Αν πιστεύει ότι σκότωσαν, τότε να ξηλώσει την ηγεσία των υπηρεσιών ασφαλείας» δήλωσε ο Ερνέστο Σανς, γερουσιαστής των Ριζοσπαστών και υποψήφιος στις προκριματικές εκλογές για την προεδρία, το καλοκαίρι του 2015.

Το μήνυμα της προέδρου έκανε και άλλους αξιωματούχους της κυβέρνησής της να αλλάξουν άποψη για τα γεγονότα. Ο υπουργός Ασφάλειας Σέρχιο Μπέρνι, ο οποίος από την πρώτη στιγμή στήριξε τη θεωρία της αυτοκτονίας, δηλώνει πλέον ότι «αυτή όλο και περισσότερο απομακρύνεται».

Ο εκπρόσωπος της εβραϊκής κοινότητας Χούλιο Σλόσερ δήλωσε έκπληκτος από τις θέσεις της προέδρου, «ίσως γνωρίζει κάτι που εμείς δεν γνωρίζουμε» συνέχισε, για να καταλήξει:

«Κουραστήκαμε να μην έχουμε απαντήσεις. Αυτό που θέλουμε είναι απαντήσεις και οι απαντήσεις απομακρύνονται όλο και περισσότερο.»

Ο θάνατός του Νίσμαν προκάλεσε κύματα διαμαρτυρίας στην Αργεντινή, τα οποία είχαν ως αφετηρία τα κοινωνικά δίκτυα. Χιλιάδες συγκεντρώθηκαν μπροστά από το προεδρικό μέγαρο και του Μπουένος Άιρες ζητώντας εξηγήσεις.

Φωνάζοντας «δολοφόνοι», οι διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ που έγραφαν «δικαιοσύνη» και «Δολοφονήθηκε επειδή ερευνούσε» καθώς και «Είμαι Νίσμαν» (κατά το Je suis Charlie).

Η τρομοκρατική επίθεση στο εβραϊκό κέντρο της αργεντινής πρωτεύουσας (στη χώρα ζει μια από τις πολυπληθέστερες εβραϊκές κοινότητες του κόσμου) εξακολουθεί να συγκλονίζει, αλλά και να βασανίζει την χώρα, δεδομένου ότι κανείς δεν έχει ακόμα καθίσει στο εδώλιο.

Το 2004 ο τότε πρόεδρος της χώρας (σύζυγος της νυν προέδρου) διόρισε τον εισαγγελέα Νίσμαν ως αρμόδιο να ερευνήσει τα γεγονότα. Ο Νίσμαν κατηγορούσε το Ιράν ότι κρυβόταν πίσω από την επίθεση, ενώ απαγγέλθηκαν κατηγορίες εις βάρος συγκεκριμένων ιρανών αξιωματούχων. Το Ιράν αρνήθηκε κατηγορηματικά οποιαδήποτε ανάμειξη.

Πριν από δύο χρόνια, η νυν πρόεδρος πέρασε από το Κογκρέσο νόμο, ο οποίος προέβλεπε τη σύσταση ανεξάρτητης επιτροπής, στην οποία θα συμμετείχαν αξιωματούχοι από την Αργεντινή και το Ιράν. Στόχος, η διερεύνηση της υπόθεσης, η ανάκριση των υπόπτων επί ιρανικού εδάφους.

Η συμφωνία αυτή είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Αντιπολίτευσης, αλλά και της εβραϊκής κοινότητας στη χώρα. Αργότερα κρίθηκε αντισυνταγματική, ενώ ουδέποτε τέθηκε σε ισχύ αφού ούτε το Ιράν την ενέκρινε.

Ο εισαγγελέας Νίσμαν υποστήριζε ότι διέθετε στοιχεία που αποδείκνυαν ότι η πρόεδρος και ο υπουργός Εξωτερικών Έκτορ Τίμερμαν παρεμπόδισαν την προώθηση της υπόθεσης, προκειμένου να εξασφαλίσουν εμπορικές συμφωνίες με το Ιράν.

Επιμέλεια: Απόστολος Ρουμπάνης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Να’ τοι, να’ τοι οι πρωταθλητές»: Στην Ελλάδα τα «χρυσά μωρά» του Ολυμπιακού (pics)

Η αποστολή του Ολυμπιακού έφτασε πριν από λίγο στο «Ελ. Βενιζέλος» μετά την κατάκτηση του Youth League στο Final-4 της Ελβετίας.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024