Αιφνιδιασμένο το ΔΝΤ από την κίνηση της Ελβετίας
Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε την Πέμπτη ότι εξεπλάγη από την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας να άρει το κατώτατο όριο των 1,20 φράγκων ανά ευρώ που ίσχυε εδώ και τρία χρόνια με αποτέλεσμα το ελβετικό νόμισμα να εκτοξευτεί στα ύψη έναντι του ευρώ.
Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε την Πέμπτη ότι εξεπλάγη από την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας να καταργήσει την ελάχιστη συναλλαγματική ισοτιμία των 1,20 φράγκων ανά ευρώ που ίσχυε εδώ και τρία χρόνια, με αποτέλεσμα το ελβετικό νόμισμα να εκτοξευτεί στα ύψη έναντι του ευρώ.
«Ήταν μια έκπληξη», είπε η Λαγκάρντ μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι CNCB. Ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας Τόμας Τζόρνταν «δεν επικοινώνησε μαζί μου», συνέχισε, λέγοντας ότι «εξεπλάγη κάπως που δεν επικοινώνησε» με το ΔΝΤ.
«Ελπίζω να είχε επικοινωνήσει με συναδέλφους από άλλες Κεντρικές Τράπεζες. Δεν ξέρω όμως αν το έκανε», πρόσθεσε, αποφεύγοντας να σχολιάσει την απόφαση καθαυτή.
Η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας αντιστεκόταν για αρκετούς μήνες στις πιέσεις για άρση της οροφής στην ισοτιμία του φράγκου.
Οι επενδυτές επιλέγουν το ελβετικό νόμισμα ως καταφύγιο έναντι των πολιτικών και οικονομικών αναταράξεων στην ευρωζώνη. Το ενδεχόμενο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα της ευρωζώνης να ανακοινώσει πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης την ερχόμενη εβδομάδα αύξησε τις πιέσεις με την Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας να αγοράζει συνεχώς ευρώ τις τελευταίες ημέρες για να στηρίξει την ισοτιμία του 1,20.
Το ευρώ σημείωσε βουτιά 30% έναντι του φράγκου, φθάνοντας από τα 1,20 στα 0,8052 φράγκα, λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας, σημειώνοντας χαμηλό 11 ετών.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters
- Άργος: Η στιγμή των πυροβολισμών κατά του 20χρονου από αστυνομικούς – Συγκλονίζει το ηχητικό ντοκουμέντο
- Οι Bone Thugs-N-Harmony απέκτησαν αστέρι στη Λεωφόρο της Δόξας στο Χόλιγουντ
- ΣΥΡΙΖΑ: Ακυρώθηκε η διαγραφή Πολάκη και η στήριξη στην ΕΛΑΣ – Ραντεβού των «κομμένων» με την πλειοψηφία για το τελικό ξεκαθάρισμα
- Μαρφίν: «Ανορθόδοξη η δίωξη, εξυπηρετεί πολιτική σκοπιμότητα» – Τι λέει η δικηγόρος των συλληφθέντων
- Θάνατος Β. Νέστορα: Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για τους συλληφθέντες – Συνεχίζονται οι έρευνες και για άλλα άτομα
- Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου επιστρέφει στην Επίδαυρο με το έργο Ίων του Ευριπίδη
- Κικίλιας: Η Κάλυμνος πρέπει να έχει ακτοπλοϊκή σύνδεση όλο το χρόνο – Τετραετής ορίζοντας για τις άγονες γραμμές
- Αλβανία: Ύποπτος και για πλαστογράφηση τίτλων ο επιχειρηματίας που πούλησε γη για το θέρετρο του Κούσνερ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Σάββατο 11.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/evgeni-tcherkasski-PcovpDybx9g-unsplash-1-315x220.jpg)


















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442