
Έλεγχος της εφορίας σε ακίνητα που ηλεκτροδοτήθηκαν το διάστημα 2009 – 2013
Σε έλεγχο σχετικά με την καταβολή του ΦΠΑ θα υποβληθούν οι φάκελοι των ακινήτων που ηλεκτροδοτήθηκαν από 1.1.2009 μέχρι και 31.12.2013 και είχαν οικοδομική άδεια από 1.1.1995 και μετά. Αυτό προβλέπει απόφαση της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων Κατερίνας Σαββαΐδου με την οποία καθορίζονται τα κριτήρια ελέγχου των υποθέσεων ακινήτων.
Σε έλεγχο σχετικά με την καταβολή του ΦΠΑ θα υποβληθούν οι φάκελοι των ακινήτων που ηλεκτροδοτήθηκαν από 1.1.2009 μέχρι και 31.12.2013 και είχαν οικοδομική άδεια από 1.1.1995 και μετά.
Αυτό προβλέπει απόφαση της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων Κατερίνας Σαββαΐδου με την οποία καθορίζονται τα κριτήρια ελέγχου των υποθέσεων ακινήτων.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο, σε έλεγχο υπάγονται οι υποθέσεις ακινήτων που ανεγέρθηκαν από ιδιώτη- ιδιοκτήτη με επιφάνεια άνω των 180 τμ, ενώ εξαιρετικά για τις περιπτώσεις ύπαρξης αυθαιρέτων κτισμάτων στα ακίνητα αυτά, εφόσον υπερβαίνουν τα 120 τμ.
Ειδικότερα, οι υποθέσεις αυτές ελέγχονται εφόσον η βεβαίωση για την ηλεκτροδότηση χορηγήθηκε:
- Εντός του έτους 2008 και ο αριθμός φορολογικού μητρώου του υπόχρεου (ιδιοκτήτη) λήγει στο 7.
- Εντός του έτους 2009 και ο αριθμός φορολογικού μητρώου του υπόχρεου λήγει στο 1.
- Εντός του έτους 2010 και ο αριθμός φορολογικού μητρώου του υπόχρεου λήγει στο 4.
- Εντός του έτους 2011 και ο αριθμός φορολογικού μητρώου του υπόχρεου λήγει στο 2.
- Εντός του έτους 2012 και ο αριθμός φορολογικού μητρώου του υπόχρεου λήγει στο 5.
- Εντός του έτους 2013 και ο αριθμός φορολογικού μητρώου του υπόχρεου λήγει στο 9.
Στην εγκύκλιο διευκρινίζεται ακόμη ότι:
- Υπάγονται στο δείγμα και ελέγχονται οι υποθέσεις ακινήτων τα οποία ανεγέρθηκαν από επιχειρήσεις ανέγερσης και πώλησης οικοδομών, ανεξάρτητα από την επιφάνειά τους και εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις του έτους χορήγησης της βεβαίωσης ηλεκτροδότησης ή θεώρησης της υπεύθυνης δήλωσης του ηλεκτρολόγου εγκαταστάτη και του αριθμού του φορολογικού μητρώου του υπόχρεου που προαναφέρθηκαν.
- Στις περιπτώσεις που η οικοδομή ανήκει σε περισσότερους του ενός ιδιώτες- ιδιοκτήτες ή ανεγέρθηκε από περισσότερες της μιας επιχειρήσεις ανέγερσης και πώλησης οικοδομών, ελέγχεται ολόκληρη η υπόθεση, εφόσον ο αριθμός του φορολογικού μητρώου ενός εκ των ιδιωτών- ιδιοκτητών ή μιας εκ των επιχειρήσεων λήγει στα παραπάνω ψηφία και υπάγεται στο δείγμα ελέγχου.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ανεξάρτητος από σήμερα ο Ανδρέας Παναγιωτόπουλος – Αποχώρησε από την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ
- Νέα κοινωνική δομή ετοιμάζεται στο Δήμο Αθηναίων
- Ο Τζόουνς Γκαρσία σχολίασε ξανά σε ανάρτηση του Μοντέρο για τον Ολυμπιακό (pic)
- «Εκτέλεση εν ψυχρώ»: Γιγαντοπανό της ΚΝΕ στη Βουλή για τον 20χρονο στο Άργος
- Κατερίνα Καινούργιου: Το πρώτο καλοκαίρι με την κόρη της – Οι φωτογραφίες στην Πάρο
- Οι ΗΠΑ απαγόρευσαν την επιστροφή Αμερικανών από τον Κονγκό – Στέλνουν πολίτες με Έμπολα σε τρίτες χώρες
- Νέα Αριστερά: Να κληθεί ο Ντίλιαν να δώσει τα έγγραφα για την προμήθεια του Predator στην ΕΥΠ
- ΚΚΕ: Να ανασυρθεί η υπόθεση των υποκλοπών από το αρχείο – Όχι στην παραπέρα συγκάλυψη ευθυνών κυβέρνησης και Μητσοτάκη
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 14.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/usukhbayar-gankhuyag-m_MdXo-axyg-unsplash-315x220.jpg)




















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442