Αβραμόπουλος: Ζωτικής σημασίας το Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου
Είναι ζωτικής σημασίας να εφαρμόσουν τα κράτη μέλη της ΕΕ πλήρως το Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου, το συντομότερο δυνατό, για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, τόνισε ο αρμόδιος Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Είναι ζωτικής σημασίας να εφαρμόσουν τα κράτη μέλη της ΕΕ πλήρως το Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου, το συντομότερο δυνατό, για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, τόνισε ο αρμόδιος Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Σε δήλωσή του, κατά την έναρξη της συζήτησης για «τα πρόσφατα περιστατικά παράνομης διακίνησης ανθρώπων στη Μεσόγειο», ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας της ΕΕ Δημήτρης Αβραμόπουλος, αναφέρθηκε στην ανάγκη ότι, τα κράτη μέλη της ΕΕ πρέπει να εφαρμόσουν πλήρως το Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου, το συντομότερο δυνατό, και να συνεργαστούν για τη δημιουργία ενός πραγματικά ευρωπαϊκού προγράμματος επανεγκατάστασης των προσφύγων.
Ο Έλληνας Επίτροπος χαρακτήρισε απαράδεκτο το φαινόμενο της παράνομης διακίνησης ανθρώπων από κυκλώματα λαθρεμπόρων, διευκρινίζοντας ότι:
- Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε αδίστακτους λαθρέμπορους, να κάνουν περιουσίες, με εγκληματικές πράξεις, εκμεταλλευόμενοι μετανάστες που αναζητούν ένα ασφαλές πέρασμα προς την Ευρώπη.
- Αυτοί οι άνθρωποι, που έχουν ανάγκη προστασίας δεν πρέπει να διακινδυνεύουν τη ζωή τους για την απόκτηση αυτής της προστασίας.
«Οι συγκρούσεις στη γειτονιά μας δημιουργούν μια σταθερή εισροή των προσφύγων προς την Ευρώπη. Αυτό δεν θα πάει μακριά. Αντιθέτως, αν δεν αναληφθεί αποφασιστική και συντονισμένη δράση σε επίπεδο ΕΕ, οι ροές αυτές θα συνεχιστούν», υπογράμμισε ο κ. Αβραμόπουλος.
#Smuggling of #Migrants in #Europe and the EU response http://t.co/wpYOIWMVF0 #EPplenary pic.twitter.com/CkBjm38KHS
— DimitrisAvramopoulos (@Avramopoulos) January 13, 2015
Ανέφερε ότι, το 2014, περισσότεροι από 276.000 μετανάστες έφτασαν στην ΕΕ, σημειώνοντας μια αύξηση της τάξης του 138% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.
Τα πρόσφατα γεγονότα, διευκρίνισε, δείχνουν επίσης ότι οι λαθρέμποροι βρίσκουν νέα δρομολόγια στην Ευρώπη και εφευρίσκουν νέες μεθόδους, προκειμένου να εκμεταλλευτούν τους απελπισμένους ανθρώπους που προσπαθούν να ξεφύγουν από συγκρούσεις και πολέμους.
Προκειμένου να ανταποκριθεί στις συνεχώς εξελισσόμενες στρατηγικές των λαθρεμπόρων, η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οργανισμοί και τα κράτη μέλη πρέπει να επιταχύνουν τη συνεργασία τους και την κοινή δράση με πνεύμα αλληλεγγύης και υπευθυνότητας.
Η Κομισιόν θα υποστηρίξει τις υπηρεσίες της, προκειμένου να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου αλλά θα πρέπει να υπάρξει και οικονομική και επιχειρησιακή υποστήριξη από τα κράτη-μέλη, τόνισε ο Επίτροπος.
Το λαθρεμπόριο ανθρώπων είναι ένα ποινικό αδίκημα, αλλά πρέπει να βρούμε πιο αποτελεσματικά νομικά μέσα για την αντιμετώπιση του, είπε ο Επίτροπος, αποκαλύπτοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει επί του παρόντος το υφιστάμενο ποινικό πλαίσιο σε μια προσπάθεια να βελτιώσει την πρακτική εφαρμογή του.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Χάος για το νέο Swatch – Ουρές και δακρυγόνα, έκλεισαν καταστήματα σε όλον τον κόσμο
- Ο Τζον Λένον είχε μιλήσει για τον θάνατο στην τελευταία του συνέντευξη, λίγες ώρες πριν δολοφονηθεί
- Νετανιάχου: Κρατάμε ανοιχτά τα μάτια μας όσον αφορά το Ιράν – Θα μιλήσω σήμερα με τον Τραμπ
- Ντουμπάι: Κοινή αστυνομική επιχείρηση Κίνας – ΗΠΑ – ΗΑΕ με 276 συλλήψεις για απάτη με κρυπτονομίσματα
- Ένα δισ. δολάρια για την ασφάλεια της αίθουσας χορού του Τραμπ; – «Αυτή η υπόθεση βρωμάει από μακριά»
- LIVE: Μύκονος Betsson – Παναθηναϊκός
- LIVE: Πανσερραϊκός – Παναιτωλικός
- Επανέρχεται ο Πολάκης: Φληναφήματα τα περί μη συμμετοχής μου σε ΠΓ και ΚΕ – Να πάρει θέση η επιτροπή δεοντολογίας
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 17.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/pexels-minhmeme-774886792-19201370-315x220.jpg)



























![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και τα Don’ts της εβδομάδας [17.05 – 23.05.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/05/POSTER-copy-22-315x220.jpg)


























Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442