Ρομπότ της NASA θα εξερευνήσει τα έγκατα ηφαιστείου
Η NASA ανακοίνωσε ότι θα στείλει ένα ειδικά σχεδιασμένο ρομπότ στα έγκατα ενός ενεργού ηφαιστείου. Το VolcanoBot2 είναι διάδοχος ενός ρομπότ που είχε πραγματοποιήσει ανάλογες έρευνες αλλά σε μη ενεργό ηφαίστειο. Το VolcanoBot2 θα διεισδύσει σε ένα ενεργό ηφαίστειο στη Χαβάη και θα προσπαθήσει να φτάσει και να διεισδύσει σε ένα από τα ρήγματα που υπάρχουν στο εσωτερικό του.
Η NASA ανακοίνωσε ότι θα στείλει ένα ειδικά σχεδιασμένο ρομπότ στα έγκατα ενός ενεργού ηφαιστείου. Το VolcanoBot2 είναι διάδοχος ενός ρομπότ που είχε πραγματοποιήσει ανάλογες έρευνες αλλά σε μη ενεργό ηφαίστειο.
Το VolcanoBot2 θα διεισδύσει σε ένα ενεργό ηφαίστειο στη Χαβάη και θα προσπαθήσει να φτάσει και να διεισδύσει σε ένα από τα ρήγματα που υπάρχουν στο εσωτερικό του. Μέσα από αυτά τα ρήγματα ρέει το μάγμα και όπως είναι ευνόητο ο άνθρωπος δεν μπορεί να τα προσεγγίσει ο ίδιος. Το νέο ρομπότ κατασκεύασαν επιστήμονες του Εργαστηρίου Αεριώθησης (JPL) της NASA. Είναι πιο μικρό σε μέγεθος, πιο ελαφρύ και πιο ευέλικτο από το προηγούμενο έτσι ώστε να μπορεί να κινηθεί με μεγαλύτερη ευκολία και άνεση στο δύσβατο εσωτερικό ενός ηφαιστείου.
Το ρομπότ θα μπει μέσα στο ηφαίστειο τον Μάρτιο και αν τα δεδομένα που θα συγκεντρώσει θα βοηθήσουν τους ειδικούς να δημιουργήσουν ένα τρισδιάστατο χάρτη του ρήγματος που θα εξερευνήσει. Παρόμοια ρήγματα όπως αυτό που έχει επιλεγεί να διεισδύσει το VolcanoBot2 έχουν εντοπιστεί στη Σελήνη αλλά και τον Αρη. Έτσι αυτή η αποστολή αποκτά ευρύτερο χαρακτήρα και σημασία αφού αναμένεται να προσφέρει άγνωστα δεδομένα για τον φυσικό μας δορυφόρο αλλά και τον Κόκκινο Πλανήτη.
Θοδωρής Λαΐνας
Βήμα Science
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Αιματηρή σύγκρουση φυλών αυτοχθόνων στην Κολομβία με τουλάχιστον τρεις νεκρούς και 44 τραυματίες [βίντεο]
- Οι ΗΠΑ στέλνουν 5.000 στρατιώτες στην Πολωνία – Οι αντιδράσεις του προέδρου και του υπουργού Άμυνας
- Ο Οζγκιούρ Οζέλ καλεί σε αντίσταση, δηλώνει ότι δεν θα φύγει – «Το έγκλημά μας είναι ότι κερδίζουμε»
- Νέα διαδήλωση στην πρωτεύουσα της Βολιβίας εναντίον του προέδρου Πας
- Η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα παραμένει «καταστροφική» λένε γνωστές ΜΚΟ
- Περισσότεροι από 20 νεκροί στην Ονδούρα σε 24 ώρες – Το ένα περιστατικό αφορά αστυνομική επιχείρηση [βίντεο]



