Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Σε εξέλιξη η δραματική επιχείρηση εκκένωσης του «Norman Atlantic»

Σε εξέλιξη η δραματική επιχείρηση εκκένωσης του «Norman Atlantic»

Υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες, λόγω ενίσχυσης των ανέμων και με χαμηλές θερμοκρασίες, συνεχίζεται μόνο από εναέρια μέσα η επιχείρηση διάσωσης των επιβατών του πλοίου «Norman Atlantic». Συνολικά έχουν διασωθεί 407 άτομα, σε σύνολο 478 επιβαινόντων (επιβάτες και πλήρωμα). Έλληνες διασωθέντες έχουν μεταφερθεί στο Μπάρι, το Λέτσε και την Κέρκυρα. Πέντε οι νεκροί. Συνεχής ενημέρωση...

Υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες, λόγω ενίσχυσης των ανέμων και με χαμηλές θερμοκρασίες, συνεχίζεται μόνο από εναέρια μέσα η επιχείρηση διάσωσης των επιβατών του πλοίου «Norman Atlantic», στο οποίο εκδηλώθηκε πυρκαγιά τα ξημερώματα της Κυριακής, υπό αδιευκρίνιστη αιτία, στη θαλάσσια περιοχή 32 ναυτικά μίλια βορειοδυτικά των Οθωνών. Η εισαγγελία του Μπάρι ανακοίνωσε την έναρξη έρευνας για να διαπιστωθεί εάν προκύπτουν ποινικές ευθύνες.

Οι συγγενείς των επιβαινόντων μπορούν να επικοινωνούν με το υπουργείο Ναυτιλίας στα τηλέφωνα: 210-4191714 και 210-4191316.

Το πλοίο εκτελούσε το δρομολόγιο Πάτρα-Ηγουμενίτσα-Ανκόνα. Συνολικά έχουν διασωθεί 407 άτομα, σε σύνολο 478 επιβαινόντων (επιβάτες και πλήρωμα).

Ελικόπτερο, τύπου Sikorsky, παρέλαβε εννέα Έλληνες. Δύο εξ αυτών μεταφέρθηκαν σε ελικοφόρο πλοίο του ιταλικού πολεμικού ναυτικού, ενώ οι υπόλοιποι επτά μεταφέρθηκαν στην Κέρκυρα. Κατά πληροφορίες, τρεις μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της Κέρκυρας με αναπνευστικά προβλήματα και τέσσερις σε ξενοδοχείο.


    Το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Spirit of Piraeus», μαζί με τους 49 διασωθέντες επιβάτες, ανάμεσά τους 25 Έλληνες κατέπλευσε στο Μπάρι και όχι στο λιμάνι του Μπρίντιζι της Ιταλίας, όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί. Σε δηλώσεις του στον ΒΗΜΑ 99,5 ο επίτιμος πρόξενος της Ελλάδας στο Μπάρι, Στέλιος Καμπανέλε, δήλωσε ότι όλοι οι επιβαίνοντες του «Spirit of Piraeus» είναι καλά στην υγεία τους.

    Συνολικά έξι Έλληνες μεταφέρθηκαν στο Λέτσε.


    Στην επιχείρηση εκκένωσης του πλοίου συμμετέχουν τρία ιταλικά ελικόπτερα, δύο ελληνικά Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας και 2 Sikorsky του Πολεμικού Ναυτικού. Ως πλωτή εξέδρα επιχειρήσεων χρησιμοποιείται η φρεγάτα Ναβαρίνο, από την οποία επιχειρεί το ένα από τα δύο Sikorsky.

    Οι Έλληνες διασωθέντες που βρίσκονται στο Μπάρι και το Λέτσε θα μεταφερθούν στην Ελευσίνα με C130 που υπολογίζεται να απογειωθεί περί τις 16:00 ώρα Ελλάδας και να προσγειωθεί στην Ελευσίνα περίπου στις 19:00.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λιμενικού, στο σημείο μεταβαίνει και το ρυμουλκό «Ιόνιο Πέλαγος», από την Πύλο, για συνδρομή στην επιχείρηση.

    Το πλοίο αυτή τη στιγμή βρίσκεται περίπου 1,5 μίλι από τις ακτές της Αλβανίας, προς τον νότο. Σύμφωνα με μέλος πληρώματος πλοίου, που βρίσκεται στην περιοχή και συνδράμει στην επιχείρηση απομάκρυνσης των επιβατών, οι ιταλικές αρχές έχουν ζητήσει και από τα δύο ρυμουλκά, που βρίσκονται στο σημείο, να παραμείνουν σε απόσταση περίπου 1,5 ναυτικού μιλίου από το πλοίο, ενώ δεν έχουν κάνει γνωστές μέχρι στιγμής τις προθέσεις τους για το που θα πρέπει να οδηγηθεί μετά το τέλος της επιχείρησης.

    Παρά το γεγονός ότι η ναυλώτρια εταιρεία ΑΝΕΚ ζήτησε, χθες, να οδηγηθεί το πλοίο στο κοντινότερο λιμάνι, οι ιταλικές αρχές επιμένουν να οδηγήσουν το πλοίο σε λιμάνι της Ιταλίας.

    Σε ετοιμότητα έχουν τεθεί τα στρατιωτικά νοσοκομεία της Αττικής εξασφαλίζοντας αριθμό κλινών για την περίπτωση που απαιτηθεί. Την υποδοχή και περίθαλψη των Ελλήνων διασωθέντων που επιστρέφουν στη χώρα μας, συντονίζει ειδική υγειονομική ομάδα με επικεφαλής τον υποπτέραρχο Διευθυντή Υγειονομικού.

    Οι ιταλικές αρχές μετέφεραν υγειονομικό προσωπικό επί του πλοίου, προκειμένου να παρέχουν βοήθεια στους υπόλοιπους επιβαίνοντες. Διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχουν τραυματίες, ενώ στους επιβαίνοντες δόθηκαν είδη πρώτης ανάγκης, όπως τρόφιμα και κουβέρτες.

      Πληροφορίες αναφέρουν ότι το γκαράζ του πλοίου, όπου ξεκίνησε η φωτιά, ήταν υπερφορτωμένο, ενώ πολλά από τα οχήματα ήταν βυτιοφόρα που μετέφεραν ελαιόλαδο. Αυτό ενδεχομένως συνέβαλε στην επέκταση της φωτιάς.

      Σε δηλώσεις του στον ΒΗΜΑ 99,5 ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας άφησε αιχμές για τον συντονισμό της επιχείρησης από τις ιταλικές αρχές, αναφέροντας πως εάν η διάσωση με ελικόπτερα είχε ξεκινήσει από την πρώτη στιγμή, τότε η κατάσταση θα ήταν καλύτερη.

      Οι καιρικές συνθήκες είναι ιδιαίτερα δύσκολες. Μιλώντας στον Βήμα 99,5 ο μετεωρολόγος Θοδωρής Κολυδάς ανέφερε ότι στην περιοχή πνέουν βορειοδυτικοί άνεμοι, περίπου 7 μποφόρ, και η θερμοκρασία δεν ξεπερνά τους 7 βαθμούς Κελσίου.

      Την Κυριακή, λίγη ώρα μετά την εκδήλωση της φωτιάς, διαπιστώθηκε ο θάνατος ενός 67χρονου Έλληνα, ο οποίος στην προσπάθειά του να κατέβει από το πλοίο τραυματίστηκε σοβαρά στη γλίστρα διάσωσης επιβατών. Στην ίδια γλίστρα βρίσκονταν και η γυναίκα του, η οποία διασώθηκε και μεταφέρθηκε με σκάφος της ιταλικής ακτοφυλακής στο Μπρίντιζι της Ιταλίας. {{{ audio1 }}}

      Στη διάρκεια της νύχτας πλωτά μέσα επιχείρησαν να απομακρύνουν τους επιβάτες από το
      «Norman Atlantic», αλλά διέκοψαν την προσπάθεια τους λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

      Σύμφωνα με τον σύμβουλο Τύπου της ελληνικής πρεσβείας στη Ρώμη, Γιώργο Μάμαλο, οι Έλληνες που έχουν μεταφερθεί σε ιταλικά νοσοκομεία βρίσκονται σε καλή κατάσταση. Επιπλέον, ο ίδιος μετέφερε πληροφορίες από το ιταλικό πρωθυπουργικό γραφείο, σύμφωνα με τις οποίες δύο μέλη σωστικών συνεργείων βρίσκονται πάνω στο πλοίο.

        Διαφωνία για τη ρυμούλκηση στο Πρίντεζι

        Σε ό,τι αφορά τη ρυμούλκηση του πλοίου, μιλώντας την Κυριακή στο Mega, o υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας σημείωσε ότι η τελική απόφαση ανήκει στους Ιταλούς, που διευθύνουν την επιχείρηση, αλλά η Αθήνα θεωρούσε ότι έπρεπε να ρυμουλκηθεί προς την Αλβανία που είναι πιο κοντά. Η διάσταση απόψεων σχετικά με τη ρυμούλκηση του πλοίου προκύπτει και από τις δηλώσεις του υπουργού Ναυτιλίας Μ.Βαρβιτισώτη.

        Επί ποδός βρίσκονται οι αρχές στην Ήπειρο και στην Κέρκυρα προκειμένου να υποδεχτούν και να περιθάλψουν τους διασωθέντες του φλεγόμενου πλοίου. Τα νοσοκομεία της Κέρκυρας, των Φιλιατών και των Ιωαννίνων είναι σε ετοιμότητα για την καλύτερη αντιμετώπιση όσων περιστατικών φτάσουν μετά την διάσωση των επιβατών.

        Διαβάστε:

        »» Η λίστα με Έλληνες επιβάτες που απομακρύνθηκαν από το Norman Atlantic


        »» Η λίστα με τα ονόματα των επιβαινόντων στο Νorman Atlantic

        »» Οι μαρτυρίες των επιβατών

        Το υπό ιταλική σημαία πλοίο που είχε αναχωρήσει στις 5:30 το απόγευμα του Σαββάτου από την Πάτρα με προορισμό την Ιταλία μέσω Ηγουμενίτσας, ήταν ναυλωμένο στην ΑΝΕΚ με 422 επιβάτες (234 εκ των οποίων Έλληνες), 222 οχήματα και 56 άτομα πλήρωμα. Ο πλοίαρχος του «Norman Atlantic» είναι Ιταλός. Η πυρκαγιά ξεκίνησε από το γκαράζ του πλοίου τα ξημερώματα της Κυριακής.

        Το σημείο όπου βρισκόταν το «Norman Atlantic» στις 4:15 ξημερώματα Δευτέρας:

        Το σημείο όπου βρισκόταν το «Norman Atlantic» στις 19:15:

        H θέση του πλοίου γύρω στις 14:30 (από το marinetraffic.com):

        Η θέση του πλοίου γύρω στις 10:00:



        Οι εθνικότητες των επιβατών: 1 Ρουμάνος, 2 Ρώσοι, 6 Αυστριακοί, 2 Ούγγροι, 10 Ελβετοί, 1 Κροάτης, 8 Γεωργιανοί, 5 Σύροι, 1 Σουηδός, 1 Καναδός, 2 Ουκρανοί, 1 Αιγύπτιος, 18 Γερμανοί, 54 Τούρκοι, 2 Αφγανοί, 22 Αλβανοί, 1 Μαλτέζος, 7 Βούλγαροι, 3 από την ΠΓΔΜ, 2 Βρετανοί, 22 Ιταλοί, 3 Ολλανδοί, 3 Βέλγοι, 9 Γάλλοι, 2 Ιρακινοί, 234 Έλληνες.

        Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

        Only in

        Δημήτρης Ψαθάς: Αίσχη και ντροπές της επταετίας

        «Γινόντουσαν τέτοια πράματα;»

        Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

        in.gr | Ταυτότητα

        Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

        Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

        Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

        Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

        Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

        ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

        Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

        ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

        Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2024