Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η Μόσχα αναχρηματοδοτεί τα δάνεια σε συνάλλαγμα μεγάλων επιχειρήσεών της

Η Μόσχα αναχρηματοδοτεί τα δάνεια σε συνάλλαγμα μεγάλων επιχειρήσεών της

Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι θα χορηγεί δάνεια σε δολάρια ή ευρώ στις μεγάλες εξαγωγικές επιχειρήσεις της χώρας, για να μπορέσουν να αναχρηματοδοτήσουν τον εξωτερικό δανεισμό τους. Η κίνηση αυτή σημαίνει ότι το κράτος θα αναλάβει ουσιαστικά τον πιστωτικό κίνδυνο των δανείων αυτών, η αξία των οποίων σε ρούβλια έχει εκτιναχθεί, λόγω της μεγάλης υποτίμησης του ρωσικού νομίσματος φέτος.

Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι θα χορηγεί δάνεια σε δολάρια ή ευρώ στις μεγάλες εξαγωγικές επιχειρήσεις της χώρας, για να μπορέσουν να αναχρηματοδοτήσουν τον εξωτερικό δανεισμό τους.

Η κίνηση αυτή σημαίνει ότι το κράτος θα αναλάβει ουσιαστικά τον πιστωτικό κίνδυνο των δανείων αυτών, η αξία των οποίων σε ρούβλια έχει εκτιναχθεί, λόγω της μεγάλης υποτίμησης του ρωσικού νομίσματος φέτος. Προηγουμένως, ο οίκος Standard & Poor’s προειδοποίησε ότι μπορεί να υποβαθμίσει το αξιόχρεο της Ρωσίας τον Ιανουάριο στην κατηγορία «σκουπίδια» (μη επενδυτική διαβάθμιση) λόγω της «ταχείας επιδείνωσης της νομισματικής ευελιξίας της Ρωσίας».

Η απόφαση της κεντρικής τράπεζας αποσκοπεί «να βοηθήσει στην αναχρηματοδότηση ξένων δανείων που έχουν συνάψει ρωσικές επιχειρήσεις, τα οποία λήγουν σύντομα, σε μία περίοδο περιορισμένης δυνατότητας πρόσβασής τους στις κεφαλαιαγορές» αναφέρει στην ανακοίνωσή της η κεντρική τράπεζα, ενώ σημειώνει επίσης ότι τα δάνεια αυτά θα συμβάλλουν στην ευθυγράμμιση της ισοτιμίας του ρουβλίου με τα θεμελιώδη μεγέθη και θα περιορίσουν τη μεταβλητότητά της. Τα δάνεια θα χορηγούνται για ένα έτος μέσω δημοπρασιών, με ελάχιστο επιτόκιο ίσο με το Libor (διατραπεζικό επιτόκιο) συν 0,75%.

Οικονομολόγος της εταιρείας Renaissance Capital δήλωσε στο Reuters ότι το ποσό που θα διατεθεί για τον δανεισμό των επιχειρήσεων είναι αρκετά μικρό, ώστε να μην υπονομεύσει τη δυνατότητα της κεντρικής τράπεζας για τη στήριξη της ισοτιμίας του ρουβλίου. Η Ρωσία έχει διαθέσιμα ύψους περίπου 414 δισ. δολαρίων σε συνάλλαγμα και χρυσό έναντι περίπου 510 δισ. δολάρια που είχε στην αρχή του έτους, καθώς διέθεσε σημαντικό μέρος τους για να στηρίξει το ρούβλι, εν μέσω της πτώσης των τιμών του πετρελαίου κατά σχεδόν 50% από τον Ιούνιο.

Αν και το ρωσικό κράτος έχει ελάχιστο χρέος σε ξένα νομίσματα, οι κρατικές και ιδιωτικές εταιρείες και τράπεζες της χώρας έχουν σωρεύσει συνολικά ένα χρέος σε συνάλλαγμα ύψους 600 δισ. δολαρίων, από τα οποία τα 100 δισ. δολάρια λήγουν το 2015. Η δυνατότητα αποπληρωμής των δανείων ή αναχρηματοδότησής τους μειώθηκε δραστικά φέτος λόγω των κυρώσεων της Δύσης, που επιβλήθηκαν στη Ρωσία για τις ενέργειές της στην Ουκρανία, με αποτέλεσμα να έχουν ουσιαστικά αποκλεισθεί οι εταιρείες και οι τράπεζες της χώρας από τις δυτικές αγορές χρέους.

Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Τρίτης ότι αναμένει τη συρρίκνωση του ρωσικού ΑΕΠ (Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος) κατά 5,5% το 2015 και περαιτέρω 3% το 2016, υπό την επίδραση της βουτιάς των τιμών του πετρελαίου και της υποτίμησης του ρουβλίου.

«Αυτές οι εξελίξεις θα οδηγήσουν πιθανόν σε μία μεγάλη επιδείνωση τους λειτουργικού περιβάλλοντος για τις ρωσικές επιχειρήσεις, δηλαδή σε υψηλότερο πληθωρισμό, ανεργία και κόστος εξυπηρέτησης του χρέους καθώς και σε χαμηλότερη εγχώρια ζήτηση, που θα καταλήξει σε μία βαθύτερη και πιο παρατεταμένη μείωση της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας απ’ ότι προσδοκούσε κανείς πριν» ανέφερε ο οίκος Moody’s.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

Απίστευτο αυτό που συμβαίνει με την Μακάμπι στη φετινή Euroleague (vids)

Η Μακάμπι Τελ Αβίβ σε 9 εκτός έδρας παιχνίδια με τις top-10 ομάδες της Euroleague κέρδισε μόνο τον Παναθηναϊκό, τον οποίο μάλιστα νίκησε δύο φορές στην Αθήνα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024