Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Απορρίφθηκε τροπολογία της αντιπολίτευσης για το «βραχιολάκι»

Απορρίφθηκε τροπολογία της αντιπολίτευσης για το «βραχιολάκι»

Το «βραχιολάκι» θα εφαρμοστεί και στον Ρωμανό «εφόσον υπάρχουν οι προϋποθέσεις, δηλαδή κρίση του Δικαστικού Συμβουλίου», δήλωσε στη Βουλή ο υπουργός Χ.Αθανασίου, ο οποίος δεν έκανε αποδεκτή την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ και αναξάρτητων βουλευτών για το ζήτημα. Νέα τροπολογία από την αντιπολίτευση· συγκέντρωση αλληλέγγυων στο Σύνταγμα.

Το «βραχιολάκι» θα εφαρμοστεί και στον Ρωμανό «εφόσον υπάρχουν οι προϋποθέσεις, δηλαδή κρίση του Δικαστικού Συμβουλίου», δήλωσε στη Βουλή ο υπουργός Χ.Αθανασίου. Μετά από την εξέλιξη αυτή, περίπου 200 άτομα -μεταξύ τους και ο πατέρας το Ν.Ρωμανού- πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα, με αποτέλεσμα να κλείσει η Λ.Αμαλίας.

Ο κ. Αθανασίου δεν έκανε αποδεκτή την πρόταση που υπέβαλλαν με τροπολογία τους ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ και Ανεξάρτητοι Δημοκρατικοί Βουλευτές για χρήση της συσκευής.

Μεταξύ άλλων, η τροπολογία αναφέρει: «Σε περίπτωση διαφωνίας του αρμοδίου Συμβουλίου για τη χορήγηση εκπαιδευτικής άδειας σε κρατούμενο επιτυχόντα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ο Υπουργός Δικαιοσύνης, μετά από γνώμη του Κεντρικού Επιστημονικού Συμβουλίου Φυλακής (ΚΕΣΦ), μπορεί να χορηγήσει την άδεια με ειδικά αιτιολογημένη απόφαση του.»

Ο κ. Αθανασίου δήλωσε προς την Αντιπολίτευση ότι «η εκπαιδευτική άδεια δεν μπορεί να είναι υποχρεωτική», ούτε προβλέπεται αίτηση θεραπείας στο ποινικό δίκαιο, όπως προβλέπει η πρότασή της.

Πάντως, είπε ότι «μπορεί να λυθεί το θέμα» εφόσον θα γίνεται η εξ’ αποστάσεως παρακολούθηση των σπουδών του από την φυλακή, όπως προβλέπει η τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Παρέπεμψε και στην εφαρμογή του μέτρου με το «βραχιολάκι» εφ’ όσον βεβαίως υπάρχουν οι όροι και οι προϋποθέσεις, δηλαδή η σχετική κρίση του Δικαστικού Συμβουλίου, αφού εξήγησε ότι για τους υποδίκους απαιτείται και η σύμφωνη γνώμη του δικαστικού οργάνου που διέταξε την προφυλάκισή τους.

Πάντως, σημείωσε ότι «με την ευκαιρία του Ρωμανού είπαμε να επισπευσθούν οι διαδικασίες για το ‘βραχιολάκι’».

Η θέση προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης με την κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου να δηλώνει ότι «ευχόμασταν να μην επιβεβαιώσετε τους χειρότερους φόβους μας».

«Περίμενα με πολύ καλή πίστη να σας ακούσω γιατί αυτό που κρίνεται σήμερα είναι η αξιοπιστία της Πολιτείας απέναντι σε εκείνους τους οποίους έχει στην ευθύνη της και οι κρατούμενοι είναι ανθρώπινες υπάρξεις και για ότι τους συμβαίνει έχει την ευθύνη η Πολιτεία».

«Ο Ρωμανός ζητά εκείνο που εγγυάται η Πολιτεία το δικαίωμα στην εκπαίδευση. Εισήχθη, τον βραβεύσατε και τώρα συμπεριφέρεστε ως πολιτικοί απατεώνες. Είναι εξαπάτηση. Είναι τεράστια η ευθύνη της Πολιτείας» πρόσθεσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ καλώντας τον να επανεξετάσει την στάση του.

«Μην δημιουργούμε εντυπώσεις» απάντησε ο κ. Αθανασίου ενώ τόνισε ότι «δεν βλέπω τον λόγο γιατί δεν μπορεί να παρακολουθήσει τα μαθήματα εξ αποστάσεως.

Νέα τροπολογία από την αντιπολίτευση

Πάντως, νέα τροπολογία κατατέθηκε με πρωτοβουλία του Γιαννη Πανούση από τη ΔΗΜΑΡ, την οποία συνυπογράφουν και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι βουλευτές τονίζουν την ανάγκη να διευκρινιστεί απολύτως και να διασφαλιστεί ότι το μέτρο της ηλεκτρονικής παρακολούθησης θα εφαρμοστεί, χωρίς εξαιρέσεις, για τον Νίκο Ρωμανό.

Η τροπολογία προβλέπει ότι εντός εξαμήνου ο υπουργός Δικαιοσύνης μπορεί με απόφασή του και εφόσον έχει ξεκινήσει η εξ αποστάσεως παρακολούθηση των μαθημάτων, να δίνεται το δικαίωμα στον αιτούντα να κάνει χρήση του μέτρου για το ηλεκτρονικό βραχιολάκι χωρίς να εμπίπτει στις υφιστάμενες εξαιρέσεις του ποινικού κώδικα που αφορούν τις ένοπλες ληστείες.

ΣΥΡΙΖΑ: «Εξαιρείτε τον Ρωμανό από το ‘βραχιολάκι’»

Η Ζ.Κωνσταντοπούλου επανήλθε στο θέμα λέγοντας ότι «με τις εξαιρέσεις που έχετε για το ‘βραχιολάκι’ αυτό τον άνθρωπο τον εξαιρείτε».

Και συμπλήρωσε: «Μην κρυβόμαστε. Έχετε κάποιο επιχείρημα για το οποίο δεν θέλετε να πάει ο συγκεκριμένος άνθρωπος στην σχολή του; Να το ακούσουμε. Ο σκοπός είναι να εξουθενωθεί, να υποταγεί; Ξανασκεφτείτε το».

Κατά τα λοιπά, ο κ. Αθανασίου επανέλαβε ότι είναι ψευδές το επιχείρημα ότι η Πολιτεία στέρησε τις εκπαιδευτικές άδειες από τον Ν. Ρωμανό και ότι εκδικείται για τις απόψεις του και τις πράξεις του.

«Δεν είναι αληθές. Η δημοκρατία δεν εκδικείται με βάση το φρόνημα» είπε, σημειώνοντας πως όσοι διαβάσουν τον Ποινικό Κώδικα θα διαπιστώσουν ότι λέει πως ο επιτυχών δεν δικαιούται αυτόματα άδεια και πως το δικαστικό συμβούλιο και ο ανακριτής κρίνουν το αίτημα.

«Αυτοί είναι οι αρμόδιοι. Όσοι μπήκαν στον κόπο θα κατάλαβαν ότι είχε ελάχιστες πιθανότητες να λάβει άδεια όχι γιατί το θέλει η κυβέρνηση και ο υπουργός αλλά διότι έτσι ορίζει ο νόμος» τόνισε.

Είπε, πάντως, ότι «μπορεί σήμερα να μην δικαιούται αδείας, έπειτα όμως από ένα χρονικό διάστημα μπορεί να πληροί τις προϋποθέσεις». «Η Πολιτεία δεν του στέρησε εκπαιδευτικές άδειες που δικαιούται. Είναι διαφορετικό τι δικαιούται και τι δεν δικαιούται ένας έγκλειστος που πετυχαίνει την εισαγωγή σε σχολή» σημείωσε.

Και υπογράμμισε ότι «στο μέτρο του δυνατού πρέπει να τους διαφυλάξουμε να σπουδάσουν», εξηγώντας ότι «η τεχνολογία δίνει λύσεις με την δυνατότητα της εξ αποστάσεως παρακολούθησης των σπουδών».

Εξέφρασε για άλλη μια φορά την ευχή να αναθεωρήσει ο Ρωμανός την απόφασή του και να σταματήσει την απεργία πείνας.

Όσον αφορά την καθυστέρηση του μέτρου της ηλεκτρονικής επιτήρησης, τόνισε ότι για αυτό ευθύνονται οι εταιρείες που έχουν εμπλακεί και ότι ο ίδιος έχει δώσει εντολή να επισπευσθούν οι διαδικασίες «και να τρέξει το θέμα».

Κοινή ανακοίνωση Γ.Ιωαννίδη, Μ.Σκανδάμη

Στο μεταξύ, σε κοινή ανακοίνωση, με την οποία κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στην Πολιτεία για τη ζωή του Νίκου Ρωμανού, προέβησαν ο γγ του υπουργείου Εσωτερικών Γιάννης Ιωαννίδης και ο τέως γγ Αντιεγκληματικής Πολιτικής του υπουργείου Δικαιοσύνης, Μαρίνος Σκανδάμης.

Οι δυο νομικοί, που έχουν θητεύσει ως γενικοί γραμματείς στο υπουργείο Δικαιοσύνης, σημειώνουν μεταξύ άλλων ότι έχοντας υπηρετήσει τους θεσμούς του Κράτους Δικαίου «πιστεύουν βαθιά στην αξία των κανόνων και στην αναγκαιότητα εφαρμογής τους. Υπάρχουν, ωστόσο, οριακές περιπτώσεις, όπου η ζωή μας ξεπερνάει όλους».

«Όση σημασία και αν έχει η διάκριση των εξουσιών ή η προστασία της δημόσιας τάξης, όσο λεπτές κι αν είναι υπό κανονικές συνθήκες οι σταθμίσεις μεταξύ δημόσιων αγαθών και δικαιωμάτων των κρατουμένων, όλα τούτα θα εκμηδενιστούν αν το αποτέλεσμα στο οποίο θα οδηγήσουν θα είναι η απώλεια της ζωής ενός ανθρώπου χτυπημένου από μια εξαιρετική μοίρα» υπογραμμίζουν.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Τρέλα»: Οι πανηγυρισμοί των Ερυθρόλευκων για την ιστορική πρόκριση (pics+vids)

Οι Ερυθρόλευκοι προκρίθηκαν στον τελικό του UEFA Youth League, με τους παίκτες της πειραϊκής ομάδας να πανηγυρίζουν με την ψυχή τους την θρυλική πρόκριση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024