Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η μεσογειακή διατροφή χαρίζει επιπλέον χρόνια ζωής

Η μεσογειακή διατροφή χαρίζει επιπλέον χρόνια ζωής

Οι άνθρωποι που ακολουθούν συστηματικά τη μεσογειακή διατροφή, έχουν αυξημένες πιθανότητες να ζήσουν περισσότερα χρόνια, δείχνει αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο British Medical Journal.

Οι άνθρωποι που ακολουθούν συστηματικά τη μεσογειακή διατροφή, έχουν αυξημένες πιθανότητες να ζήσουν περισσότερα χρόνια, δείχνει αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο British Medical Journal.

Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Νοσοκομείου Brigham and Women’s της Μασαχουσέτης διαπίστωσαν ότι η μεσογειακή διατροφή σχετίζεται με το μήκος των τελομερών των χρωμοσωμάτων, βασικός δείκτης του προσδόκιμου ζωής του ανθρώπου.

Συγκεκριμένα, η Δρ Ιμακουλάτα Ντε Βίβο και οι συνεργάτες της ανέλυσαν δείγματα αίματος από περίπου 4.700 υγιείς γυναίκες και, παράλληλα, εξέτασαν τις διατροφικές συνήθειές τους. Η ανάλυση έδειξε ότι όσες γυναίκες έκαναν μεσογειακή διατροφή, είχαν μακρύτερα τελομερή από τις υπόλοιπες.

Τα τελομερή είναι επαναλαμβανόμενα τμήματα του DNA, που βρίσκονται στις άκρες των χρωμοσωμάτων και σταδιακά -καθώς τα κύτταρα διαιρούνται όλο και περισσότερο- μικραίνουν με το πέρασμα της ηλικίας.

Όσο ταχύτερα μικραίνουν τα τελομερή, τόσο πιο γρήγορη είναι η γήρανση ενός οργανισμού, ενώ το αντίθετο συμβαίνει όταν τα τελομερή φθείρονται αργά. Το στρες, η χρόνια φλεγμονή, η παχυσαρκία και το κάπνισμα είναι παράγοντες που επιταχύνουν τη συρρίκνωση των τελομερών.

Όπως είπε η Ντε Βίβο, «Τα ευρήματά μας έδειξαν πως η υγιεινή διατροφή γενικά αυξάνει το μήκος των τελομερών. Όμως η πιο έντονη συσχέτιση παρατηρήθηκε στις γυναίκες εκείνες που ακολουθούν τη μεσογειακή διατροφή», σχολιάσε η Δρ Ντε Βίτο. Μάλιστα, ακόμη και μικρές αλλαγές στη διατροφή, στην κατεύθυνση της μεσογειακής δίαιτας, φαίνεται να έχουν θετική επίδραση στο μήκος των τελομερών.

Η μεσογειακή διατροφή περιλαμβάνει πολλά φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς και δημητριακά, μέτρια ποσότητα ψαριών και γαλακτοκομικών, λίγα κορεσμένα λίπη και τακτική αλλά με μέτρο κατανάλωση αλκοόλ, ιδίως κόκκινου κρασιού μαζί με το φαγητό.

Σε συνοδευτικό άρθρο ο καθηγητής Πίτερ Νίλσον του Πανεπιστημίου του Λουντ, επισημαίνει πως η μεσογειακή διατρροφή θεωρείται πλέον σήμερα ο ακρογωνιαίος λίθος -από πλευράς διαιτητικών συμβουλών- για την πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων. Δεν αποκλείει επίσης ότι γενετικοί παράγοντες που κληρονομούνται, εμπλέκονται στο πώς και πόσο αντιδρούν τα τελομερή (και κατ’ επέκταση το προσδόκιμο ζωής) στη διατροφή κάθε ανθρώπου.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024