Τι κινδύνους κρύβει το στέγνωμα των ρούχων μέσα στο σπίτι;
Στεγνώνετε κι εσείς τα ρούχα σας μέσα στο σπίτι τον χειμώνα; Ώρα να σταματήσετε να το κάνετε, καθώς ομάδα βρετανών ερευνητών υποστηρίζει ότι η πρακτική αυτή ενέχει κινδύνους για την υγεία.
Στεγνώνετε κι εσείς τα ρούχα σας μέσα στο σπίτι τον χειμώνα; Ώρα να σταματήσετε να το κάνετε, καθώς ομάδα βρετανών ερευνητών υποστηρίζει ότι η πρακτική αυτή ενέχει κινδύνους για την υγεία.
Συγκεκριμένα, το στέγνωμα των ρούχων μέσα στο σπίτι θέτει σε κίνδυνο την υγεία ατόμων με ήδη αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα ή σοβαρό άσθμα.
Όπως εξηγεί ο καθηγητής Ντέιβιντ Ντέννινγκ από το Εθνικό Κέντρο Ασπεργίλλωσης στο Μάντσεστερ της Μ. Βρετανίας, τα ρούχα όταν στεγνώνουν πάνω σε θερμαντικά σώματα αυξάνουν τα επίπεδα υγρασίας στον χώρο κατά 30%, δημιουργώντας το ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη μούχλας.
«Μια μπουγάδα βρεγμένων ρούχων περιέχει σχεδόν δύο λίτρα νερό, το οποίο εκλύεται στην ατμόσφαιρα κατά το στέγνωμα. Οι περισσότεροι εξ ημών, είτε έχουμε ανοσία στους μύκητες που αναπτύσσονται σε συνθήκες υγρασίας, είτε το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι ικανό να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις», εξηγεί ο Δρ Ντέννινγκ.
Όμως, ο ερευνητής εκφράζει ιδιαίτερη ανησυχία σχετικά με τα σπορία του μύκητα της ασπεργίλλωσης, ο οποίος είναι ικανός να προκαλέσει λοιμώξεις στους πνεύμονες.
«Στους πάσχοντες από άσθμα ο μύκητας της ασπεργίλλωσης μπορεί να προκαλέσει βήχα και συριγμό, ενώ σε άτομα με αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως οι καρκινοπαθείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία, οι πάσχοντες από AIDS και τα άτομα που έχουν αυτό-άνοσα νοσήματα, κινδυνεύουν περισσότερο να εκδηλώσουν ασπεργίλλωση», διευκρινίζει.
Ο Δρ Ντέννινγκ συμβουλεύει λοιπόν όλους μας να στεγνώνουμε τα ρούχα σε ανοιχτό χώρο, ή σε ειδικό στεγνωτήριο ή αν δεν έχουμε εναλλακτική, να φροντίσουμε όταν το στέγνωμα γίνεται μέσα στο σπίτι, να μην πρόκειται για την κρεβατοκάμαρα ή το σαλόνι, και πάντα να έχουμε ανοιχτά τα παράθυρα.
Στο Εθνικό Κέντρο Ασπεργίλλωσης της Μ. Βρετανίας ήδη έχει καταγραφεί ανησυχητική αύξηση των περιστατικών ασθενών που έχουν εισπνεύσει σπορία του μύκητα της ασπεργίλλωσης. Η ασπεργίλλωση προσβάλλει κυρίως ανοσοκατεσταλμένα άτομα, άτομα με κοκκιοκυτταροπενία, οξεία λευχαιμία, ή λέμφωμα ή άτομα υπό χρόνια λήψη στεροειδών, αντιβιοτικών, ή κυτοτοξικών φαρμάκων. Η ασπεργίλλωης προσβάλλει συνήθως τους πνεύμονες (90%), αλλά δεν αποκλείεται να επεκταθεί σε άλλα όργανα. Οι ασθενείς εμφανίζουν βήχα, πλευρωδυνία, πυρετό, δύσπνοια και ταχύπνοια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, μελέτη που έγινε από την Αρχιτεκτονική Σχολή «Mackintosh» της Γλασκώβης διαπίστωσε ότι η πλειοψηφία των σπιτιών έχει υψηλά επίπεδα υγρασίας. Το ένα τρίτο αποδίδεται στο στέγνωμα των ρούχων εντός του σπιτιού.
Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή
health.in.gr
- Οσεάν Ντοντάν: Κορυφαία τενίστρια έκανε αυξητική στήθους και άνοιξε Onlyfans (pics+vids)
- Καμπανάκι Ισραηλινού αναλυτή για Τουρκία: Αυτό που κάνει ο Ερντογάν στην Αθήνα θα το κάνει σε όλους
- «Εύχομαι κανείς να μην περάσει αυτό που έπαθα»: Τι δήλωσε ο Γιάννης Τσιμιτσέλης για την περιπέτεια της υγείας του
- Αγρότες: Η στιγμή που άνδρας των ΜΑΤ πετάει δακρυγόνα στο πλήθος στην Πάτρα [βίντεο]
- Τραμπ: Κατηγορεί για «προδοσία» τα ΜΜΕ που διερωτώνται για την υγεία του
- Ολυμπιακός: Ανακοίνωσε επίσημα τη συμφωνία του με τον Μόντε Μόρις (vid)
- Αυστρία: Ποινή φυλάκισης 15 μηνών στον πρώην μεγιστάνα Ρενέ Μπένκο για απάτη
- Σαμσουνσπόρ: «Όχι» στους οπαδούς της που ζήτησαν να παίξει κόντρα στην ΑΕΚ με εμφάνιση που θυμίζει τον Κεμάλ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 10.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/cristofer-maximilian-YK8Mvocj6yE-unsplash-315x220.jpg)











![Αγρότες: Η στιγμή που άνδρας των ΜΑΤ πετάει δακρυγόνα στο πλήθος στην Πάτρα [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/image-1-130x85.jpg)





![Αγρότες: Η στιγμή που άνδρας των ΜΑΤ πετάει δακρυγόνα στο πλήθος στην Πάτρα [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/image-1-315x220.jpg)




![Αγρότες: Ένταση στη Θεσσαλονίκη – Αστυνομικοί πήγαν να ταυτοποιήσουν παραγωγό την ώρα που όργωνε, στο νοσοκομείο αγρότης [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/AC4A5648-1-315x220.jpg)




![Αγρότες: Δικαστικός κλητήρας πήγε σε μπλόκο και επέδωσε σε αγρότη αγωγή για χρέη [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/agrotis-1-315x220.jpg)






























Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442