Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κικίλιας: Να αλλάξει ο νόμος για τη δημοσιοποίηση φωτογραφιών κακοποιών

Κικίλιας: Να αλλάξει ο νόμος για τη δημοσιοποίηση φωτογραφιών κακοποιών

Επιστολή, με την οποία ζητά την τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου για τη δημοσιοποίηση των προσωπικών δεδομένων καταζητούμενων, απέστειλε στον υπουργό Δικαιοσύνης ο υπουργός Δημόσιας Τάξης.

Επιστολή, με την οποία ζητά την τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου για τη δημοσιοποίηση των προσωπικών δεδομένων καταζητούμενων, απέστειλε στον υπουργό Δικαιοσύνης ο υπουργός Δημόσιας Τάξης.

Με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό με τον αλβανό κακοποιό, που σκόρπισε τον τρόμο τα ξημερώματα του Σαββάτου στον Πειραιά τραυματίζοντας 15 άτομα με τα πυρά του και την εκ του νόμου (4139/2013) απαγόρευση δημοσιοποίησης της φωτογραφίας του, ο Βασίλης Κικίλιας διατυπώνει την άποψη περί αναγκαίας τροποποίησης του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου.

Όπως αναφέρει προς τον Χαράλαμπο Αθανασίου, «με δεδομένο ότι βασικό καθήκον της Πολιτείας αποτελεί η προστασία της ζωής και της ασφάλειας των πολιτών, οφείλουμε να θωρακίσουμε τις αρμόδιες Αρχές με το κατάλληλο νομοθετικό πλαίσιο, ώστε να μη χάνεται πολύτιμος χρόνος για τη συλλογή στοιχείων και πληροφοριών, που είναι καθοριστικές για τον εντοπισμό και τη σύλληψη προσώπων που αναζητούνται για σοβαρά ποινικά αδικήματα, αλλά και την αποτροπή τέλεσης νέων».

Για τον υπουργό Δημόσιας Τάξης «είναι αδιανόητο σε παρόμοιες εγκληματικές περιπτώσεις το νομοθετικό πλαίσιο και η ευαισθησία των προσωπικών δεδομένων να διευκολύνει τον καταζητούμενο και να αποβαίνει σε βάρος τόσο της αναζήτησης και της ανεύρεσης της ουσιαστικής αλήθειας, όσο και της αξίωσης της Πολιτείας για ποινικό κολασμό των σοβαρών εγκλημάτων».

Προς την κατεύθυνση αυτή, ο κ. Κικίλιας ζητά είτε την επαναφορά του Ν.2472/1997 σχετικά με τη δημοσιοποίηση προσωπικών δεδομένων καταζητούμενων, είτε την τροποποίηση για εξειδικευμένες περιπτώσεις, όπως για καταζητούμενους που δεν ανευρίσκονται ή είναι αγνώστου διαμονής, με στόχο τη διευκόλυνση του έργου της Ελληνικής Αστυνομίας για την ασφάλεια και την προστασία του έλληνα πολίτη.

Ο νόμος του 2013 προβλέπει ότι για να δοθεί εισαγγελική διάταξη για δημοσιοποίηση προσωπικών δεδομένων καταζητούμενων πρέπει να είναι γνωστός ο τόπος διαμονής τους, ώστε να τους επιδοθεί το κατηγορητήριο. Στη συνέχεια με την παρέλευση 48ώρου μπορεί να δοθεί στη δημοσιότητα -με εισαγγελική διάταξη- η φωτογραφία και τα στοιχεία του καταζητούμενου.

Στη συγκεκριμένα περίπτωση το κατηγορητήριο θυροκολλήθηκε στον τελευταίο γνωστό τόπο διαμονής του κακοποιού, σε σπίτι συγγενή του στην Κρήτη.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Φερεντσβάρος – Ολυμπιακός

LIVE: Φερεντσβάρος – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Φερεντσβάρος – Ολυμπιακός για τον πρώτο ημιτελικό του EHF European Cup.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024