
«Όχι» από τις τράπεζες στους πλειστηριασμούς α’ κατοικίας
Αντίθετες εμφανίζονται οι τράπεζες στην απελευθέρωση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Η άρση των πλειστηριασμών αποτελεί ένα από τα αγκάθια στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, που πιέζει για την άρση του καθεστώτος προστασίας που υπάρχει σήμερα. Οι εκπρόσωποι των τραπεζών δηλώνουν ότι το τραπεζικό σύστημα δεν πρόκειται να προχωρήσει σε πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας το 2015, αφού κάτι τέτοιο δεν θα έλυνε το πρόβλημα των κόκκινων δανείων.
Αντίθετες εμφανίζονται οι τράπεζες στην απελευθέρωση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.
Η άρση των πλειστηριασμών ακινήτων αποτελεί ένα από τα αγκάθια στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα, με την τελευταία να πιέζει για την άρση του καθεστώτος προστασίας που υπάρχει σήμερα για την πρώτη κατοικία.
Ωστόσο, οι εκπρόσωποι των ελληνικών τραπεζών δηλώνουν ότι το τραπεζικό σύστημα δεν πρόκειται να προχωρήσει σε πλειστηριασμούς ακινήτων πρώτης κατοικίας το 2015 αφού κάτι τέτοιο δεν θα έλυνε το πρόβλημα των κόκκινων δανείων.
Αντιθέτως θεωρούν πως θα προκαλούσε νέα πτώση στις τιμές στην κτηματαγορά, ενώ η συγκέντρωση και διαχείριση χιλιάδων μικρών ακινήτων θα ήταν ασύμφορη λόγω υψηλού κόστους για τις τράπεζες.
Έτσι, μετά τον πρόεδρο της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλη Σάλλα που πρώτος ξεκαθάρισε ότι δεν συμφωνεί με μια τέτοια εξέλιξη και η Διοίκηση της Eurobank συντάχθηκε, την Πέμπτη, με την ίδια άποψη.
«Οι τράπεζες δεν αντιμετωπίζουν θέμα πλειστηριασμών, δεν υπάρχει λόγος, δεν πρέπει να γίνει και δεν βλέπω να γίνεται κάτι τέτοιο» είχε τονίσει χαρακτηριστικά εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου την προηγούμενη εβδομάδα ο κ. Σάλλας.
Την Πέμπτη ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Χρήστος Μεγάλου τόνισε πως ειδικά για την πρώτη κατοικία δεν έχει νόημα η άρση των πλειστηριασμών, ενώ ο επικεφαλής Λιανικής Τραπεζικής της Eurobank Θεόδωρος Καλαντώνης ξεκαθάρισε από την πλευρά του ότι είτε αρθούν είτε δεν αρθούν οι πλειστηριασμοί, δεν πρόκειται να αλλάξει η πολιτική της τράπεζας στο θέμα της πρώτης κατοικίας.
«Το κόστος διαχείρισης είναι πολύ μεγάλο για μια τράπεζα όταν βρεθεί να έχει στην κατοχή της τόσα πολλά ακίνητα» ανέφερε σχετικά ο κ. Καλαντώνης.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Η αληθινή γεωγραφία της Οδύσσειας: Οι χάρτες, οι μύθοι και το διαχρονικό μυστήριο του ταξιδιού του Οδυσσέα
- Ο Κριστιάνο Ρονάλντο ξέρει: Μέσα στην προπόνηση του σταρ του ποδοσφαίρου
- Μισθοί: Ο νέος χάρτης για το 2027 – Στα 950 ευρώ ο κατώτατος
- Υπερπαγκοσμιοποίηση 2.0: Γιατί η τεχνητή νοημοσύνη δεν επιβράδυνε τον κόσμο
- Το The Batman Part II έμεινε ξανά στο «διαβάστηκε»: Νέα καθυστέρηση στην κυκλοφορία
- Ρωγμές σε σπίτια στην Κυψέλη: Γνώριζαν το πρόβλημα από τον Μάρτιο
- Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Οι 4 «γαλάζιοι» κατηγορούμενοι και η γραμμή άμυνας της κυβέρνησης
- Ακραία καιρικά φαινόμενα, συγκρούσεις και βιώσιμος τουρισμός: Πώς αλλάζουν τα ταξίδια το 2026;
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 17.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/presley-roozenburg-qXIn8tF6VTI-unsplash-1-315x220.jpg)





















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442