Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μειώνονται οι ποινές για τους καταχραστές του δημοσίου

Μειώνονται οι ποινές για τους καταχραστές του δημοσίου

Ευνοϊκότερη ποινική μεταχείριση για τους καταχραστές του δημοσίου προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης. Προβλέπονται μειωμένες ποινές με στόχο να εισπράττονται χρήματα πριν ολοκληρωθούν οι δικαστικές διαδικασίες, αλλά και κίνητρα για να επιστρέφονται τα κλεμμένα. Εξαιρούνται, όμως, όσοι καταχράστηκαν δημόσιο χρήμα ενώ είχαν πολιτικό αξίωμα. 

Ευνοϊκότερη αντιμετώπιση για τους καταχραστές του Δημοσίου προβλέπει νομοσχέδιο που παρουσίασε την Παρασκευή ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου.

Στόχος είναι να εισρέουν χρήματα στα ταμεία του Δημοσίου από τις δεσμεύσεις χρημάτων, πριν την χρονοβόρα ολοκλήρωση όλων των σταδίων της ποινικής δίκης, αλλά και να δοθούν κίνητρα στους εμπλεκόμενους να φέρουν πίσω τα κλεμμένα.

Τα «κλεμμένα» – όπως υπολογίζονται σε κατηγορητήρια και βουλεύματα – μπορεί να φτάσουν και τα 2 δις ευρώ. Χαρακτηριστικά όπως ανέφερε ο υπουργός, τα δεσμευμένα και άρα άμεσα αξιοποιήσιμα χρήματα είναι περίπου 500 εκατομμύρια, από τις μεγάλες εκκρεμείς υποθέσεις.

Στη ρύθμιση σύμφωνα με τις μεταβατικές διατάξεις θα μπορούν να υπαχθούν και ήδη κατηγορούμενοι που έχουν καταδικαστεί σε πρώτο βαθμό και εκκρεμεί ή διενεργείται η δίκη τους σε δεύτερο βαθμό οι οποίοι θα τύχουν ευνοϊκότερης μεταχείρισης εφόσον επιστρέψουν τη συνολική ζημία του δημοσίου.

Οι κατηγορούμενοι που θα υπαχθούν σε αυτή, θα έχουν δραστική ελάφρυνση της ποινής τους αφού ουσιαστικά όχι απλώς «σπάει» η ισόβια κάθειρξη, αλλά είτε θα τιμωρούνται με πολύ μειωμένες ποινές είτε θα παραμένουν ουσιαστικά ατιμώρητοι.

Βέβαια εφόσον αθωωθούν οι κατηγορούμενοι τότε τα χρήματα επιστρέφονται εντόκως εκτός κι αν υπάρχει άλλη παράλληλη αξίωση του Δημοσίου σε βάρος τους.

Στις ευνοϊκές ρυθμίσεις υπάγονται τα εξής αδικήματα :
-Φορολογικά, τελωνειακά, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, πόθεν έσχες, καθώς και αδικήματα διαφθοράς αξιωματούχων.
-Αδικήματα ποινικά που στρέφονται κατά της ιδιοκτησίας και των περιουσιακών δικαιωμάτων (όχι οι ληστείες) και τελέστηκαν σε βάρος του δημοσίου, της ΕΕ, ή οποιουδήποτε άλλου φορέα της γενικής κυβέρνησης και οποιαδήποτε άλλης κρατικής αρχής.

Οι ποινές

1. Από απειλή ισόβιας κάθειρξης
-μέχρι 10 έτη αν η ικανοποίηση των προσώπων γίνει μέχρι την απολογία του κατηγορούμενου στον ανακριτή .
-Μέχρι 15 έτη αν τα χρήματα επιστραφούν μέχρι την έναρξη της πρωτοβάθμιας δίκης

2. Από απειλή ποινής 10-20 χρόνια
-μέχρι φυλάκιση (έως 5 χρόνια) αν τα χρήματα δοθούν μέχρι την απολογία κατηγορούμενου στον ανακριτή.
-μέχρι φυλάκιση 3 – 5 ετών αν τα χρήματα δοθούν μέχρι την έναρξη της πρωτοβάθμιας δίκης.

3. Από απειλή ποινής 5-10 χρόνια
-φυλάκιση μέχρι 2 έτη αν καταβληθούν τα χρήματα μέχρι την απολογία του κατηγορούμενου στον ανακριτή
-φυλάκιση μέχρι 3 έτη αν η ικανοποίηση λάβει χώρα μέχρι την πρωτοβάθμια δίκη.

Εξαιρούνται οι πολιτικοί

Απο τη ρύθμιση εξαιρούνται πρόσωπα τα οποία κατά την τέλεση της πράξης ήταν πρωθυπουργοί, υπουργοί, αναπληρωτές , υφυπουργοί, βουλευτές, ευρωβουλευτές, γενικοί και ειδικοί γραμματείς, περιφερειάρχες και αντιπεριφερειάρχες, δήμαρχοι και αντιδήμαρχοι: «Μη μας κατηγορήσουν ότι πάμε να αθωώσουμε τα λαμόγια. Κάποιοι έπρεπε να εξαιρεθούν και κινδυνεύαμε να κατηγορηθούμε ότι καλύπτουμε τους πολιτικούς. Εγώ δεν μπορώ να εισηγηθώ τέτοια εξαίρεση», είπε ο κ.Αθανασίου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Αυτός είναι ο πρώτος υποψήφιος για τον πάγκο της Λίβερπουλ

Μετά την διαφαινόμενη παραμονή του Τσάμπι Αλόνσο στη Μπάγερν Λεβερκούζεν, η Λίβερπουλ έχει τον επόμενο υποψήφιο αντί-Κλοπ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024