Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η «πειραγμένη» όπερα κερδίζει έδαφος συνεχώς

Η «πειραγμένη» όπερα κερδίζει έδαφος συνεχώς

Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε όλο και περισσότερες παραστάσεις όπερας να κάνουν δειλά την εμφάνισή τους σε μικρές πιο εναλλακτικές σκηνές, να γνωρίζουν επιτυχία και να αποκτούν όλο και περισσότερους υποστηρικτές. Παραγωγές με μικρό κόστος και μια διαφορετική ματιά σε ένα είδος που μέχρι πρόσφατα ήταν αποκλειστικό προνόμιο των μεγάλων «αποστειρωμένων» σκηνών, προστίθενται στο θεατρικό «χάρτη». […]

Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε όλο και περισσότερες παραστάσεις όπερας να κάνουν δειλά την εμφάνισή τους σε μικρές πιο εναλλακτικές σκηνές, να γνωρίζουν επιτυχία και να αποκτούν όλο και περισσότερους υποστηρικτές. Παραγωγές με μικρό κόστος και μια διαφορετική ματιά σε ένα είδος που μέχρι πρόσφατα ήταν αποκλειστικό προνόμιο των μεγάλων «αποστειρωμένων» σκηνών, προστίθενται στο θεατρικό «χάρτη».

Η πρόταση του Νίκου Διαμαντή στο θέατρο Σημείο με την «Αρκούδα» που πήρε παράταση για δύο ακόμη παραστάσεις στις 17 και 24 Νοεμβρίου είναι εμπνευσμένη από το θεατρικό έργο του Άντον Τσέχωφ και είναι η ομώνυμη όπερα του Βρετανού συνθέτη, William Walton. H παράστση ανέβηκε με μεγάλη επιτυχία στη σκηνή χάρη στη συνδρομή του λιμπρετίστα Paul Dehn.
Τους ρόλους ερμηνεύουν η Ειρήνη Αθανασίου, ο Αρκάδιος Ρακόπουλος και ο Μιχάλης Κατσούλης. Τη μουσική διδασκαλία και τη ζωντανή εκτέλεση της μουσικής έχει αναλάβει ο Νίκος Βασιλείου.

Θέατρο Σημείο, Χαριλάου Τρικούπη 4, Καλλιθέα, (πίσω από το Πάντειο), τηλ. 210 9229579
Διάρκεια παράστασης: 1 ώρα
Γενική είσοδος: 10 ευρώ

Tην κωμική όπερα «Ωραία Ελένη» του μεγάλου συνθέτη Ζακ Όφενμπαχ, εκατόν πενήντα χρόνια μετά την πρώτη παρουσίασή του στο Παρίσι (1864), μας συστήνει η ομάδα του OLVIO μέσα από άλλη πιο σκηνοθετική, κινησιολογική και ερμηνευτική ματιά.

Το έργο που παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Αθήνα στο θέατρο Olvio, σκιαγραφεί ανάλαφρα αλλά χωρίς περιστροφές, μια κοινωνία που κάνει ό,τι μπορεί για να μη βρεθεί αντιμέτωπη με την πικρή αλήθεια της καθημερινότητας. Το έργο που είναι μια παρωδία της κλασικής ελληνικής μυθολογίας παίζεται σε σκηνοθεσία Παναγιώτη Αδάμ και μουσική διεύθυνση Θοδωρή Ιωσηφίδη.

Τους ήρωες ενσαρκώνουν οι: Ελένη Λιώνα (Ελένη), Νίκος Στεφάνου (Πάρις), Τίμος Συρλατζής (Κάλχας), Αντώνης Σιγάλας (Μενέλαος), Παναγιώτης Τερζάκης (Αγαμέμνονας), Μιχάλης Αγγελιδάκης (Ορέστης), Στέλιος Κέλερης (Αχιλλέας), Νατάσα Παπαμιχαήλ (Αφροδίτη), Λουκάς Θεοδοσόπουλος (Ερωτας).
Στην ορχήστρα επί σκηνής: Γιούλα Ντούσικο – φλάουτο, Πένυ Δημητρακοπούλου – βιολί
Κώστας Σερελέας – τσέλο, Θοδωρής Ιωσηφίδης – πιάνο

θέατρο OLVIO, Ιερά Οδός 67 & Φαλαισίας 7, τηλ. 210 3414118
Παραστάσεις: Σάββατο και Κυριακή στις 19:30
Διάρκεια: 90 λεπτά
Είσοδος: 15 € και 10 € (μειωμένο)
Προπώληση: 12 € και 8 € (μειωμένο)

Τρία μικρά λυρικά μονόπρακτα με διαφορετική θεματολογία, στιλ και μουσική κάτω από το γενικό τίτλο «Τρεις Όπερες Τσέπης» θα φιλοξενηθούν στις 28 και 29 Νοεμβρίου στη σκηνή του Βeton 7. Πρόκειται για μία ενιαία παράσταση – σε μουσική σύνθεση και λιμπρέτο Χάρη Βρόντου με διάρκεια 15 λεπτών η καθεμία.
Πρόκειται για τρία ζευγάρια, άλλα πρόσωπα ιστορικά και άλλα φανταστικά τα οποία ακροβατούν στο κενό σε μια στιγμή κρίσης.

Τα όρια μεταξύ σωτηρίας και καταστροφής, λογικής και τρέλας, ηθικής και ανηθικότητας είναι μέχρι το τέλος δυσδιάκριτα. Η μουσική ντύνει έναν λόγο που περνά από την ποίηση στην ακραία ωμότητα, δοκιμάζοντας τις εξπρεσιονιστικές αντοχές της ελληνικής γλώσσας.

Ερμηνεύουν οι τραγουδιστές: Μάιρα Μηλολιδάκη (σοπράνο), Λουντμίλα Μπονταρένκο (σοπράνο), Σπύρος Κλείσσας (βαρύτονος), Μιχάλης Ψύρρας (βαρύτονος)
και οι μουσικοί: Χρήστος Γκίνος (κλαρινέτο), Κλαίρ Ντεμελενάρ (βιολοντσέλο) και Μιχάλης Παπαπέτρου (πιάνο)
Σκηνοθετική επιμέλεια: Δημήτρης Καντιώτης
Φωτισμοί: Θοδωρής Δασκαλάκης

Kέντρο Τέχνης και Πολιτισμού Βeton 7: Πύδνας 7, (στάση Μετρό «Κεραμικός») Βοτανικός
Τηλέφωνο κρατήσεων: 210-7512625
Ώρα παραστάσεων: 20:30
Τιμή Εισιτηρίου: 10€ Κανονικό & 8€ Φοιτητικό, Μαθητικό, Ανέργων

Το διάσημο σκηνικό έργο «Διδώ και Αινείας» σε λιμπρέτο του Nahum Tate, βασισμένο στην Αινειάδα του Βιργιλίου, ανήκει στην κατηγορία της Όπερας Δωματίου. Η διάσημη «Διδώ», που όπου κι αν έχει παρουσιαστεί έχει γνωρίσει μεγάλη επιτυχία, ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Παναγιώτη Αδάμ (ο σκηνοθέτης της Ωραίας Ελένης) στο θέατρο Βικτώρια από τη Δευτέρα 17 Νοεμβρίου.

Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21:00
Διάρκεια 60′
Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό 15 ευρώ, Φοιτητικό/Νεανικό (έως 25 ετών)/Συνταξιούχων: 12 ευρώ, Γενική Προπώληση (Viva.gr): 10 ευρώ, Ανέργων: 5 ευρώ


Το «Μέντιουμ» του Τζιανκάρλο Μενότι της νεοσύστατης ομάδας The Medium Project θα κάνει επικλήσεις για δεύτερη χρονιά στο νέο της στέκι -στη σκηνή του Από Μηχανής θεάτρου- από την Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014.
Ένα χρόνο μετά, η ομάδα τοποθετεί για δεύτερη φορά τον «κύκλο του τσέρκουλου της τέχνης δια να ερωτήσεις πνεύματα» και σχηματίζει τον διπλό κύκλο σε τετράγωνο με τις πεντάλφες, επαναλαμβάνοντας την πετυχημένη παράσταση που υπογράφει η Ράια Τσακηρίδη σε μουσική καθοδήγηση του Ανδρέα Τσελίκα.

Παραστάσεις: Τετάρτη 19/11, 26/11 3/12, 10/12, 17/12 στις 20:00
Πέμπτη 25/12, 1/1 στις 20:00
Τετάρτη 7/1, 14/1, 21/1, 28/1, 4/2 στις 19:00

Τιμές εισιτηρίων: Γενική είσοδος 10 €
Ατέλεια: 5 €
Τιμές εισιτηρίων: Γενική είσοδος 10 €
Ατέλεια: 5 €

Μαρία Παπουτσή

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024