Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μπέζας: Δεν θα θιγούν τα όρια ηλικίας με την εφαρμογή του νέου Ασφαλιστικού

Μπέζας: Δεν θα θιγούν τα όρια ηλικίας με την εφαρμογή του νέου Ασφαλιστικού

Δεν θα θιγούν τα όρια ηλικίας για όσους συνταξιοδοτούνται με ειδικές διατάξεις με την εφαρμογή του νέου συστήματος υπολογισμού των συντάξεων από 1η/1/2015, διαβεβαίωσε ο υφυπουργός Εργασίας, τονίζοντας ότι με τις μεταβατικές διατάξεις του νόμου έχει προβλεφθεί η σε βάθος χρόνου εξάλειψη των ειδικών ηλικιακών ορίων. Η ταμειακή ισορροπία των Ταμείων έχει αποκατασταθεί είπε ο κ. Μπέζας, ενώ την ίδια στιγμή η γενική διευθύντρια του υπουργείου κρούει κώδωνα κινδύνου και ζητά δομικές αλλαγές στο Σύστημα.

Τη διαβεβαίωση ότι δεν θα θιγούν τα όρια ηλικίας για όσους συνταξιοδοτούνται με ειδικές διατάξεις, μετά την εφαρμογή του νέου συστήματος υπολογισμού των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου του 2015, έδωσε, μιλώντας στο 4ο Ετήσιο Συνέδριο «Labor and Insurance» του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, ο υφυπουργός Εργασίας Αντώνης Μπέζας.

Ο κ. Μπέζας, επισήμανε ότι «οι κάθε είδους συνταξιοδοτήσεις εκτός των γενικών ορίων ηλικίας αποτελούσαν δομικές στρεβλώσεις που συντηρούσαν ανισότητες και υπονόμευαν τη βιωσιμότητα του συστήματος», πρόσθεσε όμως, ότι «με τις μεταβατικές διατάξεις του ν. 3863/2010 έχει ήδη προβλεφθεί η σταδιακή και σε βάθος χρόνου εξάλειψη αυτών των ειδικών ηλικιακών ορίων».

Διευκρίνισε επίσης, ότι «όσοι έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα στον δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα πριν την έναρξη ισχύος του ν. 3863/2010 και ασκήσουν το δικαίωμά τους μετά την 1η Ιανουαρίου του 2015, δεν θα θιγούν από τον νέο τρόπο υπολογισμού της σύνταξης».

Ακόμη, ο κ. Μπέζας, χαρακτήρισε ενθαρρυντικά τα πρώτα δείγματα των αναλογιστικών μελετών, ενώ τόνισε ότι η ταμειακή ισορροπία του ασφαλιστικού συστήματος έχει αποκατασταθεί και ότι είναι διασφαλισμένη, «περισσότερο από ποτέ», η ομαλή καταβολή των συντάξεων.

Αναγκαίο ένα νέο Ασφαλιστικό

Αντίθετα, έντονη ανησυχία για τη βιωσιμότητα του Ασφαλιστικού τα αμέσως επόμενα χρόνια εξέφρασε η γενική διευθύντρια του υπουργείου Εργασίας, Άρτεμις Αναγνώστου-Δεδούλη, υποστηρίζοντας ότι χρειάζεται δομική αλλαγή του συστήματος.

Διατυπώνοντας επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα του ασφαλιστικού νόμου 3863/10, υποστήριξε, ότι η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση, έγινε «υπό την πίεση του μνημονίου δεν αποτελεί τη λύση του ασφαλιστικού, αλλά μεταθέτει την εφαρμογή των ρυθμίσεών του στο απώτατο μέλλον».

«Μπορεί μετά 30 χρόνια να καθιστά το σύστημα βιώσιμο αλλά δεν λύνει τα σημερινά οικονομικά και θεσμικά προβλήματα της Κοινωνικής Ασφάλισης» τόνισε.

Χαρακτήρισε επίσης τις μειώσεις που έγιναν «αναποτελεσματικές, εφόσον το 85% του συνόλου των συνταξιούχων είναι κάτω από το όριο των 1000 ευρώ, και πρόσθεσε ότι, «απαιτείται ριζοσπαστική αντιμετώπιση του θέματος με δομική αλλαγή του συστήματος.

Στις 200.000 οι ωφελούμενοι των προγραμμάτων απασχόλησης

Στα προγράμματα για την ενίσχυση της απασχόλησης τα οποία πρόκειται να υλοποιηθούν έως το τέλος του έτους αναφέρθηκε από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εργασίας Γιάννης Πλακιωτάκης.

Πρόκειται για προγράμματα συνολικού ύψους άνω των 700 εκατομμυρίων ευρώ στα οποία θα μπορούν να ενταχθούν, τουλάχιστον 200.000 και πλέον ωφελούμενοι.

Σύμφωνα με τον κ. Πλακιωτάκη, τα προγράμματα αυτά είναι «εμπροσθοβαρή» και «αποτελούν μια σημαντική επιτυχία της ελληνικής κυβέρνησης και συγκεκριμένα του υπουργείου Εργασίας, καθώς η χρηματοδότησή τους υπήρξε άμεσα διαθέσιμη αν και δεν έχουν εγκριθεί ακόμη οι ανάλογες προτάσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Έντονες αντιδράσεις από την Αντιπολίτευση

«Οι κυβερνητικές κόκκινες γραμμές για το Ασφαλιστικό μετατράπηκαν σε ροζ πλαστικές κορδέλες» δήλωσε ο Δημ.Στρατούλης υπεύθυνος για τα Εργασιακά στον ΣΥΡΙΖΑ.

«Διάφοροι κυβερνητικοί παράγοντες του Υπ. Εργασίας, οι οποίοι μίλησαν σήμερα στο συνέδριο του Ελληνοαμερικάνικου Εμπορικού Επιμελητηρίου, ουσιαστικά επιβεβαίωσαν ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να αξιοποιήσει ως εργαλείο την ενοποίηση των Ασφαλιστικών Ταμείων σε ένα ‘υπερταμείο’, για να στήσει μόνιμο μηχανισμό μείωσης των κύριων συντάξεων και εξαέρωσης των επικουρικών και των εφάπαξ παροχών» επισημαίνει ο κ. Στρατούλης και συνεχίζει:

«Οι δήθεν κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό, όπως αποκαλύφθηκε και με τη δημοσίευση στην εφημερίδα ΑΥΓΗ των εγγράφων της προς την τρόικα, μετατράπηκαν σε ροζ πλαστικές κορδέλες! Ο λαός με τους αγώνες και την ψήφο του μπορεί και πρέπει να βάλει ένα τέλος στην κοινωνική καταστροφή και στην κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου που, μαζί με την τρόικα, προσπαθεί να την ολοκληρώσει».

Σχεδιάζουν «την πλήρη διάλυση σε ό,τι έχει απομείνει όρθιο στην κοινωνική ασφάλιση» επισημαίνει και το ΚΚΕ.

«Με όχημα την ενοποίηση των ταμείων και με πρόσχημα διάφορες παραπλανητικές θεωρίες, όπως η βιωσιμότητά τους, κυβέρνηση και ΕΕ σχεδιάζουν την πλήρη διάλυση σε ό,τι έχει απομείνει όρθιο στην κοινωνική ασφάλιση. Προετοιμάζουν νέες περικοπές σε συντάξεις και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και επέκταση της επαγγελματικής – ιδιωτικής ασφάλισης που θα φορτωθούν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, όπως ακριβώς απαιτεί ο ΣΕΒ» τονίζει το ΚΚΕ και προσθέτει:

«Χρειάζεται να σημάνει συναγερμός για να μην περάσουν οι νέες ανατροπές στο ασφαλιστικό σύστημα. Για να επιστραφούν η 13η και 14η σύνταξη, να διεκδικήσουμε ασφαλιστικά δικαιώματα με βάση τις σύγχρονες ανάγκες. Να πληρώσει το κράτος και το κεφάλαιο για τα ελλείμματα στα ταμεία, που είναι και οι κύριοι υπεύθυνοι για το βούλιαγμά τους».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Νέα ήττα για Μπακς - Συνεχίζει ασταμάτητος και… μόνος ο Αντετοκούνμπο (107-100)

Οι Μπακς ηττήθηκαν από τους Πέλικανς (107-100) και πλέον πιέζονται έντονα από Νικς και Καβαλίερς για τη δεύτερη θέση στην Ανατολή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024