Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Από το 2016 η εγκατάσταση των «έξυπνων» μετρητών ρεύματος σε κατοικίες

Από το 2016 η εγκατάσταση των «έξυπνων» μετρητών ρεύματος σε κατοικίες

Από το 2016 και μετά, και όχι από το 2015 όπως αρχικά υπολογιζόταν, θα κάνουν την εμφάνισή τους οι πρώτοι «έξυπνοι» μετρητές ρεύματος σε κατοικίες και καταστήματα. Σε αυτή την εκτίμηση καταλήγουν στελέχη της αγοράς έπειτα από τις συνεχείς παρατάσεις που δίνονται στο σχετικό διαγωνισμό του ΔΕΔΔΗΕ για το πιλοτικό πρόγραμμα εγκατάστασης συνολικά 200.000 μετρητών πανελλαδικά.

Από το 2016 και μετά, και όχι από το 2015 όπως αρχικά υπολογιζόταν, θα κάνουν όπως όλα δείχνουν την εμφάνισή τους οι πρώτοι έξυπνοι μετρητές ρεύματος σε κατοικίες και καταστήματα.

Σε αυτή την εκτίμηση καταλήγουν στελέχη της αγοράς έπειτα από τις συνεχείς παρατάσεις που δίνονται στο σχετικό διαγωνισμό του ΔΕΔΔΗΕ για το πιλοτικό πρόγραμμα εγκατάστασης συνολικά 200.000 μετρητών πανελλαδικά.

Η προκήρυξη δημοσιεύτηκε στα μέσα Ιουλίου και είχε αρχική καταληκτική προθεσμία τις 22 Σεπτεμβρίου.

Έπειτα από ενστάσεις και προσφυγές ενδιαφερομένων επενδυτών μετατέθηκε για τις 3 Νοεμβρίου, εν συνεχεία για το τέλος του 2014, και προ ημερών κατόπιν νεότερων αιτημάτων από εταιρείες για τις 30 Ιανουαρίου 2015.

Αιτία για τις συνεχείς παρατάσεις, όπως λένε στελέχη της αγοράς, είναι ότι κανείς από τους ενδιαφερόμενους κατασκευαστές δεν φαίνεται να πληροί το σύνολο των προδιαγραφών για την τοποθέτηση έξυπνων μετρητών έτσι όπως ορίζονται στο διαγωνισμό.

Σαν συνέπεια οι εταιρείες υποβάλλουν παρατηρήσεις, ο ΔΕΔΔΗΕ εκδίδει συμπληρώματα της προκήρυξης, αυτές υποβάλλουν εκ νέου σχόλια, εκείνος εκδίδει νέα συμπληρώματα, κ.ο.κ.

Το πιλοτικό πρόγραμμα του ΔΕΔΔΗΕ περιλαμβάνει την εγκατάσταση συνολικά 200.000 μετρητών σε κατοικίες και καταστήματα (170.000 υποχρεωτικά και 30.000 προαιρετικά).

Το έργο προϋπολογισμού 86,5 εκατ. ευρώ θα αποτελέσει τον «πιλότο» πάνω στον οποίο θα στηριχθεί η μελέτη για την πλήρη αντικατάσταση των 7 εκατ. μετρητών χαμηλής τάσης της ΔΕΗ, ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ.

Δεδομένου όμως ότι η κοινοτική νομοθεσία υποχρεώνει τα κράτη-μέλη να έχουν αντικαταστήσει το 80% των συμβατικών μετρητών με έξυπνους ψηφιακούς μέχρι το 2018, όλα δείχνουν ότι η Ελλάδα μάλλον δεν θα επιτύχει τα χρονοδιαγράμματα.

Η εγκατάσταση των έξυπνων μετρητών ανοίγει τον δρόμο για την εφαρμογή πολυζωνικών τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος με διαφορετικές χρεώσεις, ανάλογα με το πώς διαμορφώνεται η ζήτηση κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Για τον καταναλωτή, οι «έξυπνοι» μετρητές θα αλλάξουν ριζικά τη μέχρι σήμερα σχέση του με την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος.

Με μηνύματα στο κινητό τηλέφωνο θα ειδοποιείται για την κατανάλωση ρεύματος ή για προγραμματισμένες διακοπές, βλάβες καθώς και τυχόν παραβιάσεις μετρητή, ενώ μέσω του διαδικτύου θα έχει πρόσβαση σε ιστορικά στοιχεία της κατανάλωσής του για διάστημα 24 μηνών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024