Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μέρκελ: Κοντά στην έξοδο από το πρόγραμμα η Ελλάδα

Μέρκελ: Κοντά στην έξοδο από το πρόγραμμα η Ελλάδα

Η Ελλάδα βρίσκεται κοντά στην έξοδο από το πρόγραμμα στήριξης είπε η Μέρκελ μιλώντας για την οικονομική πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην ευρωζώνη, στην οποία, όμως, η κατάσταση παραμένει «εξαιρετικά εύθραυστη» όπως παραδέχθηκε. Αυτό βέβαια δεν φαίνεται να αποτελεί ικανό λόγο για να αλλάξει γραμμή το Βερολίνο με την Μέρκελ να ξακαθαρίζει, απαντώντας στις πιέσεις που δέχεται, ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης δεν θα δανειστεί περισσότερο για να κάνει επενδύσεις.

Η Ελλάδα βρίσκεται κοντά στην έξοδο από το πρόγραμμα στήριξης είπε η Α.Μέρκελ μιλώντας για την οικονομική πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην ευρωζώνη, στην οποία, όμως, η κατάσταση παραμένει «εξαιρετικά εύθραυστη» όπως παραδέχθηκε. Αυτό βέβαια δεν φαίνεται να αποτελεί ικανό λόγο για να αλλάξει γραμμή το Βερολίνο με την Μέρκελ να ξακαθαρίζει, απαντώντας στις πιέσεις που δέχεται, ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης δεν θα δανειστεί περισσότερο για να κάνει επενδύσεις.

Μιλώντας στη Ένωση γερμανών εργοδοτών BDA, η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ παραδέχθηκε ότι η ευρωζώνη είναι εξαιρετικά εύθραυστη, εμμένοντας όμως και στην πολιτική του Βερολίνου για δημοσιονομική πειθαρχία και αποφυγή δημιουργίας νέων χρεών. «Οι επενδύσεις χρειάζονται, αλλά όχι με νέο δανεισμό», είπε χαρακτηριστικά η Μέρκελ, τη στιγμή που Γαλλία και Ιταλία κυρίως την πιέζουν να κάνει περισσότερα για να προωθήσει την ανάπτυξη.

Όπως ανέφερε η Μέρκελ στην ευρωζώνη έχει γίνει μεγάλη οικονομική πρόοδος αφότου κορυφώθηκε η κρίση του χρέους, επισημαίνοντας πως η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ελλάδα έχουν ολοκληρώσει τα προγράμματα για τη στήριξή τους ή βρίσκονται κοντά στην έξοδο από αυτά.

«Όμως η κατάσταση στην ευρωζώνη παραμένει ακόμη εξαιρετικά εύθραυστη», τόνισε, προσθέτοντας πως σε μερικές χώρες χρειάζεται να εφαρμοσθούν δομικές μεταρρυθμίσεις.

Η Μέρκελ δεν παρέλειψε να επαναλάβει πως είναι σημαντικό να διατηρηθεί η αξιοπιστία των κανόνων της Ευρώπης για το έλλειμμα – το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

«Θέλουμε να επιμείνουμε στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Αυτό αφορά επίσης την ανάπτυξη και γι’ αυτό πρέπει να απορρίψουμε τη συζήτηση περί λιτότητας εναντίον ανάπτυξης. Είναι εσφαλμένη και δεν μας αφήνει να προχωρήσουμε», δήλωσε υποστηρίζοντας πως χρειάζονται αμφότερες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε νωρίτερα πως η ευρωζώνη θα χρειασθεί άλλον ένα χρόνο για να φθάσει σ’ ένα χαμηλό επίπεδο οικονομικής ανάπτυξης, αναθεωρώντας προς τα κάτω τις προβλέψεις της, καθώς προβλέπει τώρα χαμηλότερο πληθωρισμό και υψηλότερη ανεργία.

«Επενδύσεις χρειάζονται, αλλά όχι με νέο δανεισμό»

Η προσανατολισμένη στις εξαγωγές Γερμανία μείωσε την πρόβλεψη για την ανάπτυξή της το φετινό και τον ερχόμενο χρόνο σε 1,2% και 1,3% αντιστοίχως, λέγοντας πως ευθύνεται γι’ αυτό η χαμηλή παγκόσμια ανάπτυξη και οι διεθνείς κρίσεις. Η προηγούμενη πρόβλεψη ήταν για 2% και 1,8%.

Η Μέρκελ δήλωσε πως η εγχώρια οικονομία είναι σταθερή, αλλά διεθνείς εστίες έντασης, όπως η κρίση στην Ουκρανία που έχει επιφέρει κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας οι οποίες έχουν πλήξει μερικές γερμανικές εταιρείες, δημιουργούν αβεβαιότητα στο επιχειρηματικό κλίμα.

«Οι οικονομικοί κίνδυνοι μπορεί να αυξήθηκαν για τη γερμανική οικονομία εξαιτίας της γεωπολιτικής κατάστασης, αλλά ταυτόχρονα μπορούμε να πούμε ότι εξακολουθούμε να έχουμε μια σταθερή κατάσταση», δήλωσε η καγκελάριος.

Η Γερμανία επιδιώκει να επιτύχει ισοσκελισμένο προϋπολογισμό τον ερχόμενο χρόνο και ενώ η Μέρκελ και ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχουν δηλώσει πως θα αυξήσουν τις επενδύσεις στη Γερμανία, αυτό δεν θα γίνει σε βάρος του στόχου για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό.

«Οι επενδύσεις χρειάζονται, αλλά όχι με νέο δανεισμό», τόνισε η Μέρκελ.

«Ο στόχος (για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό το 2015) αντιμετωπίζεται ως υπερβολική αποταμίευση. Όμως υπό το φως των δημογραφικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Γερμανία, είναι… απλώς καλή διαγωγή» πρόσθεσε.

Η καγκελάριος δήλωσε πως, επιπλέον των κρατικών δαπανών, η κυβέρνηση εξετάζει τρόπους για να προσελκύσει περισσότερες ιδιωτικές επενδύσεις, καθώς και πως οι συνταξιοδοτικές συνεισφορές θα μειωθούν.

Η Μέρκελ δήλωσε επίσης πως ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι είχε δίκιο όταν είπε πως η νομισματική πολιτική δεν μπορεί να αναπληρώσει πολιτικές αποτυχίες.

Τον περασμένο μήνα ο Ντράγκι είχε δηλώσει πως οι κυβερνήσεις πρέπει να διαδραματίσουν ένα ρόλο στην ενίσχυση της οικονομίας της ευρωζώνης, προκαλώντας έτσι δημοσιεύματα πως οι σχέσεις ανάμεσα στην Ντράγκι και τη Γερμανία έχουν ενταθεί.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Sports in

Σε ποια διοργάνωση θα παίξει ο Ολυμπιακός αν κάνει το double;

Τι θα συμβεί σε αυτό το πρωτοφανές σενάριο; Που θ’ αγωνιστεί ο Ολυμπιακός; Στο Champions League ή στο Europa League;

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024