Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ερευνα: Οι Spice Girls έγραψαν το πιο «πιασάρικο» τραγούδι στην ιστορία της Βρετανίας

Ερευνα: Οι Spice Girls έγραψαν το πιο «πιασάρικο» τραγούδι στην ιστορία της Βρετανίας

«Yo, I’ll tell you what I want, what I really really want/So tell me what you want, what you really really want». Αναγνωρίσατε αμέσως τους παραπάνω στίχους; Πολύ λογικό, εάν τουλάχιστον ανήκετε στη γενιά που τη δεκαετία του ’90 χόρευε στους ρυθμούς των Spice Girls. Ακόμη όμως και αν απλώς κάτι σας θύμισαν – γιατί […]

«Yo, I’ll tell you what I want, what I really really want/So tell me what you want, what you really really want».

Αναγνωρίσατε αμέσως τους παραπάνω στίχους; Πολύ λογικό, εάν τουλάχιστον ανήκετε στη γενιά που τη δεκαετία του ’90 χόρευε στους ρυθμούς των Spice Girls. Ακόμη όμως και αν απλώς κάτι σας θύμισαν – γιατί δεν ήσασταν ποτέ φαν – και αυτό φυσιολογικό είναι. Σύμφωνα με έρευνα του Βρετανικού Μουσείου Επιστημών και Βιομηχανίας, το συγκεκριμένο τραγούδι, το «Wannabe» με το οποίο έκαναν πάταγο τα Πιπεράτα Κορίτσια της βρετανικής ποπ σκηνής το καλοκαίρι του 1996, είναι το πιο «πιασάρικο» τραγούδι στην πρόσφατη μουσική ιστορία της Βρετανίας.

Συγκεκριμένα, το τραγούδι το οποίο πούλησε επτά εκατομμύρια CDs σε όλον τον κόσμο, βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με τα πιο αναγνωρίσιμα σινγκλ και ξεχωρίζει ανάμεσα σε περισσότερα από 220 γνωστά τραγούδια από τη δεκαετία του ’40, καταλήγουν οι ερευνητές.

Για να καταλήξουν σε αυτό το συμπέρασμα, αναφέρει η Guardian, οι βρετανοί ερευνητές – που για τη συγκεκριμένη μελέτη συνεργάστηκαν με ειδικούς από το Πανεπιστήμιο του Αμστερνταμ – έστησαν ένα online διαδικτυακό παιχνίδι, ονόματι «Hooked On Music»: Περισσότεροι από 12.000 συμμετέχοντες κάθε ηλικίας κλήθηκαν να αναγνωρίσουν ένα τραγούδι ανάμεσα σε 1.000 πολύ γνωστά κομμάτια που ξεχώρισαν περίπου τα τελευταία 70 χρόνια. Οι χρήστες αναγνώρισαν το «Wannabe» σε έναν μέσο χρόνο 2,3 δευτερολέπτων, ενώ τα υπόλοιπα σε περίπου 5 δευτερόλεπτα.

Δεύτερο στη λίστα έρχεται το «Mambo No 5» του Lou Bega (με χρόνο αναγνώρισης τα 2,38 δευτερόλεπτα και τρίτο το «Eye of the tiger» (2,62 δευτερόλεπτα). Στα πρώτα 20 βρίσκουμε επίσης δύο φορές τον Ελβις Πρίσλεϊ, τον Μάικλ Τζάκσον και τη Lady Gaga.

«Συμβαίνει ενίοτε να ακούσεις ένα τραγούδι μόνο μία ή δύο φορές, αλλά δέκα χρόνια αργότερα να θυμηθείς αμέσως ότι το είχες ακούσει στο παρελθόν», εξηγεί στο BBC η Ασλεϊ Μπουργκόιν, επικεφαλής της έρευνας από το Πανεπιστήμιο του Αμστερνταμ. «Αντιθέτως, υπάρχουν άλλα τραγούδια τα οποία ακόμη και αν τα έχεις ακούσει πολλές φορές, δεν σου δίνουν το ίδιο αποτέλεσμα», προσθέτει. Σύμφωνα με την Μπουργκόιν, το Hooked On Music εντάσσεται σε μία ευρύτερη έρευνα για την καταπολέμηση των συμπτωμάτων της γήρανσης, μέσω του εντοπισμού των χαρακτηριστικών της μουσικής που παραμένουν ανεξίτηλα στη μνήμη.

Τα 10 πιο «πιασάρικα» τραγούδια στη Βρετανία

1. Spice Girls – «Wannabe»

2. Lou Bega – «Mambo No 5»

3. Survivor – «Eye Of The Tiger»

4. Lady Gaga – «Just Dance»

5. ABBA – «SOS»

6. Roy Orbison – «Pretty Woman»

7. Michael Jackson – «Beat It»

8. Whitney Houston – «I Will Always Love You»

9. The Human League – «Don’t You Want Me»

10. Aerosmith – «I Don’t Want To Miss A Thing»

(Πηγή: Hooked on Music experiment/Mosi)

Sports in

Άρης – Ολυμπιακός 1-1: Ο Ολυμπιακός μπορούσε, ο διαιτητής δεν ήθελε

«Χειρουργείο» του Ολυμπιακού στο Κλεάνθης Βικελίδης, με τον διαιτητή να σταματάει με το έτσι θέλω τους Ερυθρόλευκους.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024