Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αέρα εξομάλυνσης φέρνει η συμφωνία για το φυσικό αέριο ΕΕ, Ρωσίας και Ουκρανία

Αέρα εξομάλυνσης φέρνει η συμφωνία για το φυσικό αέριο ΕΕ, Ρωσίας και Ουκρανία

Ως πρώτο σημάδι αποκλιμάκωσης στις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ρωσίας χαιρέτισε η Κομισιόν τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν Βρυξέλλες, Μόσχα και Κίεβο για το φυσικό αέριο μέχρι τον Μάρτιο, η οποία αποτρέπει το κίνδυνο «πολέμου φυσικού αερίου». Με τη συμφωνία, συνολικού ύψους 3,6 δισ. ευρώ, η Ουκρανία θα μπορεί να χρηματοδοτήσει την αγορά φυσικού αερίου και την αποπληρωμή οφειλών με την ΕΕ ως εγγυητή, ενώ η δεύτερη διασφαλίζει την παράδοση φυσικού αερίου στο δικό της σύστημα.

Ως πρώτο σημάδι αποκλιμάκωσης στις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ρωσίας χαιρέτισε η Κομισιόν τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν Βρυξέλλες, Μόσχα και Κίεβο για το φυσικό αέριο μέχρι τον Μάρτιο, η οποία αποτρέπει το κίνδυνο «πολέμου φυσικού αερίου».

Με τη συμφωνία, συνολικού ύψους 3,6 δισ. ευρώ, η Ουκρανία θα μπορεί να χρηματοδοτήσει την αγορά φυσικού αερίου και την αποπληρωμή οφειλών με την ΕΕ ως εγγυητή, ενώ η δεύτερη διασφαλίζει την παράδοση φυσικού αερίου στο δικό της σύστημα. Η Ρωσία θα ξαναρχίσει την παράδοση αερίου μέχρι το χειμώνα και τα κεφάλαια που θα αξιοποιηθούν θα περιλαμβάνουν και εκείνα που προέρχονται από το ΔΝΤ.

Οι συνομιλίες, που ολοκληρώθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής στις Βρυξέλλες, κατέληξαν «σε ένα σημαντικό βήμα για την κοινή ενεργειακή ασφάλεια στην ευρωπαϊκή ήπειρο» ανέφερε ο απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο. «Δεν υπάρχει λόγος να κρυώσουν οι Ευρωπαίοι φέτος το χειμώνα» είπε χαρακτηριστικά.

Για «πρώτη ακτίνα αποκλιμάκωσης» μεταξύ Μόσχας και Κίεβου μίλησε από την πλευρά του ο επίτροπος Ενέργειας Γκούντερ Έτινγκερ.

Από την ρωσική πλευρά, ο υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ διαβεβαίωσε ότι «η Ρωσία πάντοτε στάθηκε αξιόπιστος πάροχος ενεργειακών πόρων στην Ευρώπη, και θα μείνει αξιόπιστη».

«Το φθινόπωρο και ο χειμώνας θα είναι ασφαλής για την Ουκρανία και η παροχή στους ευρωπαίους καταναλωτές σταθερή» τόνισε, σημειώνοντας και εκείνος την «πεποίθησή» του ότι «οι μελλοντικές μας σχέσεις θα είναι εποικοδομητικές και πως οι συμφωνίες θα τηρηθούν».

Ο επικεφαλής της Gazprom Αλεξέι Μίλερ δήλωσε ότι η Ρωσία μπορεί να ξαναρχίσει τις προμήθειες στην Ουκρανία από την επόμενη εβδομάδα, αμέσως μόλις το Κίεβο καταβάλει ένα ποσό ύψους 2,2 δισεκ. δολαρίων για προηγούμενες οφειλές του και για τις προπληρωμές των ποσοτήτων που θα παραλάβει.

Η ΕΕ ως εγγυτής, διαθέσιμα τα κεφάλαια από το ΔΝΤ

Βάσει της συμφωνίας, η τιμή που θα πληρώνει η Ουκρανία μέχρι το Μάρτιο θα είναι περίπου 385 δολ. ανά χίλια κυβικά μέτρα, όπως ανέφερε ο ευρωπαίος επίτροπος. Τόσο ο ρώσος υπουργός Ενέργειας όσο ο ουκρανός ομόλογός του, Γιούρι Πρόνταν ανέφεραν ως τιμή τα ακόμη 378 δολάρια (η Μόσχα ανέφερε πως πρόκειται για τιμή μειωμένη κατά 100 δολάρια).

Η ρωσική Gazprom θα παραδίδει μόνο όσο φυσικό αέριο έχει προπληρωθεί. Μέχρι το τέλος του χρόνου, η Ουκρανία θα έχει καλύψει οφειλές της πληρώνοντας περίπου 2,5 δισ. ευρώ στη ρωσική εταιρεία -το τελικό ύψος του ποσού θα καθοριστεί με την ολοκλήρωση της διαδικασίας της διαιτησίας που έχει ξεκινήσει στην Στοκχόλμη.

Στην ερώτηση για το πώς θα χρηματοδοτήσει το Κίεβο την αποπληρωμή και την αγορά αερίου μέχρι το Μάρτιο, ο ευρωπαίος επίτροπος Ενέργειας ανέφερε πως η Ουκρανία «έχει ήδη βάλει στην άκρη» τα κεφάλαια για την αποπληρωμή και έχει επίσης διασφαλιστεί στις συζητήσεις με το ΔΝΤ πως θα μπορούν να αντληθούν ποσά για νέα προπληρωμή.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

LIVE: Αταλάντα – Λίβερπουλ

Παρακολουθήστε live στις 22:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Αταλάντα – Λίβερπουλ για τα προημιτελικά του Europa League. Τηλεοπτικά από Cosmote Sport 7 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024