Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ποιοί οργανικοί παράγοντες σχετίζονται με τη σεξουαλική επιθυμία;

Ποιοί οργανικοί παράγοντες σχετίζονται με τη σεξουαλική επιθυμία;

Ο παράγοντας υγεία, είναι επίσης ένας άλλος καθοριστικός συντελεστής, που όσο ο άνθρωπος μεγαλώνει, τόσο η σεξουαλική διάθεση αλλοιώνεται όταν η υγεία ανατρέπεται. Νοσήματα, ασθένειες αλλά και φάρμακα, αναστέλλουν τη σεξουαλική επιθυμία, ιδίως μετά την μέση ηλικία της ζωής και στα δύο φύλα.

Γράφει ο Κωνσταντίνος Ρόκκας, Χειρούργος Ουρολόγος-Ανδρολόγος*

Ο παράγοντας υγεία, είναι επίσης ένας άλλος καθοριστικός συντελεστής, που όσο ο άνθρωπος μεγαλώνει, τόσο η σεξουαλική διάθεση αλλοιώνεται όταν η υγεία ανατρέπεται. Νοσήματα, ασθένειες αλλά και φάρμακα, αναστέλλουν τη σεξουαλική επιθυμία, ιδίως μετά την μέση ηλικία της ζωής και στα δύο φύλα.

Χαρακτηριστικά στοιχεία που μειώνουν τη σεξουαλική επιθυμία είναι εκείνα που εκλύονται από την νόσο του σακχαρώδους διαβήτη, που σχεδόν στη κοινωνία μας, ξεπερνάει τα 600.000 άτομα με δυσοίωνη προοπτική στη προσεχή δεκαετία να ξεπεράσει το 1.000.000 πληθυσμού της χώρας μας. Οι καρδιολογικές διαταραχές, κυρίως στον άνδρα, μειώνουν τη σεξουαλική επιθυμία που εκφράζεται με διαταραχή της στύσης, ως προς την σκληρότητα και την δυσκολία διατήρησής της μετά την εισχώρηση στον κόλπο της συντρόφου, δεδομένου ότι πρόσφατες μελέτες, καταγράφουν τη στυτική διαταραχή ως πρώιμο σύμπτωμα στεφανιαίας νόσου που εξελίσσεται σε έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Αλλά και τα φάρμακα που χορηγούνται για τα καρδιακά νοσήματα, φαίνεται ότι αναστέλλουν δευτερογενώς τη σεξουαλική διάθεση στον άνδρα, αφού προσβάλλουν τη ποιότητα της στύσης και κατ’ επέκταση προκαλούν στυτική ανεπάρκεια. Η υπέρταση, είναι επίσης μια οργανική διαταραχή που επιδρά αρνητικά στη σεξουαλική διάθεση του άνδρα, αφού και εδώ ο παράγοντας στύση προσβάλλεται, μειώνοντας τη σκληρότητα, ως επίσης αγγειακά νοσήματα στα κάτω άκρα που παρουσιάζονται στους καπνιστές, διαβητικούς, που και εκεί η έλλειψη στυτικής λειτουργίας «μπλοκάρει» τη σεξουαλική επιθυμία στον άνδρα αυτόν που αφού δεν μπορεί…δεν θέλει.

Θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθεί η έλλειψη της σεξουαλικής διάθεσης και της αναζήτησης της ηδονής, σε αυτούς που χρησιμοποιούν καταχρηστικά τη λήψη του αλκοόλ, μεταφέροντας συναισθηματικές ανάγκες τους στο μπουκάλι που καθημερινά αδειάζουν σχεδόν μόνοι τους, χωρίς κοινωνική παρέα και σχέση. Το αλκοόλ που αφαιρεί σημαντικές ψυχικές λειτουργίες στον άνθρωπο, προκαλώντας πολλά βιολογικά προβλήματα όταν ο χρήστης οδηγηθεί στον αλκοολισμό, στη κυριολεξία διακόπτει τη σεξουαλική επαφή και μηδενίζει την επιθυμία για ερωτική σχέση.

Ο διπλός δρόμος του αλκοόλ που είναι η κατάθλιψη και η φοβία στη ψυχική σφαίρα, χαράζει την αδιαφορία και την απάθεια προς το σεξ, αφού και βιολογικά, αργά και σταθερά, καταστρέφει τόσο την ορμονική ανδρική λειτουργία (τεστοστερόνη), προκαλώντας και προβλήματα γονιμότητας με την αλλοίωση του σπέρματος, όσο όμως και τα αγγεία που αλλάζουν τη δομή τους και μειώνουν την ελαστικότητα και την αιμάτωση. Το αλκοόλ όμως επιτίθεται δυναμικά και στον προστάτη, τον οποίο ουσιαστικά υπερτρέφει σε μεγάλο ποσοστό, εξαλλάσσει σε καρκινικό. Το αλκοόλ που σε μικρές και λυτές λήψεις, προσφέρει γευστική αίσθηση, ψυχική χαλάρωση και ευφορική διάθεση, αυξάνει τη σεξουαλική ορμή, ενισχύει τη σεξουαλική έλξη και απελευθερώνει τις ψυχικές λειτουργίες, εκείνου που το χρησιμοποιεί μαζί με το σύντροφό του. Το αλκοόλ με αυτή την εικόνα, έχει θετικό ρόλο που η παρουσία του σε ένα ερωτικό γεύμα, σε ένα ερωτικό χώρο, συμπληρώνοντας ένα ερωτικό σκηνικό, ενισχύει τη σεξουαλική απόλαυση και κάνει καλό στους δύο συντρόφους που το χρησιμοποιούν και το πίνουν χωρίς φυσικά… να τους πίνει!

Η λήψη του αλκοόλ, απειλεί πλέον ανοιχτά τις νεότερες γενιές, που αντικαθιστά την έλλειψη του φλερτ, της διάθεσης στη γνωριμία, της πρόκλησης στο ερωτικό παιγνίδι, της αναζήτησης μιας ηδονής, με αποτέλεσμα οι νέοι άνθρωποι να πίνουν όλο και περισσότερο, να μιλούν όλο και λιγότερο και να κλειδώνουν όλο και πιο πολύ τις συναισθηματικές τους ανάγκες που πολλές φορές εκφράζουν μέσα από το μεθύσι και την συγχυτική συνήθεια της επιβεβαίωσης που το αλκοόλ προσφέρει. Καμία ουσία που λειτουργεί σαν παραίσθηση, δεν αυξάνει τη σεξουαλική επιθυμία, γι αυτό και θεωρώ περιττό να αναφερθώ σε άλλες τοξικές επιδράσεις ουσιών που καθοριστικά αφαιρούν τη σεξουαλική επιθυμία, τον αυθορμητισμό και την αυτοδιάθεση.

Η σεξουαλική επιθυμία μπορεί να ενισχυθεί στις διάφορες αισθήσεις που λειτουργούν σαν ενισχυτές της διάθεσης, όπως μία ωραία εικόνα, μια γευστική απόλαυση, ένα ακουστικό ευχάριστο ερέθισμα, μια οσφρητική αρωματική αίσθηση, μια επαφή κορμική, έτσι ώστε το μήνυμα της σεξουαλικής πρόσκλησης να γίνει αντιληπτό και από τον άλλον ή να εκφραστεί και από τους δύο στις συγκεκριμένες συνθήκες.

Κάθε τόσο, σε έντυπα περιοδικά αλλά και εφημερίδες, αποτυπώνονται απόψεις και θέσεις για ουσίες, τροφές και αφροδισιακές συνταγές, που αυξάνουν τη σεξουαλική επιθυμία, προκαλώντας τους αναγνώστες να ακολουθήσουν τις οδηγίες ή να αγοράσουν αυτά τα προϊόντα που θα τους αυξήσουν τις ορμές. Θεωρώ ότι είναι άνευ αξίας να αναφερθώ στην επιπολαιότητα αυτών των άρθρων, πιστεύοντας ότι καθένας από μας δεν έχει λογική να ψάχνει τους τρόπους που θα αυξήσει τη σεξουαλική του επιθυμία, όταν ο ίδιος είναι απών. Αυτό σημαίνει ότι η σεξουαλική επιθυμία δεν συσχετίζεται με ειδικές ουσίες και διατροφικές αφροδισιακές παρεμβάσεις, αλλά με την ψυχική και εγκεφαλική αναζήτηση μέσα από τον εαυτό μας, τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να εκφράζουμε την επιθυμία μας, τη διάθεσή μας στον σύντροφό μας, διεκδικώντας συνεχώς, όχι γιατί πρέπει ή γιατί είναι καθήκον, αλλά γιατί είναι μέρος μιας ουσιαστικής σχέσης με το δικό μας εαυτό και της επικοινωνίας με τον άνθρωπο που συνυπάρχουμε παροδικά ή μόνιμα.

Σεξουαλική επιθυμία και υγεία στη γυναίκα
Η γυναίκα, αντικείμενο πόθου και ηδονής, στο κοινωνικό γίγνεσθαι, αισθάνθηκε προσβεβλημένη και υποτιμημένη στο παρελθόν, μεταφράζοντας το ρόλο της σαν σκεύος ηδονής που ο άνδρας ικανοποιεί τις βιολογικές του ανάγκες, συνδέεται άμεσα με τη σεξουαλική έκφραση της σχέσης που έχει, αλλά και με τον εαυτό της, αφού επηρεάζεται από τη στάση και τη συμπεριφορά της και καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τη σεξουαλική διάθεση του συντρόφου της.

Όσο και να φαίνεται βαρύ αυτό, η σεξουαλική εικόνα της σχέσης κατά βάση είναι στα χέρια της. Όχι βέβαια ότι ο άνδρας είναι έξω από την σεξουαλική αίσθηση, αλλά η δική της παρουσία οδηγεί τη σεξουαλική ζωή της σχέσης και την ενισχύει ανάλογα με την συμπεριφορά της. Δεδομένου ότι στη γυναίκα, η σεξουαλική επιθυμία είναι περισσότερο εγκεφαλική υπόθεση, γι’ αυτό άλλωστε, ο πόθος της για τον άνδρα είναι ο πόθος του γι αυτήν, η σεξουαλική της επαφή μαζί του έχει περισσότερα ποιοτικά στοιχεία συναισθηματικής κάλυψης και την κάνει να φέρεται διαφορετικά στις σεξουαλικές επιλογές της, από εκείνες του συντρόφου της, που περισσότερο ποσοτικά και πληθωρικά την αναζητά στο σεξουαλικό τους κρεβάτι.

Η σεξουαλική επιθυμία της γυναίκας, φαίνεται να επηρεάζεται από την ανάγκη της να έχει οργασμό, κάτι που την οδηγεί συχνά στο φόβο της σεξουαλικής επαφής, στον πόνο της σεξουαλικής πράξης (δυσπαρευνία) αλλά και στην αγχωτική κατάσταση που βιώνει όταν ο οργασμός δεν είναι κολπικός.

Στη συνεχή πίεση του μυαλού της παρατηρώντας τον οργασμό της χάνει τη σεξουαλική της επιθυμία, δημιουργώντας σεξουαλικό πρόβλημα που φορτίζει τη σχέση της και χρεώνει και τον σύντροφό της, που τον θεωρεί υπεύθυνο γιατί δεν μπορεί να την φέρει σε οργασμική κορύφωση.

Η γυναίκα, επιθυμεί έναν άνδρα γιατί έχει ισχυρή προσωπικότητα, ψυχική σταθερότητα, της προσφέρει ασφάλεια και κοινωνική αναγνώριση. Λιγότερο ενδιαφέρεται για τα σωματικά του προσόντα, όσο πραγματικά κοστολογεί τα ψυχικά του χαρίσματα και την ανάγκη του να είναι στο κέντρο των ενδιαφερόντων του. Αυτό δηλώνει την μεγάλη της αλλαγή ως προς την σεξουαλική της επιθυμία, όταν ο σύντροφός της αρχίζει να χάνει το κύρος του, να τον βλέπει λιγότερο άνδρα και να συνειδητοποιεί ότι έκανε λάθος επιλογή. Αρκετές φορές υποκρίνεται σεξουαλικά, προσφέροντας την εικόνα της μηχανικά στον σύντροφό της, χωρίς η ίδια να έχει σεξουαλική επιθυμία και διάθεση, σκεπτόμενη άλλα πράγματα, ακόμη και δυσάρεστα, οδηγώντας την σε δυσφορική συμμετοχή που αρχίζει να γίνεται αντιληπτή από τον σταθερό της σύντροφο.

Η ίδια φοβούμενη το σεξουαλικό της ρόλο παγιδεύεται στην υποκρισία για να μην θεωρηθεί ως προβληματική στη σεξουαλικότητά της ή να μην τον δυσαρεστήσει στην διαπίστωσή της ότι δεν τον θέλει. Η ίδια γυναίκα μπορεί να έχει εντονότατη σεξουαλική διάθεση για κάποιον άλλον σύντροφο που αρκετά συχνά τον καλεί φαντασιωσικά όταν βρίσκεται σε ερωτική περίπτυξη με τον μόνιμο σύντροφο που την δυσφορεί.

Είναι χαρακτηριστικό ότι με το πέρασμα του χρόνου, η γυναίκα γίνεται πιο σκληρή και επικριτική απέναντι στον σύντροφό της και πιο ορθολογιστικά αποφασιστική όταν μάλιστα αποκτήσει και παιδί. Η σεξουαλική αλλαγή της, είναι το κόστος του τιμήματος που πληρώνει ο άνδρας που την απογοητεύει, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις η μεταστροφή της δεν φτάνει μόνο στην άρνηση της σεξουαλικής επαφής μαζί του, αλλά οδηγείται σε αναζήτηση πιο ισχυρού αρσενικού, φτάνοντας στον χωρισμό, όταν λογικά διαπιστώσει ότι θέλει να φύγει, κάτι που το κάνει χωρίς ενδοιασμούς και οπισθογυρίσματα.

Η βιολογική πλευρά της γυναίκας, φαίνεται να είναι πιο σκληρή στην συναισθηματική της κατάσταση από ότι αυτή του άνδρα. Καρκίνος αλλά και κατάθλιψη, είναι δύο μεγάλα νοσήματα που την απειλούν στη μέση ηλικία της μπαίνοντας στη κλιμακτήριο και την εμμηνόπαυση. Τα δύο αυτά προβλήματα υγείας, παρεμβαίνουν αναστέλλοντας τη σεξουαλική διάθεση.

Η κλιμακτηριακή περίοδος της προκαλεί μεγάλη ψυχική ένταση με ποικίλα ψυχοσωματικά ενοχλήματα, ενώ η εμμηνόπαυση στην ουσία την οδηγεί σε μια βιολογική σιγή αλλά και σε μια καλύτερη ψυχολογία που η σεξουαλικότητα μάλλον κερδίζει έδαφος, αφού αισθάνεται ότι μπορεί να αρέσει και να προκαλεί το σεξουαλικό ενδιαφέρον, αφήνοντας τον εαυτό της πιο ελεύθερο στην απόλαυση και την ικανοποίηση (μάλιστα έχει απαλλαγεί και από τον φόβο της εγκυμοσύνης).

Πολλές φορές στη περίοδο της ψυχικής αναταραχής, αισθανόμενη ότι δεν αρέσει και ότι γερνάει, φτάνει σε υπερβολές και γελοιοποίηση, θέλοντας να δείξει την έντονη σεξουαλική της διάθεση που όμως δεν είναι αληθινή γι αυτό και βγαίνει αρκετά κακόγουστη.

Ο σημαντικός ρόλος της σεξουαλικής διάθεσης, δοκιμάζεται αισθητά όταν η γυναίκα προσβληθεί από καρκίνο του μαστού και των γεννητικών οργάνων. Η αναπηρία που δέχεται στην αφαίρεση του στήθους της αλλά και της ολικής υστερεκτομής, την καθηλώνουν αισθητά και την κάνουν να νιώθει ότι δεν μπορεί να αισθανθεί σεξουαλικά παρασύροντας και τον σύντροφό της στους φόβους της και τις αρνήσεις της.

Η γυναίκα που δοκιμάζεται από τον καρκίνο, πράγματι χρειάζεται μια δυναμική συμμαχία να μην παραιτηθεί και να διορθώσει τις σωματικές αλλαγές που δέχεται, τόσο με πλαστικές παρεμβάσεις, που σήμερα ιατρικώς θεωρούνται απόλυτα αποδεκτές και επιβεβλημένες, προκειμένου η γυναίκα να μην βιώσει τη τραυματική εμπειρία της μαστεκτομής. Αλλά και στην ολική αφαίρεση των γεννητικών οργάνων οφείλει να γνωρίζει ότι δεν αλλάζει τίποτα στη σεξουαλικά της ζωή και η σεξουαλική επαφή γίνεται όπως και πριν χωρίς καμία βιοσωματική διαφοροποίηση.

Η γνώση της γυναίκας είναι βασικός κρίκος που την συνδέει με την σεξουαλικότητα και την επιθυμία της για τον σύντροφό της, ώστε είναι λάθος να παραιτείται και να εγκλωβίζεται μέσα στο αίσθημα ότι ξόφλησε και δεν αρέσει πια, άρα δεν έχει και δικαίωμα στη σεξουαλική της ζωή.

Μάλιστα είναι τραγικό, να καταδικάζει και τον σύντροφό της στη σεξουαλική σιγή και να τον ωθεί και πολλές φορές απροκάλυπτα να πάει με άλλη γυναίκα, αφού η ίδια δεν μπορεί πια να του προσφέρει τη σεξουαλική ικανοποίηση. Η καλή πληροφόρηση της γυναίκας που δοκιμάζεται από οργανική πάθηση, οδηγεί την ίδια και τη σχέση της στη διεκδίκηση και τη συνέχεια της σεξουαλικής επιθυμίας και επαφής. Ενοχοποιημένη στάση ως προς τη σεξουαλική επιθυμία φαίνεται να έχει και ο ορμονολογικός της κύκλος, που μετά την εφηβεία η σταθερότητα της περιόδου καθορίζει και τη σεξουαλική της υγεία. Η ορμονική της απορύθμιση επηρεάζει τη σεξουαλική διάθεση, που πολλές φορές συνδέεται και με διαταραχές του θυρεοειδούς αδένα και ειδικότερα της υπολειτουργίας (υποθυρεοειδισμός). Ο έλεγχος των ορμονών και ο προσδιορισμός της σωστής λειτουργικότητας κρίνεται αναγκαίος όταν η γυναίκα εκφράζει αναστολή της επιθυμίας ή κατά περιόδους προβλήματα σεξουαλικής έκφρασης. Σαφώς, τα ορμονικά προβλήματα, έχουν πολύ μικρό ποσοστό σε σχέση με τα ψυχολογικά που καθορίζουν τα στάδια της σεξουαλικής διάθεσης στη γυναίκα.

Επίλογος
Η σεξουαλική μας ζωή δεν μπορεί να υπάρχει χωρίς τη διάθεση και την επιθυμία της σεξουαλικής αναζήτησης. Η σεξουαλική επιθυμία βασικό κλειδί των ψυχικών και σωματικών γνωρισμάτων, καθορίζει τη σχέση με τον εαυτό μας και τον σύντροφό μας. Επηρεάζεται θετικά και αρνητικά από το οτιδήποτε δρα, επιδρά μέσα στη ζωή μας, προϋποθέτει την καλή σχέση με τον σύντροφό μας, εγγυάται με την παρουσία της τη συνεχή εγρήγορση της ποιοτικής ζωής και στηρίζεται στις καλές μας συνήθειες και την σωστή υγεία.

Ο τρόπος ζωής από το σπίτι μέχρι τη δουλειά, από την απλή καθημερινότητα, από τα χρήματα που κερδίζουμε, το αυτοκίνητο που οδηγούμε, από τη κλίση που μας έδωσε ο τροχονόμος, από την συμπεριφορά του παιδιού μας, από το αν η ομάδα μας κέρδισε ή έχασε αλλά και άλλα τόσα πολλά, όσα θα μπορούσε κανένας να απορυθμίσει, να γράψει και να εκφράσει. Ίσως ακόμη και το τι φαγητό μαγείρεψε η γυναίκα μας αλλά και από τι δώρο πήρε από μας η γυναίκα μας, θα μπορούσαν να στοιχειοθετήσουν εικόνες και στάσεις της σεξουαλικής επιθυμίας. Είμαστε ένας λαός που αναζητάμε περισσότερο από άλλους τη σεξουαλική διάθεση από τον σύντροφό μας ή και από κάποιον τρίτο, όταν ο σύντροφός μας είναι απασχολημένος με σοβαρότερα θέματα ή εμείς τον έχουμε βάλει στη γωνία γιατί κάτι άλλο μας έλκει περισσότερο.

Η σεξουαλική επιθυμία δεν είναι ποσοτική υπόθεση, δεν κυνηγάει αριθμούς ούτε συχνότητες. Αναζητά τον αυθορμητισμό της απλότητας, από εκείνον που τον εκφράζει σε εκείνον που τον εισπράττει. Δεν συγκρίνεται μεταξύ των δύο συντρόφων, ούτε πρέπει να χρεώνεται, αν ο ένας εκ των δύο δείχνει να την εκφράζει λιγότερο. Η σημαντικότητά της αρχίζει και τελειώνει σε αυτόν που την θεωρεί μέρος της ζωής του, την αναζητά στο σύντροφό του και την διεκδικεί από τον εαυτό του.

Τα σώματα των δύο συντρόφων όταν απομακρυνθούν ψυχραίνονται, χάνουν την επαφή τους και για να επανέλθει το πλησίασμα, παράγεται άγχος, φόβος και αμηχανία στο πως «μπορούμε να σπάσουμε τον πάγο μεταξύ μας». Η κορμική επαφή είναι μέρος της σεξουαλικής αίσθησης και το ζευγάρι αν φροντίζει να παίζει κορμικά προσφέροντας ο ένας στον άλλον για λίγα λεπτά ένα χάδι επαφής είναι βέβαιο ότι τα σώματα εξακολουθούν να αναζητούν την έλξη, εφόσον οι δύο σύντροφοι διατηρούν τη συναισθηματική διάθεση και τη ψυχική επαφή.

Ο άνθρωπος που δεν ξέρει να επιθυμεί, δεν ξέρει και να εκφράζει αυτό που είναι.

health.in.gr

Sports in

LIVE: Ολυμπιακός – Προμηθέας Πάτρας

Παρακολουθήστε live στις 17:15 την εξέλιξη της αναμέτρησης Ολυμπιακός – Προμηθέας Πάτρας για την 4η αγωνιστική του Top-6 της Stoiximan Basket League. Τηλεοπτικά από ΕΡΤ3.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024