Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τυνησία: Το ισλαμιστικό κόμμα Ενάχντα παραδέχεται την ήττα του στις εκλογές

Τυνησία: Το ισλαμιστικό κόμμα Ενάχντα παραδέχεται την ήττα του στις εκλογές

Το ισλαμιστικό κόμμα της Τυνησίας Ενάχντα αποδέχθηκε την ήττα του στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής και συνεχάρη τον αντίπαλό του, το κοσμικό κόμμα Νιντάα Τουνές, το οποίο κέρδισε τις περισσότερες έδρες στο Κοινοβούλιο.

Το ισλαμιστικό κόμμα της Τυνησίας Ενάχντα αποδέχθηκε την ήττα του στις χθεσινές βουλευτικές εκλογές και συνεχάρη τον αντίπαλό του, το κοσμικό κόμμα Νιντάα Τουνές, το οποίο κέρδισε τις περισσότερες έδρες στο κοινοβούλιο, δήλωσε σήμερα ανώτερος αξιωματούχος του κόμματος.

«Δεχόμαστε το αποτέλεσμα και συγχαίρουμε τον νικητή» δήλωσε ο Λόφτι Ζίτουν, ανώτερος αξιωματούχος του κόμματος.

Ο ίδιος επανέλαβε την έκκλησή του να σχηματιστεί κυβέρνηση συνασπισμού με τη συμμετοχή του Ενάχντα, γεγονός το οποίος επισήμανε θα είναι προς όφελος της Τυνησίας.

Ο εκπρόσωπος του Ενάχντα Ζιέντ Λάαντχαρι είχε δηλώσει νωρίτερα: «Διαθέτουμε εκτιμήσεις που δεν είναι ακόμη τελικές. [Το Νιντάα Τουνές] προηγείται με 12 έδρες πάνω-κάτω. Αναμένουμε να έχουμε περίπου 70 έδρες και εκείνοι περίπου 80 [σε σύνολο 217].

Ο Λαάντχαρι διευκρίνισε ότι τα στοιχεία αυτά βασίζονται στα δεδομένα των παρατηρητών του Ενάχντα που ήταν παρόντες στην καταμέτρηση των ψήφων.

Το Νιντάα Τουνές είναι ένα ετερόκλητο κόμμα, στο οποίο συμμετέχουν προσωπικότητες της αριστεράς και της κεντροδεξιάς, καθώς και πρώην στελέχη του καθεστώτος του πρώην προέδρου της Τυνησίας Ζιν ελ Αμπιντίν Μπεν Άλι, ο οποίος ανετράπη στην εξέγερση του 2011.

Στην επίσημη σελίδα του στο Facebook το κόμμα αναφέρει ήδη από το πρωί «Κερδίσαμε, ζήτω η Τυνησία!», ενώ την Κυριακή ο ηγέτης του, ο Μπέτζι Κάιντ Εσέμπσι 87 ετών, είχε δηλώσει ότι διαθέτει «θετικές ενδείξεις» σύμφωνα με τις οποίες το κόμμα του «βρίσκεται πρώτο».

Ο βετεράνος αυτός της πολιτικής ζωής της Τυνησίας, που έχει συμμετάσχει στις κυβερνήσεις τόσο του Χαμπίμπ Μπουργκίμπα όσο και του Μπεν Άλι, είναι επίσης το φαβορί για τις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 23 Νοεμβρίου.

Το Νιντάα Τουνές διεξήγαγε σκληρή προεκλογική εκστρατεία ενάντια στο Ενάχντα, το οποίο κατηγόρησε κυρίως για σκοταδισμό και χαλαρότητα απέναντι στους τζιχαντιστές.

Το 2013 ήταν μια χρονιά που σηματοδοτήθηκε από την άνοδο των τζιχαντιστών ομάδων στην Τυνησία, κατά την οποία δύο αντίπαλοι του Ενάχντα δολοφονήθηκαν, ενώ ακολούθησε και μια μεγάλη πολιτική κρίση. Τελικά, έπειτα από μακρές διαπραγματεύσεις, οι ισλαμιστές εγκατέλειψαν την εξουσία, υιοθετήθηκε νέο Σύνταγμα και προγραμματίστηκαν εκλογές για τα τέλη του 2014.

Η συμμετοχή στις βουλευτικές εκλογές έφτασε περίπου το 61,8%, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, δηλαδή περίπου 3,1 εκατομμύρια ψηφοφόροι. Καταγράφεται μεγάλη μείωση στη συμμετοχή σε σχέση με τις εκλογές του 2011, όταν στις κάλπες προσήλθαν 4,3 εκατομμύρια Τυνήσιοι.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Sports in

Φοβερό βίντεο: Η γκολάρα του Μπακούλα από την κερκίδα!

Η καταπληκτική γκολάρα του Μπακούλα σε ένα απολαυστικό βίντεο από την κερκίδα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024