Κυριακή 05 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Προτάσεις ενάντια στο φακελάκι από τους γιατρούς της Αχαΐας

Προτάσεις ενάντια στο φακελάκι από τους γιατρούς της Αχαΐας

Προτάσεις για να καταπολεμηθεί το φακελάκι διατυπώνει η Ένωση νοσοκομειακών γιατρών Αχαΐας. Ζητούν, μεταξύ άλλων, προγραμματισμό των χειρουργείων με βάση τη σοβαρότητα των περιστατικών, μέγιστο χρόνο αναμονής για τα πιο επείγοντα έως 20 μέρες και για τα χρόνια περιστατικά έως 3 μήνες.

Σειρά παρεμβάσεων για να εκλείψει το «φακελάκι» προτείνουν οι νοσοκομειακοί γιατροί της Αχαΐας. Σύμφωνα με την Ένωσή τους, βασικό μέτρο διαφάνειας είναι η αλλαγή του τρόπου με τον οποίο προγραμματίζονται τα χειρουργεία.

Οι γιατροί προτείνουν, τα περιστατικά να προγραμματίζονται με αποκλειστικά επιστημονικά κριτήρια, δηλαδή ανάλογα με τη σοβαρότητά τους. Αναφέρουν πως η αναμονή για σοβαρές περιπτώσεις δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 20 μέρες ενώ για λιγότερο επείγοντα περιστατικά θέτουν ως μέγιστο όριο αναμονής τους 3 μήνες.

«Θα πρέπει να κατοχυρωθεί μια διαδικασία που ο κάθε πολίτης θα ξέρει ότι η σειρά του στην λίστα καθορίζεται με αυτό το κριτήριο και όχι με το αν θα πληρώσει ή όχι», αναφέρουν στη σχετική ανακοίνωσή τους.

Σύμφωνα με τους γιατρούς, θα πρέπει ακόμη να αλλάξει και η λογική της επιλογής γιατρούς και ιδανικά τα χειρουργεία να προγραμματίζονται ανά κλινική και όχι ανά γιατρό. Προτείνεται δηλαδή η κατανομή των ασθενών στους χειρουργούς να γίνεται ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης και την εμπειρία κάθε γιατρού.

Προτείνεται ακόμη να αλλάξει ο τρόπος λειτουργίας των απογευματινών ιατρείων, ώστε οι ασθενείς να μην κατευθύνονται στα χειρουργεία μέσω αυτών και μέσω της προσωπικής (απογευματινής) επαφής με τον εκάστοτε χειρουργό.

Από 50 έως 20.000 το «φακελάκι» στα χειρουργεία

Μειωμένο, λόγω κρίσης, αλλά «ζωντανό» παραμένει το φακελάκι στο δημόσιο σύστημα Υγείας.

Στην τελευταία σχετική έρευνα της Διεθνούς Διαφάνειας, πάνω από 12.000 Έλληνες δήλωσαν ότι τους ζητήθηκαν χρήματα για να εξυπηρετηθούν στο ΕΣΥ.

Κατά μέσο όρο, τα «δωράκια» στα νοσοκομεία φτάνουν τα 1088 ευρώ.

Για τις χειρουργικές επεμβάσεις, η «ταρίφα» κυμαίνεται από 50 έως και 20.000 ευρώ ενώ στις αμοιβές των γιατρών οι παράνομες πληρωμές ξεκινούν από τα 30 για να φτάσουν και τις 30.000 ευρώ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η Χιρόνα «καθάρισε» την Μπαρτσελόνα με ανατροπή και έστεψε και μαθηματικά τη Ρεάλ (4-2)

Η Χιρόνα αν και βρισκόταν πίσω στο σκορ στο ημίχρονο, τελικά έκανε την ανατροπή απέναντι στην Μπαρτσελόνα και πήρε το καταλανικό ντέρμπι (4-2).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 05 Μαϊου 2024