Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Η σημασία των συμπληρωμάτων διατροφής στη μέση και τρίτη ηλικία

Κάθε ηλικία έχει τις δικές της απαιτήσεις σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά, ανάλογα με την κατάσταση της υγείας και το επίπεδο της φυσικής δραστηριότητας του κάθε ατόμου. Γενικά, με το πέρασμα των χρόνων, μειώνεται η σωματική δραστηριότητα και η μυϊκή μάζα του ατόμου ενώ ταυτόχρονα αρχίζουν τα προβλήματα στην κατάποση.

Κάθε ηλικία έχει τις δικές της απαιτήσεις σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά, ανάλογα με την κατάσταση της υγείας και το επίπεδο της φυσικής δραστηριότητας του κάθε ατόμου. Γενικά, με το πέρασμα των χρόνων, μειώνεται η σωματική δραστηριότητα και η μυϊκή μάζα του ατόμου ενώ ταυτόχρονα αρχίζουν τα προβλήματα στην κατάποση.

Την ίδια στιγμή, όμως αυξάνονται οι ανάγκες σε ασβέστιο και σε άλλα στοιχεία λόγω αφενός μεν της μείωσης της οστικής πυκνότητας αλλά και της συχνότερης λήψης φαρμάκων. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να δημιουργούνται ελλείψεις απαραίτητων θρεπτικών συστατικών στον οργανισμό που θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με τη λήψη συμπληρωμάτων διατροφής ειδικά σχεδιασμένων για ανθρώπους της μέσης και τρίτης ηλικίας.

Οι απαραίτητες βιταμίνες, που πρέπει να λαμβάνονται είναι:

  • Η βιταμίνη D (σολομός, γαρίδες, αβγό, εμπλουτισμένα τρόφιμα), η οποία συμβάλλει στην καλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό, συνεπώς είναι καίριας σημασίας για την υγεία των οστών.
  • Η βιταμίνη C (εσπεριδοειδή, πιπεριά, μπρόκολο, ακτινίδιο, φράουλες, τομάτα).
  • Η βιταμίνη Ε (ελαιόλαδο, αμύγδαλα, σπανάκι).
  • Οι βιταμίνες C & E έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, προστατεύοντας τα κύτταρα των ηλικιωμένων από την οξειδωτική φθορά.
  • Βιταμίνες του συμπλέγματος Β και ειδικότερα Β12 (σαρδέλες, μοσχάρι) και φυλλικό οξύ (φακές, φασόλια, σπανάκι), το οποίο έχει την ιδιότητα να προκαλεί μείωση της συγκέντρωσης ομοκυστεΐνης στην κυκλοφορία, μιας ένωσης που συνδέεται με την εκδήλωση καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Σημαντικό επίσης ρόλο έχουν οι βιταμίνες Α και Κ, οι φυτικές ίνες, ο ψευδάργυρος, το σελήνιο, τα ω- λιπαρά οξέα και ο σίδηρος. Το τελευταίο έχει σαν στόχο την πρόληψη ή την αντιμετώπιση της αναιμίας που είναι ιδιαίτερα συχνή στους ηλικιωμένους. Μελέτη που έγινε στις ΗΠΑ, έδειξε ότι περίπου 3 εκατομμύρια ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών πάσχουν από αναιμία1. Στα φαρμακεία, υπάρχουν συμπληρώματα διατροφής όπου μπορούν να καλύψουν τις ημερήσιες ανάγκες της μέσης και τρίτης ηλικίας, στα παραπάνω συστατικά.

Σε μελέτη που αφορούσε ηλικιωμένους άνω των 65 ετών που λάμβαναν συμπλήρωμα πολυβιταμίνης και ιχνοστοιχείων, παρατηρήθηκε μειωμένη (κατά 50%) πιθανότητα προσβολής τους από μικροβιακούς παράγοντες και βελτίωση των νοητικών τους λειτουργιών.

Επιπλέον, μια συστηματική ανασκόπηση 31 μελετών που δημοσιεύτηκε το 2005, έδειξε στατιστικά σημαντική διαφορά στη θνησιμότητα και στη διάρκεια νοσηλείας σε ηλικιωμένους που λάμβαναν συμπληρώματα διατροφής.

Τέλος, η καθημερινή λήψη πολυβιταμινών φαίνεται ότι μειώνει και τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στους άνδρες ηλικίας άνω των 50 ετών κατά 8%, σύμφωνα με την τυχαιοποιημένη μελέτη «Physicians’ Health Study II2», που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American Medical Association (JAMA).

Να επισημάνω εδώ ότι παρόλο που η λήψη συμπληρώματος διατροφής όπως του Pharmaton Geriatric είναι πολλές φορές απαραίτητη στα άτομα μέσης και τρίτης ηλικίας, δεν θα πρέπει να υποκαθιστά συγκεκριμένα τρόφιμα αλλά να συμπληρώνει μια όσον το δυνατόν υγιεινή διατροφή, που θα πρέπει να περιλαμβάνει φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά, δημητριακά, κρέας, κοτόπουλο, ψάρι, λαδερά, ξηρούς καρπούς και δημητριακά.

Τέλος, σε περιπτώσεις αναιμίας ή επίμονης καταβολής η συμβουλή και έλεγχος γιατρού είναι πάντα απαραίτητος.

*Ο Δρ Ευστάθιος Σκληρός, Γενικός Ιατρός, MD, είναι διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης, πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας και Εκπαίδευσης στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και αντιπρόεδρος Ελληνικού Κολλεγίου Γενικής Ιατρικής.

Βιβλιογραφία:
1. Guralnik JM, Eisenstaedt RS, Ferrucci L, Klein HG, Woodman RC. Prevalence of anemia in persons 65 years and older in the United States: evidence for a high rate of unexplained anemia. Blood. 2004;104:2263–2268
2. Gaziano JM, Sesso HD, Christen WG, Bubes V, Smith JP, MacFadyen J, Schvartz M, Manson JE, Glynn RJ, Buring JE, Multivitamins in the prevention of cancer in men: the Physicians’ Health Study II randomized controlled trial, JAMA. 2012 Nov 14;308(18):1871-80.

health.in.gr

Sports in

LIVE: Ολυμπιακός – Προμηθέας Πάτρας

Παρακολουθήστε live στις 17:15 την εξέλιξη της αναμέτρησης Ολυμπιακός – Προμηθέας Πάτρας για την 4η αγωνιστική του Top-6 της Stoiximan Basket League. Τηλεοπτικά από ΕΡΤ3.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024