Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Φουντώνει η αντιπαράθεση για το «νόμο και τάξη» στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

Φουντώνει η αντιπαράθεση για το «νόμο και τάξη» στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

Συνεχίζεται η κόντρα για το ζήτημα της ελεγχόμενης εισόδου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το πρωί της Τρίτης, μιλώντας στο ΒΗΜΑ 99,5 ο πρύτανης Θ.Φορτσάκης υπεραμύνθηκε της απόφασής του, τονίζοντας: «Το μόνο μέτρο που λάβαμε ήταν να ρωτάμε στην είσοδο του κεντρικού κτιρίου το εξής: 'ποιος είσαι και πού πηγαίνεις;' Δηλαδή, αυτό που γίνεται στην Κουμουνδούρου, δεν μπορεί να γίνει στο ΕΚΠΑ;»  Ακυρώθηκαν οι συναντήσεις φοιτητών, διοικητικών και των 3 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με τον πρύτανη.

Συνεχίζεται η κόντρα για το ζήτημα της ελεγχόμενης εισόδου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών με τον πρύτανη, Θ.Φορτσάκη, να υπεραμύνεται της απόφασης για έλεγχο στην είσοδο και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να μιλούν για αυταρχικό τρόπο αντιμετώπισης.

Οι δηλώσεις που έκανε ο πρύτανης τη Δευτέρα προκάλεσαν την έντονη αντίδραση των βουλευτών κ.κ. Φωτίου, Μαντά, Αλεξόπουλου, οι οποίοι ακύρωσαν τη συνάντηση που είχε προγραμματιστεί να έχουν με τον Θ.Φορτσάκη την Τρίτη.

Ακυρώθηκε επίσης η συνάντηση του πρύτανη με εκπροσώπους φοιτητών και διοικητικών. Οι τελευταίοι θα παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου (13:00)

Υπό κατάληψη είναι το κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου Αθηνών, το οποίο έχει αμιγώς διοικητικές αρμοδιότητες, με τον κ. Φορτσάκη να περιγράφει στο ΒΗΜΑ 99,5 πώς οι τρεις βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης (Μαντάς, Φωτίου και Αλεξόπουλος) εισήλθαν στο κτίριο.

«Μπήκαν χωρίς άδεια και διευκόλυναν την είσοδο πολλών φοιτητών και εργαζόμενων του πανεπιστημίου» σημείωσε.

Παράλληλα, εξήγησε και τις αιτίες που προκάλεσαν το γεγονός, λέγοντας ότι «το πρόβλημα δεν είναι η φύλαξη από ιδιωτική εταιρεία security, καθώς αυτό είναι απόφαση της προηγούμενης πρυτανείας, η οποία εφάρμοσε τον νόμο. Το μόνο μέτρο που λάβαμε ήταν να ρωτάμε στην είσοδο του κεντρικού κτιρίου το εξής ‘ποιος είσαι και πού πηγαίνεις;’ Δηλαδή, αυτό που γίνεται στην Κουμουνδούρου, δεν μπορεί να γίνει στο ΕΚΠΑ;».

Σχετικά με τα σκουπίδια

Όσον αφορά το πρόβλημα με τις εικόνες ντροπής από τους σωρούς σκουπιδιών, ο κ. Φορτσάκης δήλωσε πως «το κληρονομήσαμε από την προηγούμενη πρυτανεία, διότι για διάφορους λόγους δεν είχε γίνει εγκαίρως διαγωνισμός για να ανατεθεί σε ιδιωτικό φορέα η αποκομιδή απορριμμάτων», ενώ πρόσθεσε:

«Είναι απαράδεκτη η κατάσταση, αλλά αυτή είναι η πραγματικότητα. Δεν ευθύνεται μόνο το Πανεπιστήμιο, αλλά και η Πολιτεία.»

Φωτίου: «Μας θίγουν οι δηλώσεις του κ. Φορτσάκη»

Λίγη ώρα αργότερα η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θεανώ Φωτίου, μίλησε στο ΒΗΜΑ 99,5 λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «δεν είναι δική μου ευθύνη το ποιοι μπορεί να πέρασαν μετά από εμένα».

Σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν οι τρεις βουλευτές ενημερώνουν ότι ουδέποτε παραβίασαν την πόρτα του Πανεπιστημίου.

«Προσήλθαμε προκειμένου να ενημερωθούμε για την κινητοποίηση διοικητικών και φοιτητών που διαμαρτύρονταν για το κλείσιμο των εισόδων, για την παρουσία των ΜΑΤ στον περιβάλλοντα χώρο και για τον εγκλεισμό των υπαλλήλων που εργάζονται στο κεντρικό κτίριο του ΕΚΠΑ.

» Λόγω απουσίας του κ. Φορτσάκη , ζητήσαμε συνάντηση και μας δέχθηκε τελικά ο Αντιπρύτανης κ. Μπουραζέλης μαζί με αντιπροσωπεία του ΔΣ των εργαζομένων, μελών της εκτελεστικής γραμματείας της ΑΔΕΔΥ και φοιτητών.

» Στον αντιπρύτανη εκφράσαμε την οργή μας και την λύπη μας για τον αυταρχικό τρόπο αντιμετώπισης από την Πρυτανεία των φοιτητών και των εργαζόμενων στο Πανεπιστήμιο. Επισημάναμε τα μεγάλα προβλήματα του ΕΚΠΑ, που συνδέονται με την υποχρηματοδότηση, τη συρρίκνωση του εκπαιδευτικού προσωπικού, την απουσία φοιτητικής μέριμνας, καθαριότητας κλπ.

» Ζητήσαμε οι πρυτανικές αρχές να αφουγκραστούν τους φοιτητές, τους εργαζόμενους και όλη την Πανεπιστημιακή κοινότητα και να μην περιορίζουν ή να καταστρατηγούν δημοκρατικές ελευθερίες και δικαιώματα.

» Οι δηλώσεις του κ. Φορτσάκη μας θίγουν ως πανεπιστημιακούς και βουλευτές. Συνεπώς δεν μπορούμε να τον συναντήσουμε την Τρίτη, όπως είχαμε προγραμματίσει, εάν δεν ανακαλέσει δημόσια τους απαράδεκτος ισχυρισμούς του.»

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ο Ολυμπιακός είναι η μεγαλύτερη διαφήμιση για το ελληνικό ποδόσφαιρο στην Ευρώπη

Μια τεράστια βραδιά για τον Ολυμπιακό, με τους «ερυθρόλευκους» να κάνουν την διαφορά

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024