Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά και σωματικό βάρος: Διακεκριμένοι επιστήμονες εξηγούν τη σχέση τους

Ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά και σωματικό βάρος: Διακεκριμένοι επιστήμονες εξηγούν τη σχέση τους

Τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά φαίνεται να βοηθούν στην απώλεια βάρους. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγουν οι επιστήμονες μελετώντας τα υπάρχοντα ερευνητικά δεδομένα.

Τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά φαίνεται να βοηθούν στην απώλεια βάρους. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγουν οι επιστήμονες μελετώντας τα υπάρχοντα ερευνητικά δεδομένα.

Μάλιστα, στα πλαίσια των εργασιών του 8ου Συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Συλλόγων Διαιτολόγων (EFAD), που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στα μέσα Οκτώβρη, ο διεθνώς αναγνωρισμένος ερευνητής Τζέιμς Χιλ, καθηγητής Ιατρικής και Διευθυντής του Κέντρου Υγείας και Ευεξίας στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο των Ηνωμένων Πολιτειών, παρουσίασε τα αποτελέσματα των δύο τελευταίων μελετών της επιστημονικής του ομάδας, μίας τυχαιοποιημένης κλινικής μελέτης και μίας μετα-ανάλυσης σχετικά με την κατανάλωση ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών και την επίδρασή τους στο σωματικό βάρος.

Όσοι κατανάλωναν ροφήματα χαμηλών θερμίδων έχασαν 44% περισσότερο βάρος
Κατά την τυχαιοποιημένη κλινική μελέτη (το πλέον αξιόπιστο είδος μελέτης), οι ερευνητές για πρώτη φορά συνέκριναν την επίδραση που έχουν στο σωματικό βάρος τα ροφήματα με ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά, σε σύγκριση με εκείνη του νερού, κατά τη διάρκεια ενός προγράμματος απώλειας βάρους με τροποποίηση συμπεριφοράς.

Στη μελέτη πήραν μέρος 300 υγιείς άντρες και γυναίκες που χωρίστηκαν σε 2 ομάδες: η μία ομάδα μπορούσε, επιπλέον του νερού, να πίνει ροφήματα με γλυκαντικά με λίγες ή μηδενικές θερμίδες ενώ η άλλη μόνο νερό. Και οι δύο ομάδες ακολούθησαν το ίδιο πρόγραμμα διατροφής και άσκησης. Μετά από 12 εβδομάδες, εκείνοι που έπιναν ροφήματα με χαμηλές ή καθόλου θερμίδες έχασαν 44% περισσότερο βάρος σε σύγκριση με εκείνους που έπιναν μόνο νερό. Μία πιθανή εξήγηση μπορεί να είναι ότι όσοι κατανάλωναν ροφήματα με ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά, εκτός από νερό, ικανοποιούσαν την επιθυμία τους για γλυκιά γεύση και γι αυτό το λόγο είχαν καλύτερη συμμόρφωση στη δίαιτά τους.

«Η συγκεκριμένη μελέτη δείχνει ξεκάθαρα ότι τα light ροφήματα μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να μειώσουν το βάρος τους και ανατρέπει τον διαδεδομένο μύθο των τελευταίων ετών ότι κάνουν το αντίθετο – ότι δηλαδή αυξάνουν το βάρος» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης Δρ Τζέιμς Χιλ.

Πληθώρα ερευνών έρχεται να επιβεβαιώσει…
…την αποτελεσματικότητα των ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών στον έλεγχο του βάρους. Σε αυτό κατέληξε πρόσφατη μετα-ανάλυση προηγούμενων μελετών, των ερευνητών Miller και Perez, της επιστημονικής ομάδας του Δρ Τζειμς Χιλ.

Στη μετα-ανάλυση αυτή συμπεριλήφθησαν 15 τυχαιοποιημένες κλινικές μελέτες προηγούμενων ετών οι οποίες συσχέτιζαν την κατανάλωση ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών με αλλαγές στο σωματικό βάρος. Τα αποτελέσματα της μετα-ανάλυσης έδειξαν ότι η χρήση των ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών σχετίζεται με μείωση του σωματικού βάρους. Άλλωστε, όπως είναι γνωστό, η χρήση των ολιγοθερμιδικών γλυκαντικών μπορεί να συμβάλλει στη μείωση των προσλαμβανόμενων θερμίδων, συνθήκη αναγκαία για τη μείωση του βάρους.

Ξένη δημοσίευση

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024