Νεκρή 44χρονη από δηλητηρίαση μανιταριών, στην εντατική παιδί 2,5 ετών
Όχι στην κατανάλωση άγριων μανιταριών λέει το υπουργείο Υγείας,
προειδοποιώντας για τον κίνδυνο σοβαρής δηλητηρίασης. Μόνο τον τελευταίο
μήνα, 42 άνθρωποι δηλητηριάστηκαν από μανιτάρια. Μια 44χρονη πέθανε
και ένα παιδί δυόμισι ετών νοσηλεύεται στην εντατική.
Μια 44χρονη γυναίκα πέθανε από δηλητηρίαση μανιταριού ενώ για τον ίδιο λόγο ένα παιδάκι δυόμισι ετών νοσηλεύεται διασωληνωμένο στην εντατική, στη Θεσσαλονίκη.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, από τις αρχές Σεπτεμβρίου 42 άνθρωποι δηλητηριάστηκαν από άγρια μανιτάρια. Κάθε χρόνο, οι δηλητηριάσεις φτάνουν και τις 180 στη χώρα μας.
Οι ειδικοί συνιστούν να αποφεύγονται εντελώς τα άγρια μανιτάρια που συλλέγουν συγγενείς και φίλοι και να καταναλώνονται μόνο τα τυποποιημένα, από εγκεκριμένες καλλιέργειες, αφού μόνο αυτά μπορούν να θεωρηθούν απόλυτα ασφαλή.
Η βαρύτητα της δηλητηρίασης από μανιτάρι εξαρτάται από την ποσότητα που έχει καταναλώσει κάποιος. Στα παιδιά ακόμη και ελάχιστη ποσότητα μπορεί να είναι θανατηφόρος.
Τα συμπτώματα της δηλητηρίασης περιλαμβάνουν εμετό, διάρροια, βραδυκαρδία και μπορεί να εμφανιστούν έως και 24 ώρες μετά την κατανάλωση.
Το αντίδοτο (που ονομάζεται σιλλιμπινίνη) πρέπει να δοθεί μέσα σε 24 με 48 ώρες μετά τα πρώτα συμπτώματα, ώστε να προληφθούν τα χειρότερα.
Οι υποψήφιοι των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ που συμμετείχαν στις Πανελλαδικές 2026 θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία έως την Πέμπτη 16 Ιουλίου, στις 23:59
Το καθαρό μυαλό, η συναισθηματική απόσταση και η προσήλωση στα πραγματικά ενδιαφέρονται είναι οι πυλώνες στους οποίους πρέπει να στηριχθούν οι επιλογές των υποψηφίων για τη σωστή συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου
«Για τη Νέα Αριστερά, η κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής αποτελεί επιτακτική ανάγκη και η ελεύθερη πρόσβαση στη δημόσια Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, με τη σταδιακή κατάργηση των Πανελλαδικών Εξετάσεων», αποτελεί στρατηγικό στόχο, σημειώνει η Πατησίων