Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
«Παραβίαση του κανονισμού» οδήγησε σε κρούσμα Έμπολα εντός των ΗΠΑ

«Παραβίαση του κανονισμού» οδήγησε σε κρούσμα Έμπολα εντός των ΗΠΑ

Η μετάδοση του ιού Έμπολα σε μια νοσοκόμα στο Ντάλας δείχνει χωρίς αμφιβολία ότι υπήρξε παραβίαση των πρωτοκόλλων ασφαλείας, παραδέχτηκε την Κυριακή ο επικεφαλής των αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Η μετάδοση του ιού Έμπολα σε μια νοσοκόμα στο Ντάλας δείχνει χωρίς αμφιβολία ότι υπήρξε παραβίαση των πρωτοκόλλων ασφαλείας, παραδέχτηκε την Κυριακή ο επικεφαλής των αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

«Είμαστε βαθύτατα ανήσυχοι με αυτή την εξέλιξη» δήλωσε ο Δρ Τόμας Φράιντεν των CDC μιλώντας στην εκπομπή Face the Nation του αμερικανικού δικτύου CNBC. «Είναι ξεκάθαρο ότι υπήρξε παραβίαση των πρωτοκόλλων» είπε.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την αρχική διάγνωση της νοσοκόμας, ο Φράιντεν προειδοποίησε ότι δεν αποκλείεται να υπάρξουν κι άλλα παρόμοια κρούσματα.

Πρόσθεσε ότι η μετάδοση του ιού εντός του νοσοκομείου δεν αποκλείεται να συνέβη κατά τη διασωλήνωση ή την αιμοκάθαρση ενός ασθενή που έφτασε στο Τέξας μολυσμένος από Έμπολα.

Λίγες ώρες νωρίτερα, το υπουργείο Υγείας του Ντάλας ανακοίνωνε ότι ένα μέλος του νοσηλευτικού προσωπικού στο Πρεσβυτεριανό Νοσοκομείο του Ντάλας, στο οποίο νοσηλεύτηκε ένας Λιβεριανός ασθενής που πέθανε από Έμπολα την περασμένη εβδομάδα, βρέθηκε θετικό στον ιό, σύμφωνα τουλάχιστον με τις προκαταρκτικές εξετάσεις.

Αξιωματούχος που έχει ενημερωθεί για την υπόθεση αποκάλυψε λίγο αργότερα στο CNN ότι πρόκειται για νοσοκόμα.

Είναι το πρώτο περιστατικό μετάδοσης του ιού εντός των ΗΠΑ και μόλις το δεύτερο εκτός Αφρικής.

Ο πρώτος άνθρωπος στα ιατρικά χρονικά που προσβλήθηκε από Έμπολα εκτός της Αφρικής ήταν η ισπανίδα Τερέσα Ρομέρο, η οποία νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση στη Μαδρίτη.

Τα δύο κρούσματα μετάδοσης σε Ευρώπη και ΗΠΑ εγείρουν τώρα αμφιβολίες για την ετοιμότητα των νοσοκομείων ακόμα και στις Δυτικές χώρες.

Για τις εξελίξεις ενημερώθηκε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος ζήτησε τη λήψη περαιτέρω μέτρα προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τηρούνται τα πρωτόκολλα ασφάλειας.

Ο Δρ Νταν Βάργκα, γιατρός του πολιτειακού υπουργείου Υγείας στο Τέξας, δήλωσε ότι η νοσοκόμα που προσεβλήθηκε από Έμπολα στο Ντάλας φορούσε πλήρη προστατευτική στολή.

Ένα πρόσωπο που είχε στενή επαφή μαζί της κρατείται «προληπτικά» σε απομόνωση, είπε ο Δρ Βάργκα.

Νωρίτερα, αξιωματούχος του πολιτειακού υπουργείου Υγείας δήλωσε ότι το περιστατικό ήταν αναμενόμενο. «Γνωρίζαμε ότι ένα δεύτερο κρούσμα θα γινόταν κάποια στιγμή πραγματικότητα. Είχαμε προετοιμαστεί γι΄αυτό το ενδεχόμενο» είπε ο αξιωματούχος.

Όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος του Ντάλας Μάιλ Ρόλινγκς, η υπηρεσία επικίνδυνων υλικών της Πυροσβεστικής απολύμανε τους κοινόχρηστους χώρους στο συγκρότημα κατοικιών όπου διέμενε η ασθενής.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περισσότεροι από 8.300 άνθρωποι έχουν προσβληθεί από Έμπολα στη χειρότερη επιδημία που έχει προκαλέσει ποτέ ο ιός. Περισσότεροι από 4.000 έχουν πεθάνει και η επιδημία παραμένει σε εξέλιξη σε τρεις χώρες της Δυτικής Αφρικής, τη Λιβερία, τη Σιέρα Λεόνε και τη Λιβερία.

Ειδικοί του ΠΟΥ και της ΕΕ έχουν χαρακτηρίσει «πολύ μικρό» τον κίνδυνο εξάπλωσης της επιδημίας στην Ευρώπη.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Νέα ήττα για Μπακς - Συνεχίζει ασταμάτητος και… μόνος ο Αντετοκούνμπο (107-100)

Οι Μπακς ηττήθηκαν από τους Πέλικανς (107-100) και πλέον πιέζονται έντονα από Νικς και Καβαλίερς για τη δεύτερη θέση στην Ανατολή.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024