Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το πιο επικίνδυνο επάγγελμα στον κόσμο: γυναικολόγος στο Αφγανιστάν

Το πιο επικίνδυνο επάγγελμα στον κόσμο: γυναικολόγος στο Αφγανιστάν

Πόσο δύσκολο είναι να είσαι γυναικολόγος σήμερα σε κάποιο σημείο του κόσμου; Κι όμως, στο Αφγανιστάν, μια χώρα όπου τα γυναικεία δικαιώματα είναι ανύπαρκτα, το να είσαι γυναικολόγος δεν είναι μόνο δύσκολο, αλλά ενίοτε και επικίνδυνο.

Πόσο δύσκολο είναι να είσαι γυναικολόγος σήμερα σε κάποιο σημείο του κόσμου; Κι όμως, στο Αφγανιστάν, μια χώρα όπου τα γυναικεία δικαιώματα είναι ανύπαρκτα, το να είσαι γυναικολόγος δεν είναι μόνο δύσκολο, αλλά ενίοτε και επικίνδυνο.

Μια γυναίκα, η δόκτωρ Λίμα, -που έδωσε συνέντευξη χρησιμοποιώντας ψευδώνυμο, για ευνόητους λόγους- περιγράφει πόσο επικίνδυνο είναι το επάγγελμά της.

Η γιατρός Λίμα λέει στο βρετανικό περιοδικό New Statesman ότι αρχικά ήταν αποφασισμένη να μη κάνει εκτρώσεις στις γυναίκες που την επισκέπτονταν στο ιατρείο της, αφού απαγορεύονται στη χώρα.

Η απόφαση της άλλαξε μετά από ένα γεγονός που συνέβη το 2006: «Με επισκέφτηκε στο ιατρείο μου μια 17χρονη κοπέλα και μου ζήτησε να της κάνω έκτρωση, επειδή είχε μείνει έγκυος εκτός γάμου. Εγώ αρνήθηκα και η κοπέλα πήγε σπίτι της. Όταν το έμαθαν οι γονείς της, άρχισαν να της δίνουν λίγο λίγο ένα φάρμακο για να την αποδυναμώσουν και στο τέλος, έτσι αδύναμη όπως ήταν, την σκότωσαν, πνίγοντάς την με ένα μαξιλάρι! Κάπως έτσι αποφάσισα στο μέλλον να βοηθάω όλες τις περιπτώσεις όπως αυτή».

Η γιατρός αποφάσισε να κάνει κρυφά αμβλώσεις σε γυναίκες που, είτε η εγκυμοσύνη τους είναι εκτός γάμου, λόγω βιασμού, είτε έχουν βιαστεί από τον ίδιο τον σύζυγό τους, ένα φαινόμενο συχνό στο Αφγανιστάν, όπως εξηγεί η ίδια.
Η δόκτωρ Λίμα επίσης δίνει συμβουλές αντισύλληψης στα κρυφά, αλλά και αντισυλληπτικά σε Αφγανές που έχουν ήδη πολλά παιδιά όμως οι σύζυγοί τους θέλουν περισσότερα. Κατόπιν, εξηγεί στους ίδιους τους συζύγους ότι η γυναίκα τους δεν μένει ξανά έγκυος, επειδή χρειάζεται ένα… εύλογο χρονικό περιθώριο ενός ή δύο ετών για να δυναμώσει.

Μια άλλη γυναίκα, μητέρα έξι παιδιών, την κλείδωσε ο άντρας της σε μια καλύβα μαζί με τα ζώα. Ο σύζυγος της στο μεταξύ παντρεύτηκε μια άλλη γυναίκα, την οποία επίσης κακομεταχειριζόταν. Εκείνη ήρθε σε επαφή με την μητέρα των έξι παιδιών και της ζήτησε βοήθεια για να έρθει σε επαφή με το υπουργείο Γυναικείων Υποθέσεων της χώρας. Τελικά, μετά από δικαστικές διαμάχες που κράτησαν αρκετούς μήνες, η άμοιρη γυναίκα κατάφερε και πήρε το πολυπόθητο διαζύγιο που επιθυμούσε.

«Στο Αφγανιστάν ένας άντρας μπορεί να κάνει ό,τι θέλει» υπενθυμίζει η Λίμα.
Η ίδια κατοικεί σε μια περιοχή του Αφγανιστάν, όπου έχουν μεγάλη επιρροή οι Ταλιμπάν και έχει δεχθεί πολλές απειλές για τη ζωή της και για τη ζωή της οικογένειάς της.

Το 2009, ο τότε 11χρονος γιος της τραυματίστηκε σοβαρά στα πόδια του από χειροβομβίδα, που πέταξαν οι Ταλιμπάν έξω από το σπίτι της. Έξι μήνες μετά, ο 22χρονος αδελφός της σκοτώθηκε μετά από παρόμοια επίθεση στην κλινική όπου εργαζόταν -η ίδια μόλις είχε προλάβει να βγει από εκεί.

«Μπορεί ο γιος μου να τραυματίστηκε και ο αδελφός μου να είναι νεκρός εξαιτίας της δουλειάς μου, αλλά εγώ δεν θα σταματήσω να κάνω ό,τι κάνω. Τέτοιου είδους επαγγέλματα και δραστηριότητες ενέχουν πάντα έναν κίνδυνο κάποια στιγμή να υποφέρεις εξαιτίας τους. Και στο Αφγανιστάν, όλες οι γυναίκες υποφέρουν» καταλήγει με νόημα η Λίμα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μπακς: Παραμένει εκτός ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, χάνει και το Game 3 με τους Πέισερς

Χωρίς τον Γιάννη Αντετοκούνμπο θα αγωνιστούν οι Μπακς κόντρα στους Πέισερς, στο τρίτο ματς της σειράς των Play-offs, όπως ανακοίνωσαν επίσημα τα «Ελάφια»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024