Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Εναλλακτικό βραβείο Νόμπελ στον Έντουαρντ Σνόουντεν

Εναλλακτικό βραβείο Νόμπελ στον Έντουαρντ Σνόουντεν

Ο Έντουαρντ Σνόουντεν είναι ανάμεσα στους νικητές των εναλλακτικών βραβείων Νόμπελ χάρη στις αποκαλύψεις του για τα μυστικά προγράμματα παρακολούθησης των ΗΠΑ. Τα εναλλακτικά Νόμπελ απονέμονται στη Σουηδία και η απόφαση να τιμηθεί ο πρώην πράκτορας προκαλεί διπλωματικό πονοκέφαλο στο σουηδικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Έντουαρντ Σνόουντεν είναι ανάμεσα στους νικητές των εναλλακτικών βραβείων Νόμπελ χάρη στις αποκαλύψεις του για τα μυστικά προγράμματα παρακολούθησης των ΗΠΑ.

Τα εναλλακτικά Νόμπελ απονέμονται στη Σουηδία και η απόφαση να τιμηθεί ο πρώην πράκτορας προκαλεί διπλωματικό πονοκέφαλο στο σουηδικό υπουργείο Εξωτερικών.

Το υπουργείο μάλιστα απαγόρευσε στην κριτική επιτροπή του βραβείου να χρησιμοποιήσει αίθουσα εντός του κτιρίου για να ανακοινώσει τα βραβεία, την οποία είχε αρχικώς προσφέρει γι’ αυτό τον σκοπό.

Ο Σνόουντεν μοιράστηκε το τιμητικό μέρος του βραβείου με τον Άλαν Ράσμπριτζερ, αρχισυντάκτη της βρετανικής εφημερίδας Guardian, η οποία δημοσίευσε σειρά από άρθρα για τις παρακολουθήσεις βασισμένα σε έγγραφα που διέρρευσαν χάρη στον Σνόουντεν.

Το χρηματικό μέρος του βραβείου (1,5 εκατ. κορώνες, δηλ. 163.000 ευρώ) το μοιράστηκαν η πακιστανή ακτιβίστρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων Άσμα Τζαχανγκίρ, ο Μπάζιλ Φερνάντο από την ασιατική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και ο αμερικανός οικολόγος Μπιλ Μακίμπεν.

Τα ετήσια εναλλακτικά βραβεία Νόμπελ δημιουργήθηκαν το 1980 για να τιμούν προσπάθειες τις οποίες «σνομπάρουν» τα Νόμπελ. Η φετινή απονομή θα πραγματοποιηθεί την 1η Δεκεμβρίου στη Στοκχόλμη. Δεν είναι σαφές αν θα μπορέσει να παραστεί ο Σνόουντεν ο οποίος έχει λάβει άσυλο στη Ρωσία.

Το ίδρυμα που απονέμει τα εναλλακτικά Νόμπελ θα προσφερθεί να πληρώσει τα νομικά έξοδα του Σνόουντεν.

Η επίσημη ανακοίνωση των νικητών επρόκειτο να γίνει την Πέμπτη αλλά τα ονόματα δημοσιοποιήθηκαν μια μέρα νωρίτερα λόγω διαρροής σε σουηδικό τηλεοπτικό σταθμό.

Τα εναλλακτικά βραβεία Νόμπελ ανακοινώνονται λίγο πριν τα κανονικά που φέτος θα ξεκινήσουν στις 6 Οκτωβρίου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Διάλογος Αλαφούζου – Καρυπίδη: «Είναι αδιανόητο αυτό που συμβαίνει»

Έναν σύντομο διάλογο είχαν οι Γιάννης Αλαφούζος, Θεόδωρος Καρυπίδης λίγο πριν μπουν στα γραφεία της ΕΠΟ για τη σύσκεψη ενόψει του τελικού του Κυπέλλου Ελλάδος

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024