H Ινδία πρώτη ασιατική χώρα που φτάνει στον Άρη
Η ινδική διαστημική υπηρεσία κατάφερε να θέσει σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη Άρη το χαμηλού κόστους διαστημικό της σκάφος Mangalyaan που θα χαρτογραφήσει και θα μελετήσει τον Κόκκινο Πλανήτη -έναν πλανήτη στον οποίο έχουν φτάσει μόλις τρεις ακόμα χώρες.
Η ινδική διαστημική υπηρεσία κατάφερε να θέσει σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη Άρη το χαμηλού κόστους διαστημικό της σκάφος Mangalyaan που θα χαρτογραφήσει και θα μελετήσει τον Κόκκινο Πλανήτη. «Η Ινδία κατάφερε να φτάσει στον Άρη. Συγχαρητήρια σε όλους σας, σε ολόκληρη τη χώρα. Η ιστορία γράφτηκε σήμερα», είπε ο ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόδι.
«Έχουμε τολμήσει να φτάσουμε στο άγνωστο και έχουμε επιτύχει το σχεδόν αδύνατο»συμπλήρωσε ο ινδός πρωθυπουργός που καθ’ολη τη διάρκεια της αποστολής να μπει σε τροχιά το διαστημικό σκάφος καθόταν πίσω από τους επιστήμονες στην αίθουσα ελέγχου ο διαστημικό κέντρο του Μπανγκαλόρ στη νότια Ινδία.

To Mangalyaan, κόστους μόλις 74 εκατ. δολαρίων, φέρει πέντε επιστημονικά όργανα (Πηγή: ISRO)
Η επιτυχία της Ινδίας λαμβάνει διαστάσεις καθώς αφενός πρόκειται για μια χαμηλού κόστους διαστημική αποστολή αξίας 74 εκατομμυρίων δολαρίων και αφετέρου καθιστά την Ινδία ως την πρώτη χώρα που καταφέρνει να εκτελέσει και να ολοκληρώσει μια τέτοιου μεγέθους αποστολής στην παρθενική προσπάθεια της.
Η Ινδία εισέρχεται πλέον στον κλειστό κύκλο των χωρών όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία και η Ευρώπη που έχουν αποστείλει με επιτυχία διαστημικά σκάφη σε τροχιά ή τα προσεδάφισαν στον Άρη. Η διαφορά είναι ότι όλοι τους είχαν αρχικά αποτύχει αρκετές φορές.
Το Mangalyaan φέρει πέντε επιστημονικά όργανα, συνολικού βάρους μόλις 15 κιλών, με τα οποία θα χαρτογραφήσει την επιφάνεια και θα εξετάσει τη σύσταση της ατμόσφαιρας.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Εμπολα: Η επιδημία συνεχίζει να εξαπλώνεται – Σχεδόν 440 νεκροί στη ΛΔ Κονγκό
- Πορτογαλία – Κροατία 2-1: Πρόκριση με ανατροπή και… αναβολή στο Last Dance του Ρονάλντο! (vids)
- Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν το δικαίωμα του Πακιστάν να αμύνεται έναντι «τρομοκρατικών επιθέσεων»
- Γκίλφοϊλ: Η συνεργασία Ελλάδας – ΗΠΑ είναι βαθιά ριζωμένη στην ιστορία
- Η παρουσία της Τουρκίας στην Κύπρο αποτελεί «κόκκινη γραμμή» λέει ο ΥΠΕΞ του ψευδοκράτους
- ΗΠΑ – Τουρκία: Πρωτοβουλία στο Κογκρέσο για να μπλοκαριστεί η πώληση κινητήρων για τα τουρκικά μαχητικά KAAN



