Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βιντεοκάμερα βοηθά στην ανίχνευση της κολπικής μαρμαρυγής

Βιντεοκάμερα βοηθά στην ανίχνευση της κολπικής μαρμαρυγής

Με τη χρήση μιας κάμερας ενός φορητού υπολογιστή και ειδικό λογισμικό αμερικανοί ερευνητές κατάφεραν να ανιχνεύσουν την κολπική μαρμαρυγή με την ίδια περίπου ακρίβεια ενός ηλεκτροκαρδιογραφήματος.

Με τη χρήση μιας κάμερας ενός φορητού υπολογιστή και ειδικό λογισμικό αμερικανοί ερευνητές κατάφεραν να ανιχνεύσουν την κολπική μαρμαρυγή με την ίδια περίπου ακρίβεια ενός ηλεκτροκαρδιογραφήματος.

Η πιλοτική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Heart Rhythm, έγινε στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ.

Η νέα αυτή διαγνωστική προσέγγιση, καταγράφει και αναλύει το αποτύπωμα του προσώπου ενός ατόμου και ανιχνεύσει υποκείμενες αλλαγές στο χρώμα του δέρματος που υποδεικνύουν αλλαγές στην αιματική ροή.

«Το ηλεκτροκαρδιογράφημα χρησιμοποιείται μόνο σε συμπτωματικούς ασθενείς. Αλλά υπολογίζουμε ότι υπάρχουν περίπου 3,2 εκατομμύρια ανθρώπων με κολπική μαρμαρυγή μόνο στις ΗΠΑ και 30 εκατομμύρια, παγκοσμίως. Και δυστυχώς προς το παρόν δεν υπάρχει τρόπος διάγνωσης της πάθησης, χωρίς την συμβολή γιατρού», εξηγεί ο Δρ Ζαν-Φιλιπ Κουντερ, επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας.

Η κολπική μαρμαρυγή αποτελεί τη συχνότερη καρδιακή αρρυθμία. Προκαλεί δυσλειτουργία των συντονισμένων συσπάσεων της καρδιάς με αποτέλεσμα η καρδιά να λειτουργεί λιγότερο αποτελεσματικά ως αντλία. Η διάγνωσή της μπορεί να βασιστεί στα συμπτώματα (αίσθημα παλμών ή «φτερούγισμα στο στήθος», ζάλη, δύσπνοια, αδυναμία), στα ευρήματα του ηλεκτροκαρδιογραφήματος και σε περισσότερο εξειδικευμένες εξετάσεις «ανίχνευσης». Ωστόσο, συχνά η πάθηση παραμένει αδιάγνωστη, καθώς το 30% των πασχόντων δεν γνωρίζει ότι νοσεί. Η νόσος είναι προοδευτική και μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή ανεπάρκεια.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα σύστημα βιντεοσκόπησης που ανέπτυξε το Ερευνητικό Κέντρο Xerox, το οποίο μετρά την ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς χωρίς φυσική επαφή με το δέρμα.

Στην πιλοτική μελέτη πήραν μέρος 11 ασθενείς με διαγνωσμένη κολπική μαρμαρυγή που είχε προγραμματιστεί να υποβληθούν σε ηλεκτροκαρδιογράφημα, στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο. Οι επιστήμονες έστησαν μια κάμερα όπως αυτές των ηλεκτρονικών υπολογιστών και κατέγραψαν τα πρόσωπα των συμμετεχόντων κατά τη διάρκεια του ηλεκτροκαρδιογραφήματος.

Οι ερευνητές επέλεξαν το πρόσωπο διότι το δέρμα είναι ιδιαίτερα λεπτό και η κυκλοφορία του αίματος είναι πιο εύκολα ορατή. Συγκεκριμένα, η νέα διαγνωστική τεχνική εστιάζει στο πως το χρώμα του αίματος αντανακλά ή απορροφά το πράσινο φως.

Το πείραμα απέδειξε ότι οι χρωματικές αλλαγές απεικόνιζαν τον καρδιακό παλμό των ασθενών και έτσι οι ερευνητές εντόπισαν σωστά το ποσοστό ή την απουσία κολπικής μαρμαρυγής στο 80% του χρόνου, με ποσοστό λάθους 20%. Αυτό ήταν όμοιο με το ηλεκτροκαρδιογράφημα, όπου τα λανθασμένα αποτελέσματα αναλογούσαν στο 17%-29% του χρόνου.

Η νέα αυτή διαγνωστική τεχνική ενδεχομένως να μπορέσει στο μέλλον να χρησιμοποιηθεί στην κλινική πράξη, αν και όπως επισημαίνει ο Δρ Κουντερ τα αποτελέσματα είναι προκαταρκτικά και χρειάζεται οπωσδήποτε να σχεδιαστεί μια μεγαλύτερη μελέτη.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr

Sports in

Με... βιντεοκλήση στον Παπανικολάου πανηγύρισε ο Ολυμπιακός - Ο Λαρεντζάκης του αφιέρωσε τη νίκη (vid)

Οι παίκτες του Ολυμπιακού έδειξαν για ακόμα μια φορά γιατί είναι οικογένεια, καθώς μετά το τέλος του παιχνιδιού πήραν μέσω Face Time τον Κώστα Παπανικολάου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024