Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τελικά όλες οι δίαιτες είναι αποτελεσματικές, αρκεί να τις τηρεί κανείς

Τελικά όλες οι δίαιτες είναι αποτελεσματικές, αρκεί να τις τηρεί κανείς

Μπορεί διατροφολόγοι και επιστήμονες να ερίζουν για το ποια δίαιτα είναι αποτελεσματικότερη στην απώλεια βάρους, αλλά διεθνής επιστημονική ομάδα υποστηρίζει ότι τελικά όλες οι δίαιτες είναι λίγο-πολύ λειτουργικές, αρκεί κανείς να τις τηρεί.

Μπορεί διατροφολόγοι και επιστήμονες να ερίζουν για το ποια δίαιτα είναι αποτελεσματικότερη στην απώλεια βάρους, αλλά διεθνής επιστημονική ομάδα υποστηρίζει ότι τελικά όλες οι δίαιτες είναι λίγο-πολύ λειτουργικές, αρκεί κανείς να τις τηρεί.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου JAMA, ερευνητές με επικεφαλής τον Δρ Μπράντλεϊ Τζόνστον, καθηγητή Κλινικής Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου ΜακΜάστερ στο Οντάριο, έκαναν μετα-ανάλυση 48 κλινικών μελετών διαφόρων διαιτών, οι οποίες αφορούσαν συνολικά πάνω από 7.200 υπέρβαρους και παχύσαρκους ενηλίκους με μέση ηλικία τα 46 έτη.

Συγκεκριμένα, συγκρίθηκαν δημοφιλείς δίαιτες όπως Ατκινς, Weight Watchers, Zone, Jenny Craig, LEARN, Nutrisystem, Ornish, Volumetrics, Rosemary Conley, Slimming World, South Beach κ.α. Η αποτελεσματικότητα κάθε μίας αξιολογήθηκε μετά από διαστήματα έξι και 12 μηνών.

Τελικά, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι, οι διαφορές ανάμεσα στις παραπάνω δίαιτες από άποψη απώλειας βάρους είναι μικρές, με συνέπεια να έχει μάλλον μικρή σημασία ποιά θα διαλέξει κανείς. Αντίθετα, αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία, είναι να ακολουθεί κανείς πιστά τις όποιες οδηγίες της.

Διακρίνοντας τις δίαιτες σε δύο μεγάλες κατηγορίες, σε αυτές που εστιάζουν στην κατανάλωση λιγότερων υδατανθράκων και σε αυτές που δίνουν προτεραιότητα στα χαμηλά λιπαρά, η μετα-ανάλυση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, μετά από έξι μήνες εφαρμογής, ελαφρώς υπερτερούσαν οι πρώτες.

Όσοι έτρωγαν συστηματικά λιγότερους υδατανάθρακες, είχαν χάσει περίπου ένα παραπάνω κιλό σε σχέση με όσους έτρωγαν λιγότερα λιπαρά. Μετά από διάστημα ενός έτους όμως, δεν υπήρχε πια καμία ουσιαστική διαφορά ανάμεσα στις δύο κατηγορίες διαιτών, όσον αφορά την απώλεια του βάρους (κατά μέσο όρο 7,3 κιλά).

Επίσης, κάθε φορά που μία δίαιτα συνοδεύεται από ψυχολογική-συμβουλευτική υποστήριξη και ιδίως από σωματική άσκηση, έχει καλύτερα αποτελέσματα. Οι άνθρωποι που γυμνάζονται, ενώ παράλληλα κάνουν κάποια δίαιτα, χάνουν μετά από ένα έτος κατά μέσο όρο τουλάχιστον δύο κιλά παραπάνω, από ό,τι αν έκαναν μόνο δίαιτα.

Η μελέτη πάντως δεν συνέκρινε τις δίαιτες σε βάθος χρόνου, κατά πόσο έχουν διαφορετικές επιπτώσεις στην υγεία (π.χ. στο επίπεδο της χοληστερόλης). Σε αυτό το πεδίο, είναι πιθανό ότι διαφέρουν περισσότερο μεταξύ τους από ό,τι στην απώλεια βάρους.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024