Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Έρευνα της Ρωσίας για φωτορεπόρτερ που «εξαφανίστηκε» στην Ουκρανία

Έρευνα της Ρωσίας για φωτορεπόρτερ που «εξαφανίστηκε» στην Ουκρανία

Η Ρωσία διεξάγει έρευνα για την εξαφάνιση φωτορεπόρτερ του ρωσικού πρακτορείου RIA Novosti, ο οποίος βρισκόταν στην Ουκρανία και δεν έχει δώσει σημεία ζωής εδώ και μια εβδομάδα, ανακοίνωσε την Τρίτη η ρωσική Επιτροπή Έρευνας.

Η Ρωσία διεξάγει έρευνα για την εξαφάνιση φωτορεπόρτερ του ρωσικού πρακτορείου RIA Novosti, ο οποίος βρισκόταν στην Ουκρανία και δεν έχει δώσει σημεία ζωής εδώ και μια εβδομάδα, ανακοίνωσε την Τρίτη η ρωσική Επιτροπή Έρευνας.

«Ο δημοσιογράφος έστειλε (φωτογραφίες) για τελευταία φορά την 5η Αυγούστου, κατόπιν έπαψε να επικοινωνεί με τη σύνταξη» ανέφερε η επιτροπή. «Κατά συνέπεια ελήφθησαν μέτρα για να εξακριβωθεί πού βρίσκεται ή να αναγνωριστούν οι δράστες της απαγωγής του».

Ο φωτογράφος Αντρέι Στένιν, 33 ετών, εργαζόταν στην Ουκρανία από την 13η Μαΐου για το RIA Novosti, πρακτορείο ειδήσεων που θεωρείται προσκείμενο στο Κρεμλίνο.

Είχε κάνει πολλά φωτορεπορτάζ στο Κίεβο αλλά και σε προπύργια των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία, όπως το Λουχάνσκ, το Ντονέτσκ και η Μαριούπολη.

«Θα επαληθεύσουμε το εάν στέκει η υπόθεση ανάμιξης της ουκρανικής εθνικής φρουράς ή των υπηρεσιών ασφαλείας στην κράτηση του ρώσου δημοσιογράφου» ανέφερε ακόμη επιτροπή και πρόσθεσε ότι πρόκειται να «ζητήσει συνδρομή σε δικαστικό επίπεδο από τις αρμόδιες ουκρανικές αρχές».

«Δεδομένης της διαδεδομένης πρακτικής στην Ουκρανία να συλλαμβάνονται και να απάγονται δημοσιογράφοι, δεν αποκλείεται ο έμπειρος αυτός φωτογράφος να έπεσε θύμα κακόβουλης επίθεσης», σχολίασε εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, μιλώντας στο RIA Novosti.

Ένα ακόμη ρωσικό μέσο ενημέρωσης, το τηλεοπτικό δίκτυο Russia Today, είχε χάσει τον Ιούλιο την επαφή με έναν βρετανό δημοσιογράφο που εργαζόταν για αυτό στην Ουκρανία, τον Γκρέιαμ Φίλιπς. Τελικά διαπιστώθηκε ότι είχε απελαθεί. Ο δημοσιογράφος είπε ότι ξυλοκοπήθηκε από στελέχη των ουκρανικών δυνάμεων.

Τον Ιούνιο δύο άλλοι δημοσιογράφοι του ρωσικού τηλεοπτικού δικτύου Zvezda, το οποίο ανήκει στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας, είχαν συλληφθεί από την ουκρανική εθνική φρουρά, όπως και δύο Ρώσοι δημοσιογράφοι του ρωσικού τηλεοπτικού δικτύου Life News τον Μάιο.

Οι δημοσιογράφοι γίνονται συχνά στόχος στην ουκρανική σύρραξη. Τρεις ρώσοι δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν τον Ιούνιο, ενώ ένας ιταλός φωτορεπόρτερ και ένας ρώσος συνεργάτης του σκοτώθηκαν στα τέλη του Μαΐου.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης. Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης για τα προημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024