Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΥΠΟΙΚ: Σε μακροπρόθεσμους επενδυτές το 65% του 3ετούς ομολόγου

ΥΠΟΙΚ: Σε μακροπρόθεσμους επενδυτές το 65% του 3ετούς ομολόγου

Η ζήτηση για το τριετές ομόλογο του Δημοσίου προήλθε από επενδυτές με μακροπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα και, συγκεκριμένα, κυρίως από επενδυτές της Ηπειρωτικής Ευρώπης και δευτερευόντως από επενδυτές του Ηνωμένου Βασιλείου και διεθνείς επενδυτές, αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του. Το Δημόσιο λόγω της αναταραχής που μεταδόθηκε στις αγορές από την Πορτογαλία, χαμήλωσε τον πήχυ και άντλησε 1,5 δισ. ευρώ, αντί των 3 που αναφερόταν αρχικά, με επιτόκιο 3,5%.

Η ζήτηση για το τριετές ομόλογο του Δημοσίου προήλθε από επενδυτές χωρίς μόχλευση και με μακροπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα και, συγκεκριμένα, κυρίως από επενδυτές της Ηπειρωτικής Ευρώπης και δευτερευόντως από επενδυτές του Ηνωμένου Βασιλείου και διεθνείς επενδυτές, αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του.

Επενδυτές μακροπρόθεσμου επενδυτικού ορίζοντα «αγόρασαν» το 65% της ελληνικής έκδοσης 3ετούς ομολόγου, ενώ το 20% της έκδοσης κατευθύνθηκε σε τράπεζες και το 15% σε hedge funds, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Το Δημόσιο λόγω της αναταραχής που μεταδόθηκε στις αγορές από την Πορτογαλία, χαμήλωσε τον πήχυ και άντλησε 1,5 δισ. ευρώ, αντί των 3 που αναφερόταν αρχικά, με επιτόκιο 3,5%.

Χαρακτηριστική η δήλωση υψηλόβαθμου στελέχους του υπουργείου Οικονομικών: «στόχος μας δεν ήταν τα ποσά που θα εισπράξουμε, αλλά το ότι μπορούμε να τα πάρουμε, παρά τις δυσμενείς συνθήκες, και με σωστό επιτόκιο».

Η απόφαση του οικονομικού επιτελείου να μην αναβάλει την έκδοση αλλά να δοκιμάσει τις αγορές παρά τις δυσμενείς συνθήκες επιδοκιμάστηκε και από την τρόικα. Όπως δήλωσε στέλεχος του ΥΠΟΙΚ μετά την πρώτη συνάντηση του Γκ.Χαρδούβελη με την τρόικα χθες, Πέμπτη, «θεώρησαν ότι η Ελλάδα πραγματικά πέτυχε με το γεγονός ότι δεν δείλιασε και βγήκε σε αυτή τη δύσκολη αγορά και τράβηξε χρήματα και μάλιστα με καλό επιτόκιο. Το βλέπουν θετικά ότι μας εμπιστεύονται οι επενδυτές»

Η ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση: «Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους της Ελληνικής Δημοκρατίας άντλησε σήμερα €1,5 δισ. μέσω της κοινοπρακτικής διάθεσης ενός νέου 3-ετούς ομολόγου «αναφοράς» του Ελληνικού Δημοσίου (ΟΕΔ) με ημερομηνία λήξης τη 17η Ιουλίου 2017 και επιτόκιο 3,375%. Τα ανωτέρω κεφάλαια αντλήθηκαν με απόδοση ύψους 3,500%.»

» Η ζήτηση προήλθε από επενδυτές χωρίς μόχλευση και με μακροπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα και, συγκεκριμένα, κυρίως από επενδυτές της Ηπειρωτικής Ευρώπης και δευτερευόντως από επενδυτές του Ηνωμένου Βασιλείου και διεθνείς επενδυτές.»

» Περίπου το 70% των ομολόγων διατέθηκαν στην Ευρώπη, εξαιρουμένου του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ περίπου το 17% στο Ηνωμένο Βασίλειο και περίπου το 13% στον υπόλοιπο κόσμο. Οι επενδυτές χωρίς μόχλευση και με μακροπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα (συμπεριλαμβανομένων διαχειριστών επενδυτικών κεφαλαίων, κεντρικών τραπεζών, ασφαλιστικών εταιρειών και συνταξιοδοτικών ταμείων) αποτέλεσαν περίπου το 65% του συνόλου των επενδυτών, οι τράπεζες και οι ιδιωτικές τράπεζες περίπου το 20% ενώ οι επενδυτές με μόχλευση (hedge funds) περίπου το 15%.»

» Το νέο ΟΕΔ θέτει ένα μέσο σημείο 3-ετίας στην καμπύλη απόδοσης των ΟΕΔ το οποίο συμπληρώνει την υφιστάμενη σειρά απόδοσης των ΟΕΔ και του 5-ετούς ΟΕΔ που εκδόθηκε τον Απρίλιο του 2014, βελτιώνοντας ταυτόχρονα τη ρευστότητα και καθιστώντας ευκολότερη την πρόσβαση σε επενδυτές χωρίς μόχλευση και με μακροπρόθεσμο επενδυτικό ορίζοντα».

Α.Τ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Έξαλλοι στη Μακάμπι: «Λέει ψέματα ο Αταμάν»

Πηγή της Μακάμπι απαντά σε όσα της προσάπτει ο Εργκίν Αταμάν.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024