Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Χιλιάδες Τούρκοι σε πορεία υπέρ των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων

Χιλιάδες Τούρκοι σε πορεία υπέρ των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν την Κυριακή στην Κωνσταντινούπολη σε πορεία στο πλαίσιο του φεστιβάλ υπερηφάνειας με αίτημα την κοινωνική αποδοχή. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε στον μουσουλμανικό κόσμο.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν την Κυριακή στην Κωνσταντινούπολη σε πορεία στο πλαίσιο του φεστιβάλ υπερηφάνειας με αίτημα την κοινωνική αποδοχή. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε στον μουσουλμανικό κόσμο.

Οι διαδηλωτές ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των οργανώσεων προάσπισης των ΛΟΑΔ (των Λεσβιών, των Ομοφυλόφιλων, των Αμφισεξουαλικών και των Διαφυλικών προσώπων) και πλημμύρισαν την λεωφόρο Ιστικλάλ, όπου πραγματοποίησαν πορεία για δύο ώρες κρατώντας τις σημαίες των ΛΟΑΔ και υπό την αυστηρή παρακολούθηση πολλών αστυνομικών.

«Πρέπει να αγωνιζόμαστε και να διδάσκουμε συνεχώς την ανεκτικότητα στην κοινωνία μας (…) ενάντια στον τρόπο ζωής και τους κανόνες που μάς επιβάλλουν» εξήγησε η Μισέλ Ντεμίσεβιτς, τρανσέξουαλ δημοσιογράφος από την Τουρκία που πρόσφατα δικαιώθηκε από το δικαστήριο που καταδίκασε γυναίκα, η οποία της είχε επιτεθεί.

Αντίθετα με ό,τι συμβαίνει σε πολλές μουσουλμανικές χώρες, η ομοφυλοφιλία δεν είναι ποινικό αδίκημα στην Τουρκία, όμως η ομοφοβία είναι ευρέως διαδεδομένη και συχνά συνοδεύεται από βία.

Το 2010 η υπουργός Οικογένειας και Γυναίκας, Αλίγε Σελμά Καβάφ, στέλεχος του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν, είχε χαρακτηρίσει την ομοφυλοφιλία «αρρώστια» που πρέπει να «θεραπευτεί» προκαλώντας την κατακραυγή των υπερμάχων της ομοφυλοφιλίας.

Εκτός του θέματος των σεξουαλικών μειονοτήτων, πολλοί άνθρωποι διαδήλωσαν επίσης εναντίον του πρωθυπουργού Ερντογάν, που κυβερνά την χώρα από το 2003.

Οι οργανώσεις κατέλαβαν τον χώρο μπροστά από την περιοχή όπου ξέσπασαν οι συγκρούσεις στο πάρκο Γκεζί τον Ιούνιο του 2013, για να καταγγείλουν την «αυταρχική» και «ισλαμιστική» διακυβέρνηση του επικεφαλής της κυβέρνησης.

«Στην Τουρκία όλοι μας αντιμετωπίζουμε προβλήματα στο να εξασκήσουμε τα δικαιώματά μας. Η ομοφυλοφιλία είναι κάτι το κοινό και φυσιολογικό εδώ. Όμως σε αυτήν την χώρα, όλες οι διαφορές είναι δύσκολες να επιδειχθούν και να γίνουν αποδεκτές» ανέφερε ένας εκ των συμμετεχόντων στην πορεία, ο Αϊκούτ Γιανάκ.

«Για αυτό πρέπει να δώσουμε μάχη και να συμμετέχουμε όλοι μαζί στην πορεία σήμερα».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024