Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Έκθεση για το σύμβολο της ουκρανικής εξέγερσης σε μουσείο της Ρωσίας

Έκθεση για το σύμβολο της ουκρανικής εξέγερσης σε μουσείο της Ρωσίας

Φωτογραφίες από την πλατεία Ανεξαρτησίας, το σύμβολο της ουκρανικής εξέγερσης, φιλοξενούνται στο διάσημο μουσείο Ερμιτάζ στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας στο πλαίσιο της έκθεσης Manifesta10 που διοργανώνεται για την Ευρωπαϊκή Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης. Πολλοί ήταν οι καλλιτέχνες που αντέδρασαν, ζητώντας να μην παρουσιαστεί η έκθεση στη Ρωσία, λόγω της ανάμιξης της Μόσχας στην ουκρανική κρίση.

Φωτογραφίες από την πλατεία Ανεξαρτησίας, το σύμβολο της ουκρανικής εξέγερσης, φιλοξενούνται στο διάσημο μουσείο Ερμιτάζ στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας στο πλαίσιο της έκθεσης Manifesta10 που διοργανώνεται για την Ευρωπαϊκή Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης.

Οι φωτογραφίες του ουκρανού Μπόρις Μιχάιλοφ απεικονίζουν την καθημερινή ζωή στη κεντρική πλατεία του Κιέβου, προπύργιο του κινήματος εναντίον του πρώην προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς, τα οδοφράγματα που στήθηκαν, καθώς και τις συγκρούσεις των αντικυβερνητικών διαδηλωτών με τις δυνάμεις ασφαλείας.

Στο πλαίσιο αυτό υπήρξαν αντιδράσεις από πολλούς που δεν ήθελαν να παρουσιαστεί η Manifesta 10 στη Ρωσία. Τον Μάρτιο μια ομάδα καλλιτεχνών από το Άμστερνταμ και το Ντίσελντορφ απηύθυνε αίτημα προς τον Κάσπερ Κένιγκ, υπεύθυνο της έκθεσης Manifesta, με το οποίο του ζητούσαν να μην την παρουσιάσει στη Ρωσία «εξαιτίας της ρωσικής επίθεσης εναντίον της Ουκρανίας».

«Αυτές οι φωτογραφίες μάς επιτρέπουν να καταλάβουμε καλύτερα τι συνέβη στην Ουκρανία. Δεν είναι προπαγάνδα, μεταφέρουν συναισθήματα» τόνισε εκτιμά επισκέπτης της έκθεσης.

«Η Ευρωπαϊκή Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης είναι μια απάντηση στη νέα κοινωνική, πολιτιστική και πολιτική πραγματικότητα που δημιουργήθηκε μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Η Manifesta 10 είναι αφιερωμένη στην ανάλυση αυτών των γεγονότων και των αλλαγών στον κόσμο» εξήγησε ο διευθυντής του Ερμιτάζ Μιχαήλ Πιοτρόφσκι.

Ο ίδιος διαβεβαίωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι «κανένα από τα αντικείμενα που εκτίθεται στην Manifesta στην Αγία Πετρούπολη δεν αντιβαίνει στη ρωσική νομοθεσία».

Το κίνημα αμφισβήτησης στην Ουκρανία ήταν η αιτία για τη χειρότερη κρίση στις σχέσεις Ανατολής –Δύσης μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Οδήγησε στην πτώση του προέδρου Γιανουκόβιτς, στην προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία και στο ξέσπασμα της φιλορωσικής εξέγερσης στην ανατολική Ουκρανία, η οποία τον Απρίλιο προκάλεσε την αντίδραση των ουκρανικών αρχών με την έναρξη στρατιωτικής επιχείρησης εναντίον των αυτονομιστών ανταρτών.

Η Ρωσία έχει χαρακτηρίσει επανειλημμένα αντισυνταγματικό πραξικόπημα το κίνημα αμφισβήτησης που γεννήθηκε στην πλατεία Ανεξαρτησίας.

Η Μπιενάλε, που είναι ανοικτή για το κοινό από τις 28 Ιουνίου ως τις 31 Οκτωβρίου, παρουσιάζει τα έργα περίπου 40 σύγχρονων καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Σπανούλης: H ζημιά από έναν πρώην συμπαίκτη του (vid)

Ο Σπανούλης ήταν αδύνατο να του βάλει φρένο και ο Σερμαντίνι με αυτό το περίεργο στυλ έφτασε τους 21 πόντους, έχοντας 7/8 δίποντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024