Συρία: Στα χέρια τζιχαντιστών πόλεις-κλειδιά κοντά στα σύνορα με το Ιράκ
Σουνίτες ισλαμιστές του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (ISIS) κατέλαβαν πόλεις-κλειδιά στην ανατολική Συρία που γειτονεύουν με τα εδάφη που έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους στο Ιράκ, ανακοίνωσε το εδρεύων στη Βρετανία Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Σουνίτες ισλαμιστές του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (ISIS) κατέλαβαν πόλεις-κλειδιά στην ανατολική Συρία που γειτονεύουν με τα εδάφη που έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους στο Ιράκ, ανακοίνωσε το εδρεύων στη Βρετανία Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Οι τζιχαντιστές, στόχος των οποίων είναι η δημιουργία ισλαμικού κράτους, κατάλαβαν τις πόλεις Μουχάσαν, Αλμπούλιλ και Αλμπουόμαρ.
H ISIS, η οποία μάχεται κατά του στρατού του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ, πολεμά επίσης εναντίον αντίπαλων ομάδων των εξεγερμένων στη Ντέιρ αλ Ζορ, την επαρχία της ανατολικής Συρίας που διαθέτει μεγάλα κοιτάσματα πετρελαίου.
Οι πόλεις που κατέλαβαν την Παρασκευή οι τζιχαντιστές βρίσκονται σε περιοχή κατά μήκος του Ευφράτη ποταμού που συνδέει τη Συρία και το Ιράκ και είναι σημαντικές διότι είναι κοντά στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ντέιρ αλ Ζορ και στην πόλη αλ Μαγιάντιν, δήλωσε ο επικεφαλής του Παρατηρητηρίου Ράμι Άμπντελ Ράχμαν.
«Αν ελέγχουν την αλ Μαγιάντιν, αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχουν άλλες σημαντικές πόλεις, πέραν της Αμπού Κάμαλ, εκτός του ελέγχου της ISIS στην περιοχή» δήλωσε ο ίδιος, αναφερόμενος σε μια άλλη πόλη κοντά στα σύνορα Συρίας-Ιράκ. «Προελαύνουν» υπογράμμισε.
Η Μουχάσαν, περίπου 100 χιλιόμετρα από τα σύνορα με το Ιράκ, αποτελεί σημαντική θέση για οποιαδήποτε προσπάθεια κατάληψης του αεροδρομίου, επισήμανε ο Άμπντελ Ράχμαν.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters
- Η επιστήμη ξέρει γιατί σήμερα νιώθουμε πιο πολύ νοσταλγία από ποτέ
- Κόμματα: Στην κινούμενη άμμο του πολιτικού σκηνικού
- Η Silicon Valley στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης
- Για πρώτη φορά πράσινο φως για «φωτοβολταϊκά στο μπαλκόνι»
- Το «Godzilla» Ελ Νίνιο και το νέο σοκ που απειλεί τις τιμές των τροφίμων
- Η τεχνητή νοημοσύνη δημιουργεί ένα νέο ταξικό χάσμα: Οι έχοντες, οι μη έχοντες και οι μη γνωρίζοντες
- Το νέο μουσείο του Τζορτζ Λούκας στο Λος Άντζελες προσφέρει δωρεάν είσοδο στους κατοίκους της γειτονιάς
- Κυπριακό: Τον διορισμό ειδικού εκπροσώπου της ΕΕ προαναγγέλλει η φον ντερ Λάιεν κάνοντας λόγο για νέα δυναμική
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 13.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/aung-myin-thu-xaoDaS7tT8-unsplash-1-315x220.jpg)





















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442