Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
UNHCR: Να φυλάσσονται οι ζωές και όχι τα σύνορα

UNHCR: Να φυλάσσονται οι ζωές και όχι τα σύνορα

Τη δύναμη εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους εξαιτίας πολέμου ή παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων τιμά φέτος η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Προσφυγες (UNHCR) με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων.

Τη δύναμη εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους εξαιτίας πολέμου ή παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων τιμά φέτος η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων στις 20 Ιουνίου.

Η παγκόσμια εκστρατεία της Ύπατης Αρμοστείας φέτος έχει θέμα τις ανθρώπινες ιστορίες προσφύγων από το πρόσφατο ή πιο μακρινό παρελθόν.

Ο μουσικός Αλκίνοος Ιωαννίδης είναι ένας από τους υποστηρικτές της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες που παρουσιάζουν μια σειρά από βίντεο για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων 2014.

Μέσα από τα βίντεο αυτά, πάνω από 20 διεθνείς προσωπικότητες εκφράζουν την υποστήριξή τους στους ανθρώπους που αναγκάζονται να ξεριζωθούν και μας καλούν να γνωρίσουμε και να μοιραστούμε τις ιστορίες τους.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ, ο επικεφαλής του Γραφείου της Αρμοστείας στην Ελλάδα, Γιώργος Τσαμπρόπουλος τόνισε ότι η λειτουργία της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής σηματοδοτεί μια αλλαγή προς την σωστή κατεύθυνση σε σχέση με τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονταν οι αφίξεις προσφύγων στα σύνορα στο παρελθόν.



«Έναν χρόνο μετά την έναρξη λειτουργίας, η νέα Υπηρεσία Ασύλου, είναι ένα από τα πιο σημαντικά βήματα και σε συμβολικό και σε ρεαλιστικό επίπεδο. Ήδη έχουμε σαφείς ενδείξεις βελτίωσης της διαδικασίας» είπε ο κ. Τσαμπρόπουλος, τονίζοντας την ανάγκη το εγχείρημα να έχει μεγαλύτερη στήριξη από πλευράς της Πολιτείας και να ολοκληρωθεί η στελέχωση της νέας Υπηρεσίας.

«Έχει τεράστια σημασία η μεταχείριση των ανθρώπων» είπε, προσθέτοντας χαρακτηριστικά πως «οι προσπάθειες πρέπει να γίνονται για να φυλάσσονται οι ζωές των ανθρώπων και όχι τα σύνορα».

Ο κ. Τσαμπρόπουλος αναφέρθηκε στη στροφή των μικτών μεταναστευτικών ομάδων στο επικίνδυνο θαλάσσιο πέρασμα που δημιουργεί αυξημένες προκλήσεις για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, καθώς και για την ασφαλή διέλευση των προσφύγων, ιδίως όταν η πλειοψηφία των νεοεισερχομένων περιλαμβάνει άτομα με προσφυγικό προφίλ, όπως Σύροι, Σομαλοί, Ερυθραίοι και Παλαιστίνιοι, τονίζοντας πως η πραγματικότητα αυτή απαιτεί μια γενικότερη αναθεώρηση της πολιτικής.

Όπως χαρακτηριστικά τονίζεται σε σχετική έκθεση του Οργανισμού «η πρακτική της γενικευμένης διοικητικής κράτησης, σε συνδυασμό με τη χρονική της διάρκεια και τις συνθήκες κράτησης, εγείρουν σοβαρά προβλήματα για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων των προσφύγων και οι υιοθετούμενες πολιτικές και πρακτικές χρήζουν επανεξέτασης».

Η απουσία μέτρων ενταξιακής πολιτικής, σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση, περιορίζουν τη δυνατότητα των δικαιούχων διεθνούς προστασίας για απόλαυση των δικαιωμάτων τους, ενώ δημιουργούνται πρόσθετοι κίνδυνοι κοινωνικού αποκλεισμού και περιθωριοποίησης. «Ο αποκλεισμός γεννάει ζητήματα ασφάλειας και όχι οι προσπάθειες κοινωνικής ένταξης» εξήγησε ο κ. Τσαμπρόπουλος.

Την κατάσταση που επικρατεί στα θαλάσσια και τα χερσαία σύνορα της Ελλάδας με καθημερινές περιπτώσεις μεταναστών που βρήκαν το θάνατο περιέγραψε ο πρόεδρος του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων, Γιονούς Μοχαμαντί, αναφερόμενος στα «θύματα επαναπροώθησης».

«Δεν γίνεται με την πολιτική που ακολουθείτε να σταματήσουμε τους ανθρώπους να προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα». Παράλληλα ο κ. Μοχαμαντί αναφέρθηκε στη νέα Υπηρεσία Ασύλου που «ακόμη και αν δουλεύει, δεν έχει στην πραγματικότητα αλλάξει τις ζωές των ανθρώπων».

Τα πολύπλοκα βήματα για το στήσιμο της Υπηρεσίας Ασύλου περιέγραψε η διευθύντριά της, Μαρία Σταυροπούλου, ενώ από την πλευρά της η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στα κέντρα κράτησης και στα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι.

Όσον αφορά την έξαρση της ρατσιστικής βίας το 2013, όπως τονίζεται χαρακτηριστικά, «η πρόσφατη υιοθέτηση ρύθμισης για την προστασία των θυμάτων, έστω και με Υπουργική Απόφαση, δημιουργεί ένα πρώτο θετικό βήμα για την ενθάρρυνση των θυμάτων να καταγγείλουν τα εγκλήματα μίσους και για τη δίωξη των ενόχων».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024