Την παραίτησή του θα υποβάλει στη κυβέρνηση ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρης στο πλαίσιο του επικείμενου ανασχηματισμού.
 

Η απόφαση του Χ. Θεοχάρη φαίνεται να είναι ειλημμένη και να έχει γνωστοποιηθεί στον υπουργό Οικονομικών Γ.Στουρνάρα.

Αυτήν την ώρα, ο γγ Δημοσίων Εσόδων συναντάται με τον κ. Στουρνάρα στο υπουργείο Οικονομικών, παρουσία του συμβούλου του πρωθυπουργού Σταύρου Παπασταύρου.

Πριν από λίγη ώρα στο υπουργείο προσήλθε και ο σύμβουλος σε θέματα φορολογίας του Γ.Στουρνάρα Νίκος Καραβίτης, ο οποίος είχε προταθεί για τη θέση του γγ Δημοσίων Εσόδων, την οποία τελικά ανέλαβε ο Χ.Θεοχάρης.

Το τελευταίο διάστημα σε κεντρικό κυβερνητικό επίπεδο εκδηλώθηκε έντονη αμφισβήτηση και κριτική προς το πρόσωπο του γγ Εσόδων. Αποκορύφωμα ήταν η κριτική που του ασκήθηκε μετά τις εκλογές αναφορικά με χειρισμούς του που επηρέασαν το εκλογικό σώμα.

Ο κ. Θεοχάρης εμφανίζεται κατά πληροφορίες ιδιαιτέρως ενοχλημένος από την κριτική του Μεγάρου Μαξίμου και φέρεται να θεωρεί πως δεν αναγνωρίζεται το σημαντικό έργο που επιτέλεσε τους τελευταίους 18 μήνες ως επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

Σύμφωνα με συνεργάτες του, χωρίς την απαραίτητη πολιτική στήριξη δεν είναι εφικτή η υλοποίηση των κρίσιμων μεταρρυθμίσεων στη φορολογική διοίκηση, και στη βάση αυτή ο κ. Θεοχάρης αισθανόταν όλο το προηγούμενο διάστημα «αποδυναμωμένος».

Είναι χαρακτηριστικός ο επικοινωνιακός χειρισμός του θέματος της διολίσθησης των τιμών των ελληνικών ομολόγων στα μέσα Μάιου.

Αιτία ήταν μια εγκύκλιος του ΓΓ Εσόδων που προέβλεπε αναδρομικό φόρο στους κατόχους ελληνικών ομολόγων στα πλαίσια εφαρμογής νόμου του 2012.

Η κυβέρνηση έριξε το «φταίξιμο» στο κ. Θεοχάρη, ο οποίος εξέδωσε όμως την εγκύκλιο μετά από ερωτήματα και εκκλήσεις λογιστών που επιθυμούσαν να καλυφθεί το ερμηνευτικό κενό του νόμου.

Ομοίως, κυβερνητικά στελέχη επέκριναν συστηματικά τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων για το γεγονός ότι εστίαζε στην μικρή φοροδιαφυγή και δεν ήταν αποδοτικός στην μεγάλη φοροδιαφυγή.

Σε κάθε περίπτωση η αποχώρηση του Χ. Θεοχάρη θα «δοκιμάσει» τις σχέσεις κυβέρνησης – τροικας καθώς ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ εμφανίζονται αντίθετοι σε πολιτικές παρεμβάσεις που επηρεάζουν το έργο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων κάτι που έχει επισημανθεί στην ελληνική κυβέρνηση.

Θανάσης Κουκάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr