Πώς η κατάργηση του DVD βοηθά το περιβάλλον
Ο κόσμος μας θα ήταν πιο πράσινος αν εγκαταλείπαμε οριστικά τα DVD για χάρη της ψυχαγωγίας online, καταλήγει μελέτη αμερικανών ερευνητών: Οι εκπομπές άνθρακα που αντιστοιχούν στο διαδικτυακό βίντεο είναι πολύ μικρότερες από τις εκπομπές της βιομηχανίας DVD.
Ο κόσμος μας θα ήταν πιο πράσινος αν εγκαταλείπαμε οριστικά τα DVD για χάρη της ψυχαγωγίας online, καταλήγει μελέτη αμερικανών ερευνητών.
Το 2011, οι κάτοικοι των ΗΠΑ παρακολούθησαν 20,4 δισεκατομμύρια ώρες ταινιών και τηλεοπτικών σειρών είτε online είτε σε DVD.
Το περιβαλλοντικό αποτύπωμα αυτής της δραστηριότητας ήταν περίπου 19,5 εκατομμύρια τόνοι διοξειδίου του άνθρακα, συμπεριλαμβανομένων των εκπομπών που αντιστοιχούν στην παραγωγή των DVD, τη διανομή τους σε καταστήματα και τις διαδρομές που έκαναν οι καταναλωτές για να τα αγοράσουν ή να τα νοικιάσουν.
Οι ερευνητές υπολογίζουν ότι η πλήρης κατάργηση των DVD και η στροφή των καταναλωτών αποκλειστικά στο online video θα περιόριζε τις εκπομπές αυτές κάτω από το μισό, στους 8,6 εκατομμύρια τόνους.
Η παρακολούθηση μιας ώρας βίντεο στο Διαδίκτυο υπολογίζεται ότι εκπέμπει μόλις 400 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα, ποσότητα που αντιστοιχεί κυρίως στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος από τους διαδικτυακούς διακομιστές και τα δίκτυα.
Το όφελος από την κατάργηση του DVD στις ΗΠΑ, επισημαίνουν οι ερευνητές, θα ισοδυναμούσε με διακοπή ηλεκτροδότησης 200.000 νοικοκυριών.
Η έρευνα δημοσιεύεται στην έγκριτη επιθεώρηση Environmental Research Letters.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Βασίλης Κικίλιας: Συνάντηση με τον Ισπανό υπουργό Μεταφορών, Όσκαρ Πουέντε
- Aρχισαν τα έργα ανακατασκευής στο Ολυμπιακό Κολυμβητήριο της Αθήνας για να φιλοξενήσει τις Εθνικές Ομάδες
- MEGA Stories: Οι υδάτινες ιστορίες της Εθνικής Πόλο Γυναικών
- Άγιος Παντελεήμονας: Βίντεο ντοκουμέντο με τον Παλαιστίνιο να σπάει αυτοκίνητα
- Νίκος Ζαχαριάδης: Εθνική ανεξαρτησία πάει να πει…
- O Πέτερ Μαγιάρ θα παρευρεθεί σε πρεμιέρα ντοκιμαντέρ για την άνοδο του
- Αμερικανικές πολιτείες ετοιμάζουν μορατόριουμ στην κατασκευή νέων data center
- Champions League 2026-27: Ποιοι είναι ήδη στη League Phase, ποιοι/πώς προκρίνονται, ο χάρτης και τι γίνεται με Ολυμπιακό, ΑΕΚ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις







![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 27.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/anthony-E4SigA-v5l4-unsplash-315x220.jpg)















































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442