Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Σε θέση ισχύος οι Φλαμανδοί εθνικιστές στις βουλευτικές εκλογές στο Βέλγιο

Σε θέση ισχύος οι Φλαμανδοί εθνικιστές στις βουλευτικές εκλογές στο Βέλγιο

Οι Φλαμανδοί εθνικιστές κέρδισαν στις βουλευτικές εκλογές στη Φλάνδρα, αλλά χωρίς να έχουν εξασφαλίσει τη δυνατότητα να σχηματίσουν μια νέα πλειοψηφία στο ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο του Βελγίου για να αναλάβουν τη διακυβέρνηση.

Οι Φλαμανδοί εθνικιστές κέρδισαν στις βουλευτικές εκλογές στη Φλάνδρα, αλλά χωρίς να έχουν εξασφαλίσει τη δυνατότητα να σχηματίσουν μια νέα πλειοψηφία στο ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο του Βελγίου για να αναλάβουν τη διακυβέρνηση.

Η Νέα Φλαμανδική Συμμαχία (N-VA) του δημάρχου της Αμβέρσας Μπαρτ ντε Βέβερ κατάφερε να υπερβεί το όριο του 30% των ψήφων στη Φλάνδρα, όπου ζει περίπου το 60% των Βέλγων, επιτυγχάνοντας το πολιτικό της στοίχημα.

Πιστεύεται ότι θα συγκεντρώσει από το 32% ως το 34% των ψήφων, μακράν των Χριστιανοδημοκρατών του CD&V (περίπου 18%), σύμφωνα με στατιστικές προβολές βασισμένες στα προκαταρκτικά αποτελέσματα που έχουν γίνει γνωστά ως τώρα.

«Vicit vim virtus» («Το θάρρος νικάει τη βία», στα λατινικά), δήλωσε ο Ντε Βέβερ ενώπιον συγκεντρωμένων υποστηρικτών του στην Αμβέρσα, διεκδικώντας τη νίκη του N-VA.

Αντίθετα στο γαλλόφωνο Βέλγιο το Σοσιαλιστικό Κόμμα του απερχόμενου πρωθυπουργού Έλιο Ντι Ρούπο προηγείται στη Βαλονία, όπου συγκεντρώνει ένα ποσοστό λίγο υψηλότερο από το 30% των ψήφων.

Οι Βέλγοι κλήθηκαν να ψηφίσουν στις βουλευτικές εκλογές, στις περιφερειακές εκλογές και στις ευρωπαϊκές εκλογές την ίδια ημέρα, εν μέσω έντονου προβληματισμού για την επίθεση που διέπραξε ένοπλος το Σάββατο στο Εβραϊκό Μουσείο των Βρυξελλών σκοτώνοντας τέσσερις ανθρώπους.

Τα βλέμματα γενικά ήταν στραμμένα στη Φλάνδρα, την ολλανδόφωνη περιοχή στο βόρειο Βέλγιο όπου η εκστρατεία ήταν πιο έντονη.

Επευφημούμενος και κάνοντας το σήμα της νίκης, ο Ντε Βέβερ έκανε σαφείς τις φιλοδοξίες του. Εξέφρασε την επιθυμία να βρεθούν «το συντομότερο δυνατόν» εταίροι για να σχηματιστεί ένας «ισχυρός συνασπισμός», ο οποίος θα είναι επίσης «λογικός» για να σχηματιστεί κυβέρνηση στη Φλάνδρα. Σε ομοσπονδιακό επίπεδο, «δεν επιθυμούμε μια μακρά πολιτική κρίση και άρα θέλουμε να αναλάβουμε πρωτοβουλία για να δούμε τι είναι δυνατόν» να γίνει.

Πάντως, οι περισσότεροι πολιτικοί αναλυτές εμφανίστηκαν να είναι εξαιρετικά επιφυλακτικοί, κυρίως λόγω της πολυπλοκότητας του βελγικού πολιτικού συστήματος.

Σημειώνουν πως τα κέρδη του N-VA καταγράφηκαν κυρίως σε βάρος του κόμματος της άκρας δεξιάς Vlaams Belang. «Τα αυτονομιστικά κόμματα υπέστησαν μια ορισμένη συρρίκνωση» των ποσοστών τους, υπογράμμισε ο πρόεδρος του γαλλόφωνου Σοσιαλιστικού Κόμματος Πολ Μανιέτ.

Οι προηγούμενες βουλευτικές εκλογές, το 2010, είχαν οδηγήσει σε πολιτική κρίση δίχως ιστορικό προηγούμενο, και μετά από εκείνες είχαν χρειαστεί 541 ημέρες για να σχηματιστεί μια νέα κυβέρνηση.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

Η αξέχαστη απόκρουση του Μαρτίνες έγινε αναπαράσταση από… ανθρώπινη αλυσίδα (pic)

Μικρά παιδιά από την Αργεντινή βρήκαν έναν πολύ ιδιαίτερο τρόπο να αναπαραστήσουν την «απόκρουση του αιώνα» του Εμιλιάνο Μαρτίνες στον τελικό του Μουντιάλ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024