Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ρευστότητα 200 εκατ. ευρώ στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από Σεπτέμβριο

Ρευστότητα 200 εκατ. ευρώ στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από Σεπτέμβριο

Ρευστότητα 200 εκατ. ευρώ θα παρασχεθεί από το Ταμείο Χρηματοδότησης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου από Σεπτέμβριο. O υπουργός Ανάπτυξης, ο υπουργός Οικονομικών και ο διευθύνων σύμβουλος της Γερμανικής Επενδυτικής Τράπεζας (KfW) παρουσίασαν σήμερα το χρονοδιάγραμμα και τους όρους λειτουργίας του υπο-ταμείου χρηματοδότησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Ρευστότητα 200 εκατ. ευρώ θα παρασχεθεί από το Ταμείο Χρηματοδότησης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου από Σεπτέμβριο.

O υπουργός Ανάπτυξης κ. Κ.Χατζηδάκης, ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ.Στουρνάρας και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Γερμανικής Επενδυτικής Τράπεζας (KfW) Ούλριχ Σρέντερ παρουσίασαν σήμερα το χρονοδιάγραμμα και τους όρους λειτουργίας του υπο-ταμείου χρηματοδότησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

O υπουργός Ανάπτυξης αναφέρθηκε στις στοχεύσεις του Ταμείου Χρηματοδότησης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων ανακοινώνοντας πως αυτό ιδρύθηκε ήδη την προηγούμενη εβδομάδα στο Λουξεμβούργο. Όπως τόνισε, το ταμείο θα δίνει μακροπρόθεσμα ευέλικτα δάνεια, με μέγιστη διάρκεια 7 ετών και με επιτόκια χαμηλότερα από 1% έως και 3% από τα ισχύοντα στην αγορά. Η χρηματοδότηση του ταμείου θα δίνεται σε επιχειρήσεις που απασχολούν έως 250 εργαζομένους και έχουν κύκλο εργασιών έως 50 εκατ. ευρώ.

Το νέο ταμείο θα διευκολύνει την χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με δάνεια για κεφάλαια κινήσεως, ενώ θα δίνει και τη δυνατότητα αναχρηματοδοτησης δανείων. Η αποπληρωμή του κεφαλαίου θα γίνεται στην λήξη, δηλαδή στην διάρκεια της σύμβασης η επιχείρηση θα πληρώνει μόνο τους τόκους.

Αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα λειτουργίας του ταμείου τονίσθηκε πως τον Ιούνιο θα επιλέγουν οι τράπεζες που θα δανειοδοτηθούν με 7ετή δάνεια από το Ταμείο Χρηματοδότησης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου, τον Ιούλιο θα εκταμιευθούν τα δάνεια προς τις τράπεζες και από τον Σεπτέμβριο θα συνομολογηθούν οι πρώτες συμβάσεις μεταξύ των τραπεζών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ο υπουργός εκτίμησε πως στα μέσα 2015 θα έχει υπάρξει απορρόφηση του συνόλου των κεφαλαίων.

Ο κ. Χατζηδάκης ξεκαθάρισε πως τα δάνεια θα παρέχονται από τις τράπεζες και δεν θα υπάρχει ανάμειξη του υπουργείου καθώς αυτό θα ήταν «αυθαίρετο και έξω από κάθε λογική». Όπως υπογράμμισε, το «ρίσκο το παίρνει η τράπεζα και αυτή αποφασίζει».

Από την πλευρά του ο Διευθύνων Σύμβουλος της KfW τόνισε πως το επιτόκιο με το οποίο το ταμείο θα δανείσει τις τράπεζες θα ορισθεί διμερώς και ότι από την επομένη εβδομάδα θα σταλούν στις 4 συστημικές τράπεζες οι σχετικές συμβάσεις.

Ερωτηθείς για το εάν το εκλογικό αποτέλεσμα ή η αλλαγή κυβέρνησης θα μπορούσε να επηρεάσει τη λειτουργία του ταμείου ο κ. Σρέντερ αρνήθηκε κατηγορηματικά κάτι τέτοιο. «Στηρίζουμε τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις και όχι την ελληνική κυβέρνηση. Το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο ήλθε για να μείνει», τόνισε.

Ο ίδιος είπε πως για να παρέχεται με αυξημένη ευελιξία η ρευστότητα προς τις επιχειρήσεις αποφασίστηκε να μην υπάρχει κανένας περιορισμός σχετικός με κλάδο, περιοχή ή μέγεθος επιχείρησης. «Αρκεί να είναι μικρομεσαία επιχείρηση», επεσήμανε, διευκρινίζοντας πως το ταμείο θα παρέχει μάξιμουμ 1 εκατ . ευρω ανά επιχείρηση.

«Δεσμευόμαστε ότι τα δάνεια μας θα έχουν μικρότερο επιτόκιο από το υφιστάμενο», είπε ο κ. Σρέντερ , ενώ αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Ισπανίας όπου η γερμανική επενδυτική τράπεζα παρείχε ρευστότητα 1 δισ. ευρώ που απορροφήθηκε μέσα σε ένα τρίμηνο από τις τοπικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ο κ. Σρέντερ επεσήμανε την πλήρη στήριξη που παρέχει η γερμανική κυβέρνηση στο Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο, ξεκαθαρίζοντας πως εγγυάται και τα 100 εκατ. ευρω που εισφέρονται σε αυτό. Ο ίδιος τόνισε πως η γερμανική πλευρά εισφέρει 100 εκατ. ευρώ διότι αντίστοιχο ποσό εισφέρει η ελληνική πλευρά.

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ Στουρναρας χαρακτήρισε ευπρόσδεκτη τη συμμετοχή της KfW στο Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο λέγοντας πως η ρευστότητα είναι το μεγάλο ζητούμενο στην τρέχουσα περίοδο και είναι κάτι που διασφαλίζει το νέο ταμείο.

Θανάσης Κουκάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Τρελάθηκε» ο Μπαρτζώκας: Οι πανηγυρισμοί μετά το τέλος του Παρτίζαν – Ολυμπιακός (vid)

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξέσπασε μετά την ανατροπή και το μεγάλο διπλό στο Βελιγράδι και πανηγύρισε έξαλλα τη νίκη του Ολυμπιακού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024