Νέα ξενόφερτη τσούχτρα αναγνωρίστηκε στην Ιταλία
Χρυσαφί τσούχτρες που εμφανίστηκαν κατά χιλιάδες έξω από τη Βενετία αποδεικνύεται πως είναι είδος άγνωστο στην επιστήμη και πιθανότατα έφτασε στη Μεσόγειο ως λαθρεπιβάτης. Κανείς δεν ξέρει ακόμα αν έχει επώδυνο δήγμα, φαίνεται όμως πως είναι ξαδέλφη της δηλητηριώδους και διαβόητης «μοβ τσούχτρας».
Χρυσαφί τσούχτρες που εμφανίστηκαν κατά χιλιάδες έξω από τη Βενετία αποδεικνύεται πως είναι είδος άγνωστο στην επιστήμη και πιθανότατα έφτασε στη Μεσόγειο ως λαθρεπιβάτης. Κανείς δεν ξέρει ακόμα αν έχει επώδυνο δήγμα, φαίνεται όμως πως είναι ξαδέλφη της δηλητηριώδους και διαβόητης «μοβ τσούχτρας».
Η εισβολή άγνωστων μεδουσών καταγράφηκε πέρυσι το φθινόπωρο και έκτοτε τα ζελατινώδη πλάσματα έχουν εξαφανιστεί. Αλιείς και κάτοικοι απευθύνθηκαν σε ειδικούς, οι οποίοι αναφέρουν τώρα στην επιθεώρηση Zootaxa ότι πρόκειται για νέο είδος.
Η μέδουσα βαφτίστηκε Pelagia benovici καθώς παρουσιάζει ομοιότητες με την τσούχτρα Pelagia noctiluca ή μοβ τσούχτρα, η οποία έχει ευρεία γεωγραφική εξάπλωση και λυμαίνεται και τα νερά της Μεσογείου.

H δηλητηριώδης μοβ τσούχτρα Pelagia noctiluca
Παραμένει όμως άγνωστο αν οι χρυσές ξαδέλφες της μοβ τσούχτρας έχουν δηλητηριώδες δείγμα, καθώς οι οι ψαράδες που τις ανέσυραν κατά εκατοντάδες από τα δίχτυα τους φορούσαν γάντια.
Όσον αφορά την προέλευση του πλάσματος, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σαλέντο στην Ιταλία πιστεύουν ότι είναι απίθανο να υπήρχε ανέκαθεν η μέδουσα εδώ και να μην είχε εντοπιστεί ως σήμερα στα γνώριμα νερά της Αδριατικής.
Είναι πιθανό να μεταφέρθηκε ως λαθρεπιβάτης στο νερό που αντλούν τα πλοία ως έρμα και πέρασε είτε από το Σουέζ είτε από τα στενά του Γιβραλτάρ.
Μέχρι σήμερα πάντως δεν έχει αναφερθεί επανεμφάνισή της.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Επιστρέφει το «Trainspotting» με αφορμή τα 30α του γενέθλια
- Πέθανε σε ηλικία 56 ετών ο δημοσιογράφος Νίκος Παπαδάκος
- Αυξημένη σε σχέση με πέρσι η έξοδος του Πάσχα από την Αττική στις εθνικές οδούς
- Λεωφορείο με Βρετανούς τουρίστες βγήκε εκτός δρόμου στην Ισπανία – Ένας νεκρός και 27 τραυματίες
- Εκτός δράσης και πάλι ο Λαουτάρο Μαρτίνες με θλάση στη γάμπα
- Κεσσές για υποκλοπές: Λαμπάδα πρέπει να ανάψει ο Λαβράνος στον κουμπάρο του Γρηγόρη Δημητριάδη
- Φίλοι εναντίον φίλων – Σπάνιος «εμφύλιος πόλεμος» δίχασε τη μεγαλύτερη ομάδα χιμπατζήδων
- Ένα γράμμα του DNA αρκεί για να μετατρέψει θηλυκά έμβρυα σε αρσενικά
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις




![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 10.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/nazar-shkribliak-Y9WdqTFzZVw-unsplash-1-136x85.jpg)












































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442