Ξεκινούν το Σάββατο 17 Μαΐου οι εργασίες του διεθνούς συνεδρίου «Heart Failure 2014» που διοργανώνει η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Καρδιολογίας, στο συνεδριακό κέντρο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου, θα λάβει χώρα και το «1ο Παγκόσμιο Συνέδριο για την Οξεία Καρδιακή Ανεπάρκεια», όπου θα παρουσιαστούν οι τελευταίες εξελίξεις στις διαγνωστικές τεχνικές, καθώς επίσης νέες φαρμακευτικές και άλλες θεραπείες σε αυτό το πεδίο.

Ήδη έχουν υποβληθεί περισσότερες από 1.500 επιστημονικές εργασίες (κλινικές δοκιμές και βασική έρευνα) για την τετραήμερη εκδήλωση.

Στο συνέδριο, όπου αναμένεται να συμμετάσχουν πάνω από 4.000 γιατροί και επιστήμονες από 70 χώρες, θα παρουσιαστεί επίσημα και η «Λευκή Βίβλος» της Καρδιακής Ανεπάρκειας, με στοιχεία από όλο τον κόσμο και συστάσεις για τις μελλοντικές δράσεις διεθνώς. Η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Καρδιολογίας ζητά να υπάρξουν αλλαγές στην παγκόσμια πολιτική πρόληψης, ώστε να σωθούν περισσότερες ζωές.

Εκτιμάται ότι περίπου 15 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με καρδιακή ανεπάρκεια στην Ευρώπη και 26 εκατομμύρια παγκοσμίως. Η πρόγνωση είναι συνήθως χειρότερη σε σχέση με τον καρκίνο του προστάτη, του εντέρου ή του μαστού.

Η καρδιακή ανεπάρκεια απορροφά το 1% έως 2% του συνολικού προϋπολογισμού υγείας στις ανεπτυγμένες χώρες, ενώ στις επόμενες δεκαετίες η γήρανση του πληθυσμού και ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής αναμένεται να επιδεινώσει το πρόβλημα.

Η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Καρδιολογίας θεωρεί ότι δυστυχώς υπάρχει ανησυχητικά ελλιπής επίγνωση σχετικά με την καρδιακή ανεπάρκεια τόσο μεταξύ του κοινού, όσο και των επαγγελματιών υγείας, με συνέπεια να προκαλούνται πολλοί πρόωροι θάνατοι, που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί.

Σύμφωνα με τον επιστημονικό υπεύθυνο του συνεδρίου, καθηγητή Γεράσιμο Φιλιππάτο «έως το 50% των ασθενών με οξεία καρδιακή ανεπάρκεια κάνουν νέα εισαγωγή στο νοσοκομείο ή πεθαίνουν μέσα σε δύο ή τρεις μήνες. Αυτό είναι ένα απαράδεκτα υψηλό ποσοστό, όμως αποτελεσματικές θεραπείες δεν είναι ακόμη διαθέσιμες για να βελτιώσουν την πρόγνωση». Πρόσθεσε πάντως ότι «μερικές από τις υπό ανάπτυξη νέες θεραπείες είναι πολλά υποσχόμενες και μπορεί να αλλάξουν δραματικά την εξέλιξη των ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια».

health.in.gr