Με μια απλή εξέταση αίματος στο άμεσο μελλον θα μπορεί να προβλεφθεί ο πρόωρος τοκετός, υποστηρίζουν αμερικανοί και καναδοί επιστήμονες σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο PLoS One.

Η διεθνής επιστημονική ομάδα, με επικεφαλής τον Δρ Στέφεν Λάι του Ινστιτούτου Ερευνών Λάνενφελντ-Τάνενμπάουμ του Νοσοκομείου «Όρος Σινά» στο Τορόντο, υποστηρίζουν ότι η νέα αυτή εξέταση μπορεί να προβλέψει με 70% ποσοστό επιτυχίας αν επίκειται τοκετός, εφόσον υπάρχουν συσπάσεις της μήτρας.

Ο πρόωρος τοκετός είναι βασική αιτία νεογνικής θνησιμότητας στις ανεπτυγμένες χώρες.

Οι ερευνητές υπέβαλλαν σε αιματολογική εξέταση 150 εγκύους σε ένα νοσοκομείο της Αυστραλίας και διαπίστωσαν ότι, μόνο το 5% των γυναικών (μία στις 20) με σημάδια πρόωρου τοκετού, πράγματι θα γεννούσε μέσα στο επόμενο δεκαήμερο.

Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει πραγματικά αξιόπιστος τρόπος για να προβλεφθεί αν όντως η επίτοκος θα γεννήσει πρόωρα ή όχι. Τα διαθέσιμα διαγνωστικά μέσα έχουν υψηλό ποσοστό ψευδώς θετικών αποτελέσματων. Με τη νέα όμως αιματολογική εξέταση, εντοπίζονται συγκεκριμένοι γενετικοί δείκτες που σχετίζονται με εννέα γονίδια που συνδέονται με τον τοκετό.

Οι ερευνητές σκοπεύουν να προχωρήσουν σε νέα κλινική δοκιμή του τεστ αυτή τη φορά στον Καναδά, με στόχο να είναι έτοιμο για ευρεία χρήση την προσεχή πενταετία.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο