Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Νέα εκτέλεση στο Τέξας παρά το σάλο για τον αγωνιώδη θάνατο του Κλέιτον Λόκετ

Νέα εκτέλεση στο Τέξας παρά το σάλο για τον αγωνιώδη θάνατο του Κλέιτον Λόκετ

Δύο εβδομάδες μετά τον αγωνιώδη θάνατο θανατοποινίτη Κλέιτον Λόκετ στην Οκλαχόμα, σε μία εκτέλεση-φρίκη η οποία στάθηκε αφορμή για να τεθεί και πάλι προς συζήτηση στις ΗΠΑ το θέμα της εσχάτης των ποινών, άλλος ένας κατάδικος πρόκειται να εκτελεστεί στο Τέξας.

Δύο εβδομάδες μετά τον αγωνιώδη θάνατο θανατοποινίτη Κλέιτον Λόκετ στην Οκλαχόμα, σε μία εκτέλεση-φρίκη η οποία στάθηκε αφορμή για να τεθεί και πάλι προς συζήτηση στις ΗΠΑ το θέμα της εσχάτης των ποινών, άλλος ένας κατάδικος πρόκειται να εκτελεστεί την Τετάρτη το Τέξας.

Εάν οι αρχές του Τέξας προχωρήσουν κανονικά στην εκτέλεση, τότε ο Ρόμπερτ Τζέιμς Κάμπελ θα γίνει ο πρώτος που εκτελείται στις ΗΠΑ μετά τον Κλέιτον Λόκετ, οι συνθήκες θανάτου του οποίου προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις ακόμη και στον Λευκό Οίκο.

Η εκτέλεση είναι προγραμματισμένη για τις 18:00 τοπική ώρα (02:00 της Τετάρτης ώρα Ελλάδας) στο Χάντσβιλ.

«Θα είναι ένα τεστ που όλος ο κόσμος θα το παρακολουθήσει με μεγάλη προσοχή» δήλωσε ο Ρίτσαρντ Ντίτερ, διευθυντής του Κέντρου Πληροφόρησης για τη Θανατική Ποινή (DPIC). «Εάν κάτι πάει στραβά, τότε σίγουρα θα έχει επιπτώσεις σε όλον τον κόσμο γιατί κανείς δεν θέλει να επαναληφθεί αυτό που έγινε στην Οκλαχόμα» τόνισε.

Στις 29 Απριλίου ο Κλέιτον Λόκετ άφησε την τελευταία του πνοή από καρδιακή ανακοπή, προφανώς μετά από μακρά αγωνία, 43 λεπτά αφότου του χορηγήθηκε ένα νέο θανατηφόρο ενέσιμο διάλυμα. Συνήθως οι εκτελέσεις διαρκούν περίπου δέκα λεπτά. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ανέθεσε στον υπουργό Δικαιοσύνης να επανεξετάσει τη διαδικασία των εκτελέσεων και στις 32 πολιτείες που εφαρμόζουν τη θανατική ποινή.

Με αφορμή τις συνθήκες εκτέλεσης του Λόκετ η Βουλή των Αντιπροσώπων του Νιου Χαμσάιρ επανέφερε προς συζήτηση την κατάργηση της θανατικής ποινής, κάτι που έχουν κάνει ήδη 18 Πολιτείες. Οι αρχές της Οκλαχόμα από την πλευρά τους κήρυξαν «μορατόριουμ» έξι μηνών στις εκτελέσεις ώστε στο διάστημα αυτό να επανεξεταστεί η μέθοδος που εφαρμόζεται.

Η γειτονική πολιτεία ωστόσο, το Τέξας, επιμένει να προχωρήσει κανονικά στην εκτέλεση του Κάμπελ. Ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης Ρικ Πέρι δήλωσε μάλιστα «πεπεισμένος ότι οι εκτελέσεις στο Τέξας γίνονται με τον κατάλληλο τρόπο».

Ο Κάμπελ καταδικάστηκε σε θάνατο για την απαγωγή, το βιασμό και τη δολοφονία νεαρής τραπεζικής υπαλλήλου.

Ο κοινός παρανομαστής με την εκτέλεση του Λόκετ είναι ότι και σε αυτήν την περίπτωση είναι άγνωστη η προέλευση και η διαδικασία παρασκευής των ουσιών που θα χρησιμοποιηθούν στο ενέσιμο διάλυμα.

Οι ευρωπαϊκές εταιρείες που παρασκευάζουν τέτοιες θανατηφόρες ουσίες αρνούνται να προμηθεύσουν τις ΗΠΑ για να χρησιμοποιηθούν σε εκτελέσεις ανθρώπων.

Οι δικηγόροι του Κάμπελ, στην προσφυγή που κατέθεσαν την Δευτέρα, υποστηρίζουν ότι τα συνταγματικά δικαιώματα του πελάτη τους παραβιάζονται εάν δεν του παρασχεθούν οι απαραίτητες πληροφορίες που θα διασφαλίζουν ότι η εκτέλεση «δεν θα είναι ούτε απάνθρωπη, ούτε βάρβαρη».

Η όγδοη τροπολογία του Συντάγματος απαγορεύει την επιβολή «σκληρών και ασυνήθιστων» ποινών στους κατάδικους.

Σε έκκλησή τους προς τον κυβερνήτη Πέρι οι δικηγόροι επισημαίνουν επίσης ένα άλλο ψεγάδι του συστήματος: ότι η κατηγορούσα αρχή τους απέκρυψε πως είχε στη διάθεσή της αποδείξεις για τα ψυχολογικά προβλήματα από τα οποία έπασχε ο πελάτης τους.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό

Sports in

Βαθμολογία UEFA: O Ολυμπιακός κρατάει το όνειρο της Ελλάδας ζωντανό

Η ιστορική πρόκριση του Ολυμπιακού στα ημιτελικά δίνει έξτρα βαθμούς στην Ελλάδα και κρατάει το μεγάλο όνειρο της 15ης θέσης ζωντανό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024