Επεκτείνει τον κατάλογο των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας η ΕΕ, η οποία απορρίπτει τα δημοψηφίσματα στο Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ. Στο στόχαστρο της ΕΕ μπαίνουν για πρώτη φορά και εταιρείες, όπως ανακοινώθηκε από το συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες. Στη «μαύρη λίστα» προστίθενται, επίσης άλλα 13 άτομα. Ωστόσο, δεν αναμένονται σκληρότερα μέτρα μέχρι τις προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία στις 25 Μαΐου.

Επεκτείνει τον κατάλογο των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας η ΕΕ, η οποία απορρίπτει τα δημοψηφίσματα στο Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ. Στο στόχαστρο της ΕΕ μπαίνουν για πρώτη φορά και εταιρείες, όπως ανακοινώθηκε από το συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες.

Οι ευρωπαίοι ΥΠΕΞ προσθέτουν στη «μαύρη λίστα» άλλα 13 άτομα, για τα οποία απαγορεύεται η έκδοση βίζας, ενώ «παγώνουν» και τα περιουσιακά τους στοιχεία.

Από τις κυρώσεις πλήττονται ο αναπληρωτής επιτελάρχης του προέδρου Πούτιν, Βιατσεσλάβ Βολόντιν και ο διοικητής των παραστρατιωτικών της Ρωσίας.

Επίσης, δύο εταιρίες της Κριμαίας οι οποίες εθνικοποιήθηκαν από τη Ρωσία μετά την προσάρτηση της χερσονήσου θα συμπεριληφθούν στον κατάλογο των κυρώσεων που επιβάλλει  η ΕΕ.

«Δεν θέλουμε να συναλλασσόμαστε με τις επιχειρήσεις αυτές» τόνισε ευρωπαίος διπλωμάτης.

Οι ευρωπαϊκές κυρώσεις έχουν επιβληθεί συνολικά σε 61 άτομα, ωστόσο δεν αναμένονται σκληρότερα μέτρα πριν την διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών στην Ουκρανία στις 25 Μαΐου.

Όπως τόνισε ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ουίλιαμ Χέιγκ, πέρα από τις νέες κυρώσεις που επιβλήθηκαν, η Ρωσία θα πρέπει να καταλάβει ότι θα ληφθούν νέα μέτρα εις βάρος της, ανάλογα με τη στάση που θα κρατήσει στις εκλογές της 25ης Μαΐου.

Την ίδια ώρα, ο έμπειρος γερμανός διπλωμάτης, Βόλφγκανγκ Ίσινγκερ, θα είναι ο μεσολαβητής του ΟΑΣΕ στην ουκρανική κρίση, σε μια προσπάθεια να αρχίσει διάλογος μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του οργανισμού.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας επέκρινε την Ευρωπαϊκή Ένωση για την επέκταση των κυρώσεων σε βάρος προσώπων και εταιρειών και κάλεσε την ΕΕ να σεβαστεί τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων που διεξήχθησαν σε δύο ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας, προωθώντας το διάλογο ανάμεσα στην κυβέρνηση του Κιέβου και τις περιοχές όπου έχει εκδηλωθεί αναταραχή.

«Συνεχίζοντας την εσφαλμένη, αντιρωσική λογική των κυρώσεων, η Ευρωπαϊκή Ένωση υπονομεύει την εμπιστοσύνη προς την ίδια ως εταίρο και εγείρει αμφιβολίες σχετικά με τον ισχυρισμό της ότι διαδραματίζει έναν αντικειμενικό ρόλο για να υποστηρίξει την επίλυση της εσωτερικής διένεξης στην Ουκρανία» ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr